Kawan2Ku

14 Januari 2011

Video Q&A: Pekerjaan untuk lepasan SPM

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Januari 14, 2011 0 comments Links to this post
TANYA NAJIB : Jawapan dari Perdana Menteri kpd soalan seorang remaja lepasan SPM berkenaan " Adakah lepasan SPM yg gagal boleh mendapat pekerjaan dgn Kerajaan? Ramai lepasan SPM yg ada sekarang pekerjaan mereka di mana2 syarikat dipandang remeh ..." Soalan ini dikemukakan ketika sesi Twitter bersama Najib di dalam #tanyanajib. Sebahagian jawapan dijawab oleh Najib di laman Youtube.


12 Januari 2011

Kerja Oh Kerja!

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Januari 12, 2011 0 comments Links to this post
Semalam ketika aku dan kawan2 aku melalui depan pintu bilik bos, kebetulan bos baru jer keluar dari bilik KPD.. kat tangan dia ada beberapa helai kertas yg terdapat beberapa keping gambar aksi2 pekerja di salah sebuah carwash di bandar kinrara...dia dapat info ni pon dari http://medan-info-kita.blogspot.com 

ni ha! cuba korang tengok...







huh! mesti pelanggan2 dia ramai kan? service luar dan dalam... pastu tokey kaut untung... haishhhh! diorg ni pon walaupon bukan Islam, tp kena lah hormat, kita kan negara Islam... to my lovely bos, bila nak ambil tindakan? ;)

08 Januari 2011

Ketua Polis Negara Yang Pertama : Tan Sri Claude Harry Fenner

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Januari 08, 2011 0 comments Links to this post
Sumber: Facebook Rasmi PDRM




Tan Sri Claude Harry Fenner adalah Pesuruhjaya British yang terakhir di Persekutuan Tanah Melayu sebelum kemerdekaan negara dan beliau juga merupakan Ketua Polis Negara yang pertama bagi Malaysia (sehingga Ogos, 1965). Lambang polis yang ada sehingga kini, iaitu sebilah keris bersilangkan Parang Iban di belakang kepala singa yang mengambarkan percantuman Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak adalah merupakan lambang pilihan beliau.


Tan Sri Claude Fenner dilahirkan pada 16 Januari, 1916 di London. Ketika usianya 12 tahun beliau mengikut bapanya, Mejar C.H. Fenner ke India dan bersekolah di St. Joseph’s College, Naini Jal, India. Pada 17 Januari, 1936 semasa berumur 20 tahun, Tan Sri Fenner memasuki Straits Settlements and Federated Malays States Police sebagai Kadet Penolong Penguasa Polis bernombor G/326. Dari saat itu beliau tidak pernah meninggalkan Tanah Melayu kecuali semasa penaklukan Jepun di Tanah Melayu dalam tahun 1942 – 1945.

Apabila meletusnya Perang Pasifik, beliau bertugas di dalam Cawangan Trafik, Kuala Lumpur. Kemudiannya bertugas sebagai Ketua Polis Daerah(OCPD) di Kelang, Teluk Intan (Teluk Anson), Kinta dan Tronoh. Beliau boleh bercakap bahasa melayu dengan fasih serta mempelajari dialek Hokkien di Amoy, China Selatan selama dua tahun. Beliau kemudian memegang jawatan ASP Sikh Kontinjen, Negeri – negeri Selat di Singapura sehingga pendaratan Jepun pada 15 Februari, 1942. Pada masa Jepun, Tan Sri Fenner bersama tujuh orang pegawai lain telah berjaya melarikan diri ke Sumatera melalui bot dan kemudiannya ke Jawa dan Australia.


Semasa British Special Force ditubuhkan, beliau telah memasuki Pasukan Polis Nigeria (Nigerian Police), tetapi tidak berapa lama kemudian beliau memasuki Pasukan 136 bertugas di Kapal Selam H.M.S Tally Ho, menentang pasukan Jepun dan Jerman di Lautan India dan sepanjang perairan Selat Melaka.


Di antara tahun 1943 dan 1944, beliau beberapa kali membuat pendaratan di Tanah Melayu dengan kapal selam, dan akhirnya dalam tahun 1945 beliau telah terjun dengan peracut di pantai dekat Seremban, untuk bergabung pasukan British yang masih tinggal di Tanah Melayu. Berikutan dari penyerahan diri tentera Jepun di Tanah Melayu dalam bulan September, 1945 beliau telah ditugaskan dengan pasukan tentera British (British Military Administration) berpangkat Leftenan Kolonel untuk tugas – tugas penghapusan Malayan People’s Anti-Japanese Army (MPAJA).


Perkhidmatan beliau semasa Perang Dunia itu telah mendapat sanjungan dan telah dianugerahkan Member of The Order of The British Empire di England dalam tahun 1946. Sekembalinya beliau dalam perkhidmatan polis di Tanah Melayu, beliau bertugas sebahagian besarnya di Cawangan Khas. Dari tahun 1952 hingga 1954, di mana latihan – latihan dalam Cawangan Khas diutamakan, Tan Sri Fenner telah menolong memperkenalkan Sekolah Latihan Cawangan Khas di Kuala Lumpur dan merupakan komandannya yang pertama.


Dalam bulan Oktober, 1955 beliau ditukarkan ke Johor sebagai Ketua Polis (CPO) sehingga bulan Julai, 1957. Pada 26 Mac, 1958 beliau dipinjamkan ke Jabatan Perdana Menteri sebagai Pemangku Timbalan Setiausaha, Keselamatan dan Intelligence. Pada 2 Jun, 1958 beliau dinaikkan ke pangkat Timbalan Pesuruhjaya Polis dan tiga bulan kemudian, iaitu 18 September, 1958, beliau telah dilantik sebagai Pesuruhjaya Polis bagi Polis Persekutuan Tanah Melayu yang baru ditubuhkan pada waktu itu. Sebaik sahaja dilantik, Tan Sri Fenner memberikan perhatian kepada tiga perkara penting, iaitu:-


i. Memperbesarkan Cawangan Khas dalam memainkan peranan terhadap keselamatan di dalam dan di luar negara.

ii. Mengubah dasar-dasar pasukan dari keadaan darurat kepada keadaan masa aman dan

iii. Menggerakkan dan menyelaraskan perjalanan pasukan polis ke arah Malayanisation.

Untuk menghargai jasa-jasa dan pengorbanannya, maka Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong telah menganugerahkan Darjah Panglima Mangku Negara yang membawa gelaran Tan Sri kepada beliau dalam tahun 1961. Apabila tertubuhnya Persekutuan Malaysia pada 16 September, 1963 Tan Sri Fenner telah dilantik sebagai Ketua Polis Negara yang pertama sehingga beliau bersara pada 6 Julai, 1967.

Sepanjang perkhidmatannya dalam Polis Diraja Malaysia, Tan Sri Fenner adalah merupakan arkitek kepada perjalanan Sekolah Latihan Pasukan Polis Hutan, Ulu Kinta, Perak. Beliau juga bertanggungjawab dalam pembesaran Pasukan Simpanan Persekutuan dan Cawangan Polis Merin. Semasa mula-mula mengambil alih tugas sebagai Pesuruhjaya Polis Persekutuan Tanah Melayu dalam tahun 1958, beliau membuka peluang skim berkhidmat secara terus sebagai Kadet Penolong Penguasa Polis, sebagai usaha mewujudkan pegawai kanan polis yang bakal mengambil alih pentadbiran pasukan di masa depan. Beliau juga banyak menempuh dugaan dan cabaran yang mencabar kepimpinannya dalam masa memegang jawatan Pesuruhjaya Polis dan kemudiannya Ketua Polis Negara, seperti peristiwa rusuhan di Pulau Pangkor tahun 1959, Singapura 1964 dan tunjuk perasaan terbesar dari pro-komunis dalam bulan Februari, 1965 di Kuala Lumpur.

Perkhidmatan Tan Sri Fenner mendapat penghormatan yang tinggi dari Queen Elizabeth II dari England yang telah menganugerahkan Noble Order of Knight Commader of British Empire dalam tahun 1965. Pada 28 Februari, 1966 satu perbarisan perpisahan diadakan di mana pada hari tersebut Tan Sri Fenner memeriksa perbarisan dan menerima tabik hormat buat kali terakhir atas nama Ketua Polis Negara. Ucapan akhir beliau di dalam perbarisan tersebut adalah berbunyi: "In previous years you have all saluted me. Today, I salute you in farewell. Good-bye dan God bless you all."

Tan Sri Fenner telah meninggal dunia pada jam 11.00 pagi, 15 Mei, 1978 di England.




* Sumber daripada buku Polis Diraja Malaysia : Sejarah, Peranan dan Cabaran oleh TPP Mohd Reduan Aslie, Cetakan tahun 1987

06 Januari 2011

Gelanggang Generasi Baru

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Januari 06, 2011 0 comments Links to this post

Sumber: KosmoOnline





Anugerah Juara Lagu (AJL) kembali lagi. Apabila AJL yang kini masuk edisi ke-25 kembali, isu yang hangat diperkatakan adalah tentang siapa yang bakal menjadi juara. Maka berderet juga ramalan dan teka teki tentang 14 buah lagu yang dipertaruhkan.
Menariknya edisi kali ini. tiada penyanyi senior seperti Datuk Siti Nurhaliza, M.Nasir atau Ziana Zain misalnya beraksi di pentas final.
Seperti mana berjalan roda, begitu juga final AJL apabila semua 14 penyanyi yang bertarung merupakan penyanyi generasi baru.
Malah menariknya juga, separuh daripada peserta bukan sekadar menyanyi, sebaliknya mereka merupakan komposer dan penulis lirik terhadap karya yang dipertandingkan.
Ramai yang meramalkan Hanyut dan Selamat Malam milik Faizal Tahir akan menjadi juara. Namun tidak kurang juga yang berasa Drama King milik Meet Uncle Hussain tidak terlepas akan membuat kejutan kerana keunikan yang ada pada karya tersebut.
API, gabungan anak-anak muda berbakat besar yang mempertaruhkan lagu berjudul Pelita turut diberi perhatian sebagai lagu yang akan membolosi gawang juri untuk menumpaskan 13 lagu lain.
Juga, prediksi terhadap lagu-lagu lain yang menjadi kegemaran dan selera masing-masing turut dilihat mempunyai potensi untuk menang pada malam anugerah yang bertemakan pemetaan muzik yang akan bersiaran secara langsung dari Stadium Putra, Bukit Jalil, Kuala Lumpur, 9 Januari ini.
Sengaja mengajak bijak pandai industri seni berkongsi persepsi dan prediksi mereka, penulis lirik tersohor, Habsah Hassan, penyanyi Misha Omar dan komposer Azmeer menumpahkan pandangan mereka.

YUNA beraksi kali kedua di pentas AJL.



Bagi penulis lirik popular, Habsah Hassan, dia hanya mampu memberi pandangan rambang tentang lagu-lagu bertanding. Tidak adil untuknya meramal karya bakal dijulang gelaran terbaik pada anugerah mencecah usia setengah abad itu.
“Kalau hendak kata, 14 lagu yang bertanding ada kekuatan masing-masing. Setiap daripada mereka ada peluang sama rata untuk menang. Yang pasti, pada malam itu, penyanyi akan diadili menerusi kreativiti, keaslian, penghayatan dan vokal semasa persembahan.
“Saya memandang semua lagu tersenarai pada peringkat akhir ini sebagai subjektif. Lagu-lagu yang dinyanyikan pada malam itu sudah popular dan ada kelainan. Cuma, tinggal lagi, kami selaku juri ingin menilai mana satu paling berkualiti,” jelas Habsah berpendirian enggan berat sebelah.
Bagi penggubah lagu berpengalaman, Azmeer, semua yang bertanding pada AJL 25 dianggap sama hebat sehingga ketara setiap lagu tidak memiliki jurang perbezaan jauh antara satu sama lain. Mudah diungkap, 80 peratus lagu dipertandingkan dilihat ada ‘kuasa’ masing-masing.
“Saya dapati, 10 daripada 14 lagu menduduki senarai akhir ini ada peluang untuk bergelar pemenang. Justeru, sesiapa saja boleh jadi juara AJL 25. Berbanding zaman AJL lalu, lagu Isabella, Sekadar Di Pinggiran atau Tanya Sama Itu Hud-Hud dapat dirumus sebagai lagu-lagu hebat.
“Lagu bertanding lain hanya menyokong atau berada dalam kelas A- atau B. Tetapi, AJL 25 menyenarai karya-karya berkualiti sehingga sukar menentukan mana yang boleh diangkat sebagai juara,” luah Azmeer.

Meet Uncle Hussain dan Drama King punya kekuatan tersendiri.


Berada dalam liga sendiri, penyanyi popular, Misha Omar, 29, tidak ketinggalan berkongsi prediksi. Dia berpendapat Drama King nyanyian Black bersama Meet Uncle Hussain atau Pelita (A.P.I) bakal bergelar juara AJL.
“Saya nampak dua karya ini didatangkan dengan idea segar. Terus terang, saya buat ramalan ini selepas mengetahui kekuatan Drama King dan Pelita secara keseluruhannya. Malah, susunan lirik dalam dua lagu ini juga bagus,” jelas Misha.
Tidak ketinggalan, penyanyi yang hampir sedekad bergelumang dalam lapangan seni itu sempat menasihati finalis AJL 25 agar bersedia sepenuhnya bagi mengadakan sebuah persembahan bakal diingati hingga bila-bila oleh peminat.
“Bukan mudah kelibat kita dapat dilihat di atas pentas AJL. Ambil peluang ini menonjolkan persembahan terbaik apatah lagi Shahir, Adira dan Ana Raffali yang pertama kali bertanding,” saran Misha buat anak seni pelapis.
Debaran Black, Adira
Dua nama ini, Black dan Adira masing-masing tidak mampu menyembunyikan debaran berada di padang AJL 25 selang beberapa hari lagi. Biar Black pernah berdiri di atas pertandingan sama tahun lalu, hakikatnya, anak muda itu masih dihantui kegentaran bersaing dengan penyanyi lain.
Mengungguli kategori Vokal Terbaik pada AJL 24 menerusi lagu Aku Rindu Sayang Kamu, Black atau Hanifah Md. Hanafiah akan mendendangkan dua lagu - Sofea Jane dan Drama King bersama Meet Uncle Hussain pada malam akhir AJL nanti.
“Kedua-dua lagu ini memberi tekanan kepada saya. Sofea Jane dan Drama King masing-masing punya kesukaran untuk dinyanyikan. Stamina saya sebelum sampai AJL 25 kena kuat. Kerana itu, saya terus bermain bola sepak dan bersenam bagi menambahkan tenaga dalam badan.

RAMAI yang meramalkan Faizal Tahir dengan Selamat Malam dan Hanyut akan menang besar pada AJL 25.



“Bercakap soal harapan, saya percaya setiap penyanyi yang bertanding mahukan lagu masing-masing menang. Sama hal dengan saya. Kalau boleh, dapat sangkut satu lagu, ia sudah menggembirakan hati saya,” jelas Black yang telah bersiap sebanyak 50 peratus untuk ‘berperang’ di AJL 25.
Anak muda berusia 23 tahun itu turut membuat ekspektasi bahawa Faizal yang mempertaruh dua lagu dan Adira berpeluang cerah membawa pulang trofi AJL 25. Itu bulat kata hatinya sementelah mengetahui lagu Hanyut, Selamat Malam dan Ku Ada Kamu memiliki kekuatan sendiri.
“Semua tahu kehebatan vokal Faizal ditambah lagu Hanyut dan Selamat Malam dilihat seperti memenuhi kriteria lengkap bagi diumum sebagai juara AJL 25. Tidak hanya itu, Ku Ada Kamu dendangan Adira juga boleh mencipta kejutan pada malam itu,” terang Black sambil membahas hujahnya.
Sementara itu, Siti Adira Suhaimi atau nama pentasnya Adira yang baru pertama kali melangkah kaki di gelanggang gah AJL mengaku hatinya bercampur baur pada waktu ini - gembira dan gementar untuk bersaing dengan deretan nama besar dalam industri seni tanah air.
“Lantaran itu, saya kena berusaha lebih kuat untuk memastikan dapat buat yang terbaik pada malam AJL 25. Semua lagu dipertandingkan tidak dinafikan, ada kekuatan dan keistimewaan sendiri. Untuk lagu Ku Ada Kamu, saya dapati, ia diperkuatkan dengan jalinan melodi dan liriknya.

BUCKFACE tercalon melalui Extravaganza.



“Sebagai pendatang baru, saya akui merasai sedikit tekanan berbanding penyanyi lain apatah lagi tidak pernah membabitkan diri dalam AJL. Kalau tidak mempersiap diri dengan sebaik mungkin, saya barangkali boleh mengecewakan sokongan daripada peminat.
“Sekarang, saya tengah giat berlatih vokal bagi memastikan diri dapat menterjemah lagu Ku Ada Kamu dengan jayanya. Selain itu, saya bakal memperlihat gimik tertentu kelak. Kalau hendak tahu, kena tunggu dan lihat sendiri,” luah Adira awal-awal lagi optimis soal menang atau kalah.
Mengulas tentang signifikan AJL menerusi kaca matanya sebagai penghias baru di laman seni, gadis berusia 19 tahun itu memberitahu, ia dapat memberi pendedahan meluas kepada artis baru sepertinya untuk lebih menonjol dan dikenali masyarakat berbanding sebelum ini.
“Saya lihat AJL sebagai platform terbaik untuk membantu menaikkan populariti artis dan penggiat seni lain seperti komposer dan penulis lirik. Pada waktu sama, saya dapat berhimpun dengan penyanyi lain di bawah satu bumbung sambil bertukar ilmu dan belajar benda baru,” ujar Adira.

Shahir: Tak Ulang Kesilapan

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Januari 06, 2011 0 comments Links to this post


SHAHIR menyedari impak 'kehilangannya' memberi reputasi kurang baik kepada dirinya, namun dia berharap dengan penjelasan yang diberi, dirinya masih diberi peluang.




SUSUN katanya teratur. Kadang-kadang ada bicara yang tersekat pada rongga dan paling banyak yang dilakukan bekas juara Akademi Fantasia 8, Shahir, adalah tersenyum.



Diasak dengan pelbagai persoalan, dia masih tenang. Nada suaranya kendur dan sesekali nafasnya dihela panjang dalam sembunyi segaris senyuman. Namun bertanggungjawab terhadap apa yang telah dilakukannya pada hujung 2010, dia tidak gentar berdepan realiti.



“Apa yang telah berlaku sekitar bulan Oktober tahun lalu adalah satu ujian yang penuh hikmah buat saya. Selepas diberitahu saya sakit, malah disyaki menghidap kanser hati, saya dalam dilema.



“Saya masih muda dan ia adalah soal hidup dan mati. Itu punca yang membuatkan saya menyepi sebentar,” katanya berulang kali.



Realitinya, selepas menjalani pemeriksaan kali kedua, pemilik nama sebenar Ahmad Shahir Zawawi ini tidak menghidap kanser hati. Sebaliknya dia disahkan menghidap penyakit asid berlebihan dalam hati.



Katanya lagi sambil memohon maaf terhadap tindakan yang terpaksa diambil: “Sehingga sekarang, saya masih menjalani rawatan untuk penyakit tersebut. Mujur ia tidak begitu berbahaya dan membolehkan saya melakukan aktiviti terutama bekerja seperti biasa. Kini selepas kesihatan saya semakin baik, saya sudah kembali bekerja seperti biasa.”



Baru berusia 22 tahun dan masih mentah sebagai artis, anak kelahiran Ipoh, Perak ini boleh dikatakan seperti tidak serius dengan bidang yang diceburi.



Boleh dikatakan juga dia seperti kurang komited, tidak berdisplin dan menumpahkan sepenuh jiwa terhadap dunia seni apabila mudah untuk mengambil keputusan ‘ghaib’ begitu sahaja.



Apabila diasak dengan persoalan seumpama itu, Shahir tersenyum sebelum memberitahu dia tidak pernah menyesal menjadi artis. Dia menghormati pihak lain dan bekerja dengan komited. Hanya bagi isu soal mati yang dibangkitkannya, dia terpaksa kalah dengan perlawanan hati sendiri.



“Saya tidak pernah menyesal menjadi artis. Tapi saya akan lebih menyesal kalau saya tidak diberi kerja apabila saya menjadi artis. Saya faham dunia artis macam roda, jadi saya berusaha keras untuk bekerja dengan lebih baik.



“Jika selepas ini mungkin ada yang takut untuk memanggil saya bekerja, saya berserah. Tapi saya percaya bahawa apabila kita ikhlas melakukan sesuatu, rezeki akan datang kepada kita,” katanya yang kesal dengan tohmahan tidak berasas segelintir pihak terhadap masalah displin dan komitmen dirinya tanpa mengetahui punca sebenar.



Malah untuk 2011, dia bertekad untuk menjadi Shahir yang baru. Shahir yang lebih bersemangat dan masih mahu duduk lama dalam industri muzik. Dia mahu melupakan hal silam yang sekali lagi katanya, telah memberi pengajaran berguna buat dirinya.



Justeru untuk tahun ini, selain bakal muncul dengan single kedua, dia akan terlibat dalam sebuah filem milik KRU untuk bulan Mei nanti.



“Banyak agenda baru yang akan saya lakukan tahun ini, hanya buat masa sekarang, ia masih terlalu awal untuk saya umumkan. Cuma harapan saya, tahun ini akan menjadi tahun yang lebih baik buat saya dan saya akan terus belajar memperbaiki diri dalam bidang ini. Insya Allah juga insiden lalu tidak akan berulang lagi,” katanya penuh optimis.



Ditaja



Shahir ketawa kecil apabila soalan tentang dirinya ditaja seseorang diajukan. Dia tahu hal tersebut timbul selepas insiden dia kemalangan dan memandu sebuah kereta mewah jenama BMW.



Tidak mahu khalayak terus mengaitkan dia dengan hal negatif seumpama itu, Shahir menerangkan, BMW tersebut merupakan kereta milik keluarga angkatnya. Dia juga menafikan dirinya ditaja seseorang.



Jelas Shahir: “Saya tidak terkejut dengan gosip saya ditaja. Saya anggap ia sebagai satu usikan. Sebenarnya BMW itu kereta milik keluarga angkat saya. Keluarga saya juga kenal dengan keluarga angkat saya ini.



“Selepas saya kemalangan, mereka menawarkan saya untuk meminjam kereta tersebut agar saya senang bergerak sementara saya tidak memiliki kereta. Kini, saya telah mendapat hadiah kereta yang saya menang sebagai juara AF, BMW tersebut telah saya kembalikan kepada pemiliknya semula.”


Sumber: KosmoOnline

04 Januari 2011

Khairul Fahmi dapat hadiah rumah

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Januari 04, 2011 0 comments Links to this post
KHAIRUL Fahmi (dua dari kanan) disambut penduduk  di  Kampung Cherang, semalam.
KHAIRUL Fahmi (dua dari kanan) disambut penduduk di Kampung Cherang, semalam.


sumber: Berita harian 04/01/2011

PENJAGA gol Skuad Harimau Malaya, Khairul Fahmi Che Mat, 21, yang membantu negara menjulang Piala Suzuki AFF 2010 Disember lalu, menerima ‘durian runtuh’ apabila kerajaan negeri Kelantan bersetuju menghadiahkan sebuah rumah kepadanya bagi menghargai jasa mengharumkan nama Malaysia.

Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat, berkata langkah itu diambil sebagai menghargai sumbangan anak kelahiran negeri itu yang menunjukkan kemampuannya di peringkat antarabangsa menerusi sukan bola sepak.
“Pada tahun ini, untuk menghargai jasa beliau (Khairul Fahmi) yang boleh menjadi contoh kepada masyarakat, maka kerajaan negeri setuju memberikannya sebuah rumah,” katanya pada Majlis Sambutan Meraikan Kepulangan Wira Negara di Kampung Cherang, di Kota Bharu, semalam.
Kepulangan Khairul Fahmi ke kampungnya disambut kira-kira 300 peminat sebagai tanda sokongan berikutan sumbangan penjaga gol muda itu menyelamatkan banyak cubaan bahaya Indonesia pada perlawanan akhir yang berkesudahan agregat 4-2.

Nik Aziz bagaimanapun berkata, nilai dan lokasi rumah bakal diterima Khairul Fahmi belum diputuskan kerajaan negeri kerana ia perlu dibincangkan bersama Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO), Abdul Fatah Mahmood.

“Harga rumah saya tak sebut nilai berapa, tapi benda itu rumahlah dan Insya-Allah akan disampaikan Abdul Fatah.”

Sementara itu, Khairul Fahmi berkata, beliau tidak menyangka kerajaan negeri akan menghadiahkan sebuah rumah sebagai menghargai jasa dan sumbangannya.
“Saya tak sangka benda macam ini nak jadi (dapat rumah) dan sangat berterima kasih kepada kerajaan negeri. Saya hanya menjalankan tanggungjawab, mewakili negara dalam bola sepak semata-mata untuk maruah bangsa,” katanya.

Katanya, popularitinya yang naik secara mendadak tidak akan mengganggu tugasnya sebagai penjaga gol untuk skuad kebangsaan mahupun Kelantan.

“Kehidupan sekarang memang beza dari dulu tetapi saya tetap fokus dan beri yang terbaik ketika bermain kerana ini adalah karier saya,” kata Khairul Fahmi.

02 Januari 2011

TsuFahmi : Terbaik dari Padang

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Januari 02, 2011 0 comments Links to this post
Tuah ayam nmpak di kaki, tuah manusia tak siapa yang tau. itulah yang terjadi kepada penjaga gol terbaik, Khairul Fahmi Che Mat yang kini menjadi kegilaan wanita2 diluar sana.. termasuk aku (harap2 laki aku tak baca entri ni) hehe.. Sekelip mata namanya menjadi sebutan malah antara carian google tertinggi di dunia! Wow! Dasyat betul penangan Khairul Fahmi ni kan sehingga mencetuskan fenomena "TsuFahmi". Suka sangat baca kisah cinta beliau dengan kekasih hatinya, Elia di laman blog JejariRuncing. Mesti ramai gadis2 diluar sana yang frust toing toing bila tau Khairul Fahmi dah berpunya.

Ni petikan dari Wikipedia tentang Khairul Fahmi:

Khairul Fahmi Che Mat (born 7 January 1989 in Kota Bharu, Kelantan) is a Malaysian goalkeeper[1] currently playing for Kelantan FA in Malaysia Super League[2] and the Malaysia national football team.
In 2010, he was part of the Kelantan's 2010 Malaysia Cup winning team[3]. He also won The Best Young Player and Best Goalkeeper awards at the 2010 Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 100Plus-FAM[4].
Khairul first appearance for Malaysia under-23 was at the Football at the 2010 Asian Games[5].
In November 2010, Khairul was called up to the Malaysia national squad by coach K. Rajagopal for the 2010 AFF Suzuki Cup. Khairul kept a cleansheet against Thailand on a 0-0 draw. Khairul also kept a cleansheet against Vietnam twice in the semi finals. In the first leg of the finals, Khairul played well and saved lots of shots by the Indonesians. The match ended a 3-0 win to Malaysia, thus earning another clean sheet to Khairul[6]. In the second leg of the finals held in Indonesia, Khairul gave another outstanding performance by making numerous saves including a brilliant penalty save early in the match. The save proved to be a pivotal moment in the match in which Malaysia scored an away goal. Malaysia won on 4-2 aggregate and lifted the 2010 AFF Suzuki Cup title for the first time.[7]

Khairul Fahmi Che Mat
KhairulFCmat.png
Personal information
Full name Khairul Fahmi bin Che Mat
Date of birth January 7, 1989 (1989-01-07) (age 21) (laaa... baru 21 tahun... muda lagi..)
Place of birth    Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Height 1.70 m (5 ft 7 in)
Playing position Goalkeeper
Club information
Current club Kelantan FA
Number 19
Youth career
2008-2009 Kelantan FA President Cup
Senior career1
Years Club App (Gls)*
2009
2010-present
Kelantan
Kelantan
0 (0)
17 (0)   
National team2
2010-present
2010-present
Malaysia Malaysia U-23
Malaysia Malaysia
3 (0)
7 (0)

 Sumber: Wikipedia

01 Januari 2011

Tahun Baru 2011

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Januari 01, 2011 0 comments Links to this post
Tahun 2010 ditutup dengan penuh gaya dan terlalu manis apabila pasukan bolasepak Malaysia berjaya merangkul juara Piala AFF Suzuki 2010 apabila menewaskan sang Garuda (indonesia) dengan aggregat 4-2. Pencapaian cemerlang penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat dan juga penjaring gol terbanyak Safee Sali banyak membantu kejayaan Malaysia ini. Tahniah, tahniah dan tahniah untuk pemain2 dan jurulatih Malaysia!




 
Hari ini, 1.1.11 dan pada tarikh ini juga kita dikejutkan dengan pemergian pelakon Faizal Yusof (bekas suami kepada penyanyi Siti Nordiana) akibat serangan jantung. Takziah untuk keluarga arwah, dan Al-Fatihah buat arwah. Suka tengok arwah berlakon semasa hayatnya... selamba dan bersahaja...


Ajal dan maut ditangan tuhan kan? tak kira muda atau tua, bila sampai masanya pulang jua kembali kepada Pencipta. entah bila sampai giliran kita... Mati itu pasti. cuma cepat atau lambat jer.

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea