Kawan2Ku

29 September 2011

Tangan Harapan

Posted by Dalia Hassan at Khamis, September 29, 2011 0 comments Links to this post
Sharing Is Caring

Gambar dibawah ini mula diedarkan pada bulan November tahun lepas. Rasanya gambar ni adalah "The Picture of the Year," atau mungkin, "Picture of Decade." 


 
Gambar tersebut adalah bayi 21 minggu yang masih didalam kandungan bernama Samuel Alexander Armas, yang dikendalikan oleh pakar bedah bernama Joseph Bruner. Bayi itu disahkan dengan spina bifida dan tidak akan hidup jika dikeluarkan dari rahim ibunya. Ibu Samuel , Julie Armas, adalah jururawat obstetrik di Atlanta. Dia tahu prosedur pembedahan yang luar biasa dilakukan Dr Bruner. Amalan di Vanderbilt University Medical Center di Nashville, dia melakukan pembedahan khas semasa bayi masih di dalam rahim. 


Semasa prosedur, doktor membuang rahim melalui seksyen C-dan membuat insisi kecil untuk beroperasi pada bayi. Ketika Dr Bruner selesai pembedahan pada Samuel, jari jemari comel bayi itu menggenggam jari pakar bedah, seakan menaruh harapan yang tinggi terhadap pembedahan itu. Dr Bruner telah dilaporkan sebagai berkata bahawa apabila jarinya digenggam si bayi, ia merupakan masa yang paling emosi dalam kehidupannya, dan ianya kaku kerana terpaku dengan keadaan itu.


 "Tangan kecil bayi 21 minggu Samuel Alexander Armas muncul dari rahim ibu seolah-olah mengucapkan terima kasih kepada doktor kerana menghadiahkan kehidupan.


Dan pembedahan itu 100% berjaya....



Alia : Hadoi... susah jugak nak menterjemahkan ayat2 tu... kalau korang tak faham, buat2 faham dah la yer.. hihihihi!

My Incoming Holiday

Posted by Dalia Hassan at Khamis, September 29, 2011 0 comments Links to this post
Yeayyyyy! Confirm! My incoming holiday......

Pulau Krabi, Thailand : 15, 16 & 17 Januari 2012... Aku cuma pergi bertiga jer ngan Kak Wani dan Kak Maz... Asben dan anak masing2 tinggal.. bujang sekejap... tak sabar rasanya nak tunggu waktu tu... merehatkan minda, lupakan kerja... best2...

Limastiga Homestay, Melaka : 25&26 Oktober 2011... yang ni pakej termasuk asben dan anak2.. kami akan pergi dua family, aku dan kak wani... cantik dan best! hehehe...



28 September 2011

Shooting Filem

Posted by Dalia Hassan at Rabu, September 28, 2011 0 comments Links to this post
Eh! Bukan aku tau yang shooting ni.. Diorang ni buat filem Taikun, shooting kat tempat aku.. So aku pun menyibukkan diri la sambil berkenalan dan beramah mesra dengan krew filem ni.. Diorang memang best! Peramah.. Hehe


skrip

Along Rajalawak yang mesra alam dan kecoh!

Samsun ngah menghafal dialog... sepatutnya watak dia ni Tuan Khai yang pegang, tapi Tuan Khai a.k.a Baim Wong busy bertugas di Empire Gallery yang meletup tu... haiii! melepas aku nak tengok bos aku berlakon..

tempat krew makan (kitorang pon join makan sekali) hahahah!

Sebenarnya banyak lagi gambar, insyaAllah esok aku masukkan lagi...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Letupan di Empire Gallery Subang

Posted by Dalia Hassan at Rabu, September 28, 2011 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...

Pagi tadi aku sampai opis dalam kul 7.45am.. punch card, turun bawah semula masuk opis, baru on komputer then my boss Tuan Khai a.k.a Baim Wong masuk opis aku sambil bawa senaskah skrip (saja ja la tu nak bagitau dia berlakon) Sambil berborak ngan dia, dia bagitau yang Empire Shopping Gallery Subang runtuh akibat letupan... terkejut jugalah aku, yer la... ingatkan kenapa, rupanya berpunca dari letupan dari saluran paip gas di bawah bangunan terbabit. Ramai anggota dan pegawai dari tempat aku ni diarahkan untuk bertugas di sana... Aku difahamkan bahawa empat orang cedera manakala lebih 300 yang lain terselamat dari letupan tersebut.






Gambar: kredit tu jiran sepagarku merangkap teman sekerjaku, Shahazrin yang bertugas ditempat kejadian. Thanks yer...

Empat orang yang terperangkap di tingkat bawah kompleks terbabit yang menempatkan sebuah hotel, di selamatkan oleh anggota dari Jabatan Bomba dan Penyelamat Subang Jaya. Letupan tangki gas pada jam  3.45 pagi berlaku di kedai berkenaan yang terletak di tingkat bawah juga merosakkan dua tingkat lagi kompleks berkenaan.


Mereka yang tercedera ialah seorang pengawal keselamatan warga Nepal dan seorang rakyat tempatan yang mengalami luka-luka akibat terkena serpihan kaca yang pecah telah dihantar ke hospital untuk rawatan selanjutnya.

27 September 2011

Stacy - Kisah Dongeng

Posted by Dalia Hassan at Selasa, September 27, 2011 0 comments Links to this post
Suka sangat lagu ni... tak tau kenapa, tapi lirik dia macam best jer.. kat opis dari pagi sampai petang aku dengar lagu ni jer.. bak kata kawan seopisku, "naik muntah aku dengar lagu ni!" hahaha

24 September 2011

Hari Ini : 24 September 2011

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, September 24, 2011 0 comments
Allah Selamatkan Kamu....
Allah Selamatkan Kamu...
Allah Selamatkan Ainul Mardhiah...
Allah Selamatkan Kamu...

Hari ni genaplah 5 tahun usia satu2nya puteri aku, Ainul Mardhiah Suhaimi... sekejap jer rasanya sangat happy bila tengok dia membesar di depan mata... Semoga hidupnya dilimpahi dengan kerahmatan dan keberkatan dari Allah... InsyaAllah.

Wokeh. Apa aktiviti hari ini? Meh aku cerita serba sedikit... memandangkan hari ni aku cuti, dalam kul 9.45am baru aku kuar dari rumah menuju ke kedai Bake With Yen di Bandar Puteri Puchong untuk membeli barangan keperluan membuat kek harijadi untuk Ainul. Kek yang akan dibuat atas permintaan Ainul Mardhiah sendiri untuk dihantar ke tadika tempatnya belajar... Balik dari Puchong, aku terus singgah IPD jap untuk konvoi ke rumah terbuka kak wani bersama Linie dan CC Suriani... Lebih kurang kul 1 lebih, kitorang sampai rumah kak wani di Taman Medan...


Selepas membaham selagi ada makanan kat rumah kak wani, dalam kul 2 lebih aku ngan ainul menuju ke shah alam, jumpa adikku Adah yang senget tu untuk ambil kuih raya dari dia... (tak pasal2 aku kena pau dengan dia... adei! menyesal aku datang sana.. hahah)

Dari shah alam, aku terus ke open house my BFF Latifah Omar di Pantai Dalam... makan lagi. best, sedap, lazat... ffuhhhhh! memang sesi memenuhkan perut dan lemak la... hahah!

Sebelum aku balik rumah, sempat aku sms asben aku, pesan sebelum dia balik rumah pergi la makan dulu sebab aku tak masak! sorry yer bang... hehehe!

23 September 2011

Hari Ulangtahun Kelahiranku

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, September 23, 2011 2 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt..

Syukur Alhamdulillah, hari ini 23 September genaplah 31 tahun usiaku.. Apa? 31 tahun? Oh My God... dah tua rupanya aku.. terasa macam baru nak sambut besday ke 21 jer... jiwaku terasa muda seploh tahun... hahaha! My asben kul 3 pagi kejut aku sambil bawak kek... terharunya... aku ingat dia dah lupa besday aku, aku pun tak cakap apa2 kat dia... sedar2 kul 3am dia surprisekan aku.. rupanya kek dia dah beli awal2, sorokkan dalam peti ais.. hehehe.. kat surau ipd pon aku mintak surau buat sekali doa selamat pagi tadi untuk kesejahteraan hidup aku, dunia dan akhirat. InsyaAllah.



antara yang hadir kat surau...

Lepas jer bacaan doa selamat kat surau, aku dan kawan2 yang lain naik ke tingkat 3 untuk terjah ke rumah terbuka Cawangan BAKA. Wow! makanan diorang memang sedap dan mengancam. Abislah misi diet aku... heheheh!

open house cawangan BAKA

Petang pas balik kerja, aku pergi Kuarters Polis Seksyen 20 pulak... pergi beraya rumah Mak Jan... Adoila... memang sedap masakan Mak Jan ni... lebih2 lagi masakan kampung dan laksa dia... memang terbaik la... hari2 makan masakan Mak Jan pon aku sanggup... sedappppppp!

makan2 rumah mak jan

makan2 rumah mak jan (2)

 Pas maghrib baru la kitorang reti nak balik rumah. hahahahha!


Alia: Ada orang merajuk ngan aku hari ni... puas pujuk, tapi tak jalan... ermmmmmm.... biarlah... :(

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

22 September 2011

Sambutan Hari Raya Kontinjen Selangor

Posted by Dalia Hassan at Khamis, September 22, 2011 0 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Hari ni memang kerja aku makan, makan dan makan. Kerja lain tak ada.. Burrrrpppp! Alhamdulillah. Adoi! Tak senonoh betullah.. Tp apa nak buat kan, gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati..

Pagi2 tadi encik amran bawak mee kari favourite aku yang didatangkan khas dari Taman Medan. Oleh sebab kami memang sedang mengosongkan perut untuk persedian menyumbatkan seberapa banyak makanan di sambutan hari raya di IPK nanti, so sebungkus mee kari aku share bertiga, dengan kak wanie dan linie.. Yang lain kami serahkan kat encik adam untuk settlekan semuanya. Ermmmm.. Memang licin...

Setelah berusaha dan berjaya memujuk Tuan Rahman dan Tuan Ramzi untuk beri kelepasan pada Linie untuk dia keluar sekali ngan kitorang pergi IPK, akhirnya 11.45am kami gerak dari IPD.. Sampai je IPK, tengok ramai gila yang datang, nak parking pun susah. Tapi dapat juga lah menyelit parking kat tepi tu.. Masuk dalam, pening juga lah dibuatnya.. Sesak. Tapi makan tetap makan.. Setahun sekali jer jamuan raya ni.. Macam2 makanan ada. Penuh perut dibuatnya. Adoiyaiiii.. Camana nak diet ni? Tapi tak apa la... Hari ni jer. Ngeh3..




Gerai Rojak


tetamu yang semakin berkurangan

Encik Yusof yang sewel.. hahaha!

Oklah.. Hari ni tak ada benda nak tulis sangat. Tu je la untuk hari ini...

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaa!


Alia: tadi dari opis nampak orang TV3  sedang temuramah sorang pegawai tu... dari jauh nampak macam zakiah anas... tapi yang menarik perhatian aku, latar belakang masa diorang temuramah tu, berlatar belakangkan kereta aku... takperlah... aku tak kuar tv, kereta ku pun jadilah walau kuar skit jer... hehehe!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

21 September 2011

Diana Amir Bertudung

Posted by Dalia Hassan at Rabu, September 21, 2011 0 comments Links to this post
Ermmmm... Diana Amir dah berhijrah? betul ker dia dah pakai tudung? kalau berita yang aku dengar ni betul, Alhamdulillah...

gambar yang di 'curi' dari fb diana..

Aku pernah jumpa dia awal bulan ogos aritu... dia baru balik shooting, then terus datang opis kitorang kat IPD, ikut Samsun (samsun ni anggota polis, kawan kami merangkap pelakon pembantu yang kebetulan baru abis shooting yang sama dengan Diana)... kebetulan waktu rehat, dia pun join sekali dok dalam opis kitorang...jumpa jer kitorang, dia cakap.. "akak... jangan dekat ngan saya, busuk ni baru abis shooting.. panas terik" tapi pastu terus dia salam aku ngan linie... siap cium tangan lagi... alahai lemah lembut sopan santun budaknya...

sempat lagi update fb masa dia datang aritu...

Semoga lebih ramai lagi artis yang mengikut jejak dua Diana. Diana Amir dan Siti Nordiana. Aminnnnnn!

19 September 2011

Hari Ini : 19 September 2011

Posted by Dalia Hassan at Isnin, September 19, 2011 0 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Hari ni pagi2 lagi dah hujan kan? semenjak dua menjak ni memang cuaca tak menentu... kejap sejuk, kejap panas, kejap hujan... tengok kat status fb kengkawan pon ramaai yang tak sihat, semam, batuk, selsema dsb... ermmm.. nasib baiklah aku masih mampu bertahan... Dan hari ni, pagi2 lagi aku dah dapat panggilan dari CC Sariha... ingatkan kenapa pagi2 lagi dah cari aku, rupanya nak mengadu yang dia kena hentam dalam meeting... ermmmm... kadang2 aku kesian juga kat dia, sepatutnya dalam umur dia yang dah masuk 50an, keje dah tak perlu pening2 kepala... rilek.. yer la, sebelum ni 18 tahun dia kat Bukit Aman, kerja tak ada lah tertekan sangat macam sekarang... kat sini dia baru 7 bulan, tapi nak buat camana, dah dia dok situ terpaksa juga lah... aku sempat jugak la mintak dia bersabar dan belajar mengenali perangai masing2 dan dia bagitau aku yang sekarang ni dia dah mula memahami serba sedikit tentang hati budi dan perangai masing2... ermmm.. sorry lah aku tak boleh nak terangkan lebih2 takut nanti tersalah tafsir pula... *wink*

Hari ni kak wanie cuti.. so aku dengan linie jer la yang ada.. boring giler... tengahari kitorang lepak kat kantin... tengah2 makan tu Tuan Khai a.k.a Baim Wong datang... sorang2 plak dia, kembar siam dia tak ikut sekali.. dia tak join meja kitorang cam biasa, dia dok sorang2 kat meja sebelah.. so kitorang berborak dari jarak jauh la, kadang2 tak dengar apa yang dia cakap... aku cakap kat dia, meh la join kat meja kitorang sekali, senang skit nak borak.. korang tau apa dia kata???? dia kata, "ishhhhh... tak boleh, bukan muhrim.. lagipun aku dah berazam start Hari Malaysia haritu, aku nak lebih berintegriti dan kurangkan gosip" hahahahaha! aku, linie ngan shuhada yang join kitorang sekali boleh gelak sakan bila dengar jawapan dari tuan khai... sengal punya jawapan... konon nak kurangkan gosip, tapi dalam pada tu dia bergosip jugak... hahaha! aku siap perli dia tanya bini ada kat rumah ker? sebab takut nak join makan semeja ngan kitorang... maklumlah, rumah dia kat atas tu jer.... biasanya pantang tengok meja kitorang kosong, mesti join sekaki punya (aku rasa dia segan dengan shuhada kot) Tengah2 borak tu, datang pulak si Mizie terus ke meja aku... sempat la aku tanya dia pasal training badminton coz si Mizie ni geng badminton aku main petang2 kat dewan ipd tu...

Petang,  takder benda nak buat, aku ikut rombongan cik linie ke logistik, tingkat 12.. ni lah hobi aku... petang2 suka merayap pergi melawat kawasan... hahaha! yer la... dari terperap jer kat cops tu, baik aku pergi mencuci mata... bleh exercise sekali, mengeluarkan peluh sambil beramah mesra dengan kawan2... hehehe... selepas bergosip ngan chy ain dan ieyla, aku turun tingkat lapan pulak cari berita... maklumlah... wartawan hiburan... ngeh3...

Balik rumah jer, terima satu call dari kak noni... nak datang rumah katanya, nak beraya... kelam kabut aku suruh my asben pergi kedai beli barang2 nak buat bihun goreng singapore, sebab aku tau kak noni suka makan bihun singapore ni... dalam pada masak tu, akhirnya setelah setahun lebih, gas dapur aku pon abis... sian my asben kena keluar semula untuk beli gas... try call orang kedai tu mintak hantar tapi tak berjawab, tu yang terpaksa pergi sendiri tu... ngam2 jer siap masak jer, kak noni pon sampai... fuhhhhh lega coz sempat siapkan memasak.. lama jugak kitorang borak... maklumlah lama dah berjumpa, banyak lah ceritanya....

gambar tong gas sapa la yg aku jumpa kat mudah ni... pinjam yer (sekadar hiasan)

Ainul seronok la ada kawan datang rumah, anak2 kak noni tu... habis dia tunjuk barang2 mainan dia termasuk epad yang aku belikan dari China tu... bila kak noni balik jer, dia takder geng, aku yang jadi mangsa dia... ajak main sama... adoi la... huhuhuhu!

Rasanya ni jer la yang aku dapat cerita pada diari maya ku untuk hari ni...

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

18 September 2011

Blogku di hacked!

Posted by Dalia Hassan at Ahad, September 18, 2011 2 comments Links to this post
Poyo dan sengal punya orang... blog aku yang tak seberapa ni pun nak di hacked... bengong punya hacker Pujangga Kesepian... tension aku... setelah minta nasihat daripada rakan blogger aku merangkap rakan satu tempat kerja dengan aku, Shahazrin (Shahazrin.com), akhirnya tepat jam 11.44pm aku berjaya me'remove'kan si hacker daripada blog aku ni.... fuhhhh! lega... nasib baik aku ada backup html code aku, kalau tak jenuh jugak aku nak mencari semula template aku tu...

Kesepian sangat la tu....

Selamat tinggal Pujangga Kesepian....

17 September 2011

Jemputan Rumah Terbuka

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, September 17, 2011 0 comments Links to this post
Burrrrrppppp! Alhamdulillah.. Kenyang gila.. Macam2 dah sumbat kat dalam perut aku yang sememangnya besar ni.. Almaklumlah, baru balik dari jemputan rumah terbuka Dato' Seri Dr Erwan kat Usj3.. Macam2 makanan ada..
 
Tadi, pas magrib aku tunggu kak wani dan family dia kat depan ipd.. Plan asal nak follow je belakang bas yang bawak rombongan ke rumah dato'.. Tapi sampai je, kebetulan serentak dengan tuan naser, so dia ajak kitorang pergi dulu, follow belakang kereta dia.. Ok gak coz kalau nak tunggu bas, confirm lambat.. Sampai rumah dato' lebih kurang kul 8, terus kitorang amik tempat.. Fuhhhhh! Nasib baik kitorang sampai awal, kalau tak confirm susah nak dapat parking, apatah lagi meja makan yang penuh.. Ramai jugak yang makan sambil berdiri disebabkan tak cukup tempat duduk...

Antara makanan yang dihidangkan

Sesi mengagihkan duit sumbangan raya kepada kanak2

Ainul Mardhiah~Puteri kesayanganku
Dalam kul 9.10pm, masa yang di tunggu2 pun tiba.. Masa untuk dato' mengagih2kan duit raya untuk anak2 kakitangan IPD Subang Jaya yg berumur 16 tahun ke bawah.. Yeayyyyy! Ainul dapat RM50... Kak wani untung la, anak 4.. Dapat rm200.. Syok anak ramai ni.. Wat collection. Hahaha! Buruk perangai..

Dapat duit raya jer, kitorang terus balik.. Nak tunggu apa lagi.. Makan sudah, duit pun dah dapat.. Apa lagi... Bagi chance la kat orang lain yang tak dapat duduk kat meja... Hehehe!

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Alia : Tadi masa aku baru sampai IPD, mak aku called. Dia bagitau yang Kak Noi (Datin Seri Normala Shamsudin) aku baru jer balik dari rumah parent aku kat kampung... datang beraya... kak noi bagitau mak, yang dia call aku banyak kali, tapi aku tak jawab... hehehe... sorry la kak noi.. kita memang kalau nombor pelik keluar kita tak jawab... tetiba teringat dulu kalau dia datang rumah mak, mesti rumah penuh dengan jiran2 dan orang kampung aku yang nak jumpa dan bergambar dengan dia. Pernah sampai kitorang adik beradik pesan kat mak, kalau ada orang tanya bila kak noi nak datang, cakap jer tak tau... yer la... kitorang ni jarang berjumpa... sekali sekala berjumpa tu nak la jugak bercerita panjang.. tapi satu pasal dia yang aku respect, walaupun jauh perjalanan dia, dia tak pernah lupakan asal usul dia.. macamana aku kenal Normala Shamsudin masa kecik, macam tu jugalah dia sekarang... sebab tu aku sayangggg sangat kat kakak aku nan seorang ni...hehehehe!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Takder Tajuk....

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, September 17, 2011 0 comments Links to this post
Baru sampai rumah... Arghhhh penatnya.... dah le kena kerja hari ni... balik kerja tadi singgah rumah kak som jap kat usj6... beraya.. lagipun saje je melawat dia yang tak berapa sihat, dah dekat seminggu.. dah ler tinggal rumah sorang2.. anak dia outstation, ke England... urusan kerja, sambil tu pergi bercuti sekali... Kak Som ni ibu tunggal sejak 23 tahun yang lepas... anak dia sekarang dah masuk 25 tahun.. dia berpisah dengan suami dia masa anak dia umur 2 tahun lagi... sejak tu dia tak pernah berkahwin lagi... Tapi hari ni aku baru tau yang umur dia dah masuk 54, mati2 aku ingat umur dia awal 40an... serius nampak muda... jeles aku! haha! Tapi yang bestnya, sebelum balik, Kak Som bagi aku hamper... isk isk terharu aku... padahal aku baru jer kenal dengan kak som ni, itupun sebab haritu aku tolong dia settlekan pasal black list dia dengan JPJ, coz ada sedikit technical error dengan sistem PDRM... sejak tu la aku mula rapat dengan kak som... tapi best dapat kenal ngan dia, peramah... baik hati...

Arini kat opis, memang sangat membosankan... walaupun cuma kerja 3 jam jer, tapi aku rasa entah macam apa tah... tapi, memang biasanya kerja di hari sabtu macam ni... bukannya ada kerja sangat pon, tapi dah arahan dari pihak atasan, sekurang2nya seorang budak kewangan kena kerja, terpaksa jugalah... so, kami bertiga jer budak kewangan, terpaksalah juga kerja ikut giliran sabtu... bergilir2... tapi tak kisahlah kan.. sebab, sehari kerja sabtu yang 3 jam tu, kami layak untuk ambil satu hari penuh cuti tanpa rekod... i like... hehehe! tapi yang seronoknya, my good friend, T~Ni ada datang jumpa aku kat opis... rupanya dia pun kena kerja... hehehe sama la kita kan? kena kerja sabtu.. padan muka kita sama2... encik amran pon ada juga masuk opis... tak ada apa nak buat kat rumah katanya... tu yang dia datang opis... tapi bukannya dia nak bawakkan aku kuey tiaw sup kegemaran aku tu.. dah le aku lapar... frust betul... bukan apa, kuey tiaw sup dan mee kari yang dia selalu belikan untuk kami tu memang sedap, tapi cuma dia jer yang tau mana kedai tu... aku tak tau kat mana, kalau tak boleh jugak lah aku beli sendiri... dia kata kedai tu kat kawasan Kg Medan, Jalan Klang Lama... masalahnya mana lah aku tau kawasan tu... huhuhu!

Ok lah. got to go. nak bersiap pergi rumah Dato' Irwan kat USJ3, dia buat makan2... yang penting, nak beratur amik angpau duit raya.. ngeh3!

Daaaaaaaaaaaaaaaaa!

16 September 2011

MyDistress Call (Teknologi Pintar Untuk Anda Demi Keselamatan)

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, September 16, 2011 0 comments Links to this post

Assalamualaikum....

MyDistress. Ini merupakan satu lagi inisiatif yang dilakukan oleh kerajaan kita untuk memerangi jenayah atau menyediakan bantuan kepada mereka yang memerlukan dengan cara yang paling cepat melalui telefon mudah alih anda! MyDistress menghubungkan anda terus kepada polis bagi amaran kecemasan "hanya dengan klik"!
 
Korang bacalah yang aku copy paste kat bawah ni yer... untuk maklumat lanjut atau korang nak download aplikasi MyDistress ni, korang bolehlah layari website ini.

*aplikasi ini hanya ada di Selangor sahaja pada ketika ini (dan akan dilaksanakan di setiap negeri mengikut peringkat)

My Distress - A Smart Technology For A Safer You!

Press ‘MyDistress’ and cops will respond fast

One of the key challenges when requesting emergency assistance is communication. When out in the streets, sometimes you are unsure of the exact location that you are in, which is then difficult for the rescue team to find you quickly.
When in scenario such as kidnap, where you could not speak or communicate your movement, you could not alert the rescue team of your movement for rescue operation.
When one is in distress, you could be too traumatized to speak or for individuals with hearing or speech impaired, it would be tough to communicate calmly to the rescue team. Hence, with MyDistress, you could alert the police department of your emergency situation with just a click.
My Distress - A Smart Technology For A Safer You!
Requesting for police help today requires one to dial 999 to provide info & location. Often,it’s difficult to state location due to stressful situations,for uncertainty of exact location. In extreme situation,it’s impossible to speak up for assistance of fear of own safety. Hence,a solution is needed to streamline this process for police help,and pinpoint the exact location.
I myself have been in such situation whereby we need to provide a lot of information when dialing for help, but that time I’m not certain of the police station area and dialed to the wrong police station and was told that they are not in charge of that area and I have to waste time to call to the correct police station again! This apps definitely help us in such situation! One word of advise : please note the police station that in charge of your area and save the number to your mobile!

Hit HELP Responsibility! Use of MyDistress should be an emergency.

An Emergency is when crime is happening, someone suspected of a crime nearby, someone is injured, being threatened or in danger.
You should use MyDistress service to alert police in situation when you need an immediate response-if a crime/incident is happening now or if anyone/property is in imminent danger.
If a person misuse MyDistress whereby the request for immediate response is not an action deemed emergency, PDRM reserves the right to suspend MyDistress services to the user.
MyDistress is a service by the Royal Malaysia Police, Selangor Contingent in an effort to keep Selangor safer. Any abuse and/or misuse of MyDistress will divert crucial resourses of the Police which can be better utilised for situations of real emergencies.Pursuant thereto, please use MyDistress responsibly.
MyDistress - A Smart Technology For A Safer You!
When outdoor, in life threatening condition requesting emergency assistance, use the personal alert for assistance.
MyDistress - A Smart Technology For A Safer You!
The personal alert tracks your movement in case you are being transported unwillingly Note: MyDistress do not track your location/movement unless you use the application (refer privacy policy).
MyDistress - A Smart Technology For A Safer You!
For indoor, use preset location to register your property or venues that might be vulnerable, for exact location within the building for quick alert.
MyDistress - A Smart Technology For A Safer You!

When you are not at your preset location, and when support is required at preset location, preset location alert highlights that assistance is required at preset location and not your current location.
I think this is a very good initiative and good way to fight the crime if all the smartphone users fully utilized it and don’t misuse it!

iPhone App : MyDistress - A Smart Technology For A Safer You!
iPhone App : MyDistress - A Smart Technology For A Safer You!
iPhone App : MyDistress - A Smart Technology For A Safer You!
It’s for almost all the smartphone platform! iPhone, Android, BlackBerry, J2ME! So download now to utilized the service in case of emergency!

Download application at:

http://mydistress.net
from your mobile phone.

Download : My Distress - A Smart Technology For A Safer You!

Speedy help via smartphones

SHAH ALAM: Your smartphone is the SOS you need in times of danger just tap a key and the police will be able to locate you wherever you are.
Selangor police have pioneered a new application for smartphones to enable the public to have easy access to the police in high-risk situations.
Officer in charge of NKRA, Deputy Supt Mohamed Mokhsein Mohamed Zon, said the software dubbed MyDistress was compatible with Android, Apple, Symbian and BlackBerry smartphone operating systems.
“We co-developed the application with mobile phone software developer Convep Mobilogy Sdn Bhd.
My Distress
“The purpose of this device is to assist the public who may need our assistance if they face situations like being robbed, house break-ins, abducted or even kidnapped,” he said, adding that it took one year to complete the development of the application.
DSP Mohamed Mokhsein said the application was capable of transmitting the GPS coordinates of any person who had installed it in a smartphone if the distress feature had been activated.
He said the application was capable of giving an accurate location of any individual who uses it.
Police had been testing it since March to ensure it would be ready for use, DSP Mohamed Mokhsein added.
My Distress
Selangor police chief Deputy Comm Datuk Tun Hisan Tun Hamzah said the application could be used for free within the eight police districts in Selangor until January next year.
“We developed this application to make it easy for the public to get police access if they are in imminent danger and to enable the police to respond fast to life and death situations.
“At the click of a button, anyone can report to us their exact location so that we can get to them as fast as possible,” he said, adding that the application was meant to be used in high-risk situations only.
DCP Tun Hisan said the application could be used within Subang Jaya, Petaling Jaya, Serdang, Gombak, Ampang Jaya, Kajang, Klang and Shah Alam police districts currently.
The application would eventually cost RM2 monthly beginning next year, he said.
He also said 50 police patrol cars had been equipped with GPS to ensure they get to the right locations.
“We are working together with Pemandu to equip the rest of our patrol cars with GPS as well,” he said.
Anyone interested in downloading the application can visit http://mydistress.net on their smartphones.


Sumber : TheStar


Hari-Hariku....

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, September 16, 2011 0 comments Links to this post
Assalamulaikum...

Selamat menyambut Hari Malaysia buat semua... selamat bercuti dan ini adalah tahun kedua kita bercuti pada 16 September. Apa plan hari ni? Rumah terbuka, shopping, rehat di rumah, jalan2 cari pasal, atau balik ke kampung halaman untuk sambung raya bersama ayahbonda? Aku??? Aku rehat jer di rumah sambil menonton siaran langsung sambutan Hari Kebangsaan yang diadakan serentak dengan sambutan Hari Malaysia... meriah, memang meriah..... Anakanda aku, Ainul Mardhiah excited sangat tengok sambutan tu walaupun kat tv jer.. dan macam2 soalan yang keluar dari mulut dia...


gambar yang di captured dari tv1... hehehe!

Sebelah petang pulak, Ainul ajak aku jalan2, tapi aku rasa macam malas dan penat yang teramat sangat. My asben tak ada kat rumah, biasalah orang meniaga... kalau tak meniaga, tak ada duit masuk lah.. lagipun budak yang kerja ngan dia tu amik cuti hari ini... badan aku terasa sakit, lenguh2 padahal tak buat apa pun.. mungkin disebabkan minggu ni aku tak sempat langsung nak main badminton/bersukan, tu yang menyebabkan badanku terasa lemah... rasa macam nak demam pun ada ditambah pula dengan senggugut walaupun dah masuk hari keempat.. tension seh... semalam lagilah macam apa, aku rasa macam nak pitam pon ada lebih2 lagi tengahari semalam aku makan megi cup jer gara2 malas nak kuar pergi makan. Lagipun pagi semalam aku dah sarapan berat, aku makan lontong + air suam walaupun tak abis...

 hidangan tengahariku....

Oh ya... sebut pasal sarapan, aku lupa nak bagitau... sarapan pagi aku semalam ditaja oleh my boss, Tuan Khai a.k.a Baim Wong... hehehe! thanks ye boss... kebetulan masa aku n kak wani bekpes kat kantin, dia dengan encik musa pun turun makan dan join sekali makan semeja dengan kitorang... dan macam biasalah, macam2 masalah yang dia luahkan... tiga hari lepas pun masa aku, kak wani dan linie makan tengahari, tuan BW datang join kitorang... masa tu dia sorang, encik musa takder.. mula2 tu tengok muka dia macam sarat ngan masalah... biasalah... masalah kerja... tapi macam biasalah, siapa2 yang join kami BadCopsGirls (BCG'S), confirm sekelip mata dapat lupakan masalah. hahaha! dari muka kelat, dia boleh bergelak ketawa ngan kitorang sampai la pukul 2... apa taknya, kamilah yang menjadi penasihat kepada permasalahan dia tu... dan macam2 cadangan kami bagi kat dia... dia siap janji nak datang tempat kitorang lagi nak sambung cerita... hehehe! best tak boss aku ni? dia ni muda lagi tau, baru 29 tahun... tapi sorry yer, dah berkahwin dan anak dah dua....

Ok.. stop cerita pasal semalam, aku nak sambung cerita pasal hari ni.. oleh sebab takder apa aktiviti, ainul pun dah rasa bosan ditambah pula tiba2 jer Astro tak bleh guna (lupa nak bayar bil daaaaa), ainul mula memainkan peranannya... gitar comel yang dah terputus satu talinya dibuat main, konon2 nak jadi macam Yuna... tengok gambar ni..... terhibur jugak dengan aksi dia... hehe!


14 September 2011

Beli Ipad Or Epad?

Posted by Dalia Hassan at Rabu, September 14, 2011 1 comments Links to this post
Minggu lepas aku dalam dilema sama ada nak beli ipad atau epad... ipad mesti semua orang dah tau, tapi apa tu epad? alaaaa... epad tu ipad buatan china la.. jauh lebih murah dari ipad.. kualiti pon jauh lebih rendah la dari ipad...

arini epad yang aku order dari Shezhen khamis lepas dah sampai.. epad 7inch untuk anak aku yang menangis2 minta aku belikan dia ipad.. budak2 zaman sekarang... baru nak masuk 5 tahun dah mintak macam2, zaman aku dulu, cuma tahu main jer... geram aku... nasib baik ada epad, murah la skit... aritu masa dok umah nenek dia setengah tahun sekolah kat sana, minta aku belikan laptop.. boring katanya dok rumah nenek, kalau ada laptop best skit.. demand betul anak aku ni... nasib baik baru sorang, kalau empat orang? bengkok oooooo....... huhuh!



harap2 epad yang aku beli ni boleh lah bertahan lama... sekurang2nya berbaloi la untuk anak aku guna... heheh...

10 September 2011

Open House Situ Sana Sini

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, September 10, 2011 0 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Hari ni pagi2 lagi aku memang tak makan apa2, cuma minum air masak je.. Saje je mengosongkan perut aku ni...Sebabnya? Aku ada dua buah rumah yang perlu aku pergi untuk jemputan rumah terbuka.. Yer la, kena kosongkan perut, baru la boleh isi banyak skit nanti.. Hehehe!

Rumah pertama di Taman Koperasi Cuepacs, kat Kajang.. Ni rumah Sarjan Mejar Rasni.. Dia ni satu cawangan ngan aku... Cawangan trafik.. Dalam kul 1 aku tunggu kat rumah kak wani di Kg Medan untuk berkonvoi sama2 ngan dia untuk ke Kajang.. Nak harapkan asben aku, memang confirm sesat la jawabnya nanti.. Hehe.. Kitorang bukannya biasa sangat jalan2 kat sana.. Then, sampai kat depan petronas depan Maktab polis kat cheras, kami tunggu linie dan family dia kat sana untuk konvoi bersama.. Sampai rumah SM Rasni lebih kurang 2.30pm.. Sampai je tengok ramai orang dah kat sana.. Macam2 makanan ada. Apalagi, bedallah! Perut kan tengah kosong.. Hehe.. Asben aku pun makan tak hengat! Anak aku je yg asyik ingat nak main je..


 linie dan anak2 dia... kat rumah SM Rasni


Dalam kul 3.10, aku, kak wani ngn linie bersama family masing2 bergerak memenuhi jemputan rumah terbuka yang kedua pula kat Dengkil... Yang ni special skit, coz yang aku nak pergi ni rumah pegawai dari cawangan logistik bahagian pengangkutan, Inspektor Naser.. Sampai rumah dia dalam kul 3.50pm.. Aku memang takder masalah nak cari rumah dia coz aku memang dah study awal2 kat google maps mana nak cari rumah tuan.. Hehehe.. So, kami berkonvoi tiga kereta, dan aku terpaksa mengepalai rombongan  disebabkan hanya aku yang study kat encik google maps nak cari rumah dia.. Dan tanpa sesat, kitorang selamat sampai kat rumah tuan. Best sangat sebab sempat jumpa DSP Mok... dia ni dulu Ketua Bahagian Logistik Daerah (KBLD) Subang Jaya, tapi baru bertukar ke Bukit Aman...Bagi aku, dialah pegawai yang paling sporting... sebab tu bila dapat tau yang dia kena bertukar ke Bukt Aman, sedih sangat.. Dalam kul 4.40pm kitorang gerak balik.. Yang kelakarnya, Ainul tak nak balik... nak duduk rumah uncle Naser katanya... adoiiii anak aku ni, mentang2 lah anak2 tuan ni semua lelaki... haishhhhh! kecik2 lagi dah menggatai, ikut perangai sapa la ni....

my lovely encik asben


DSP Mok, sempat bergurau senda lagi dengan kitorang

Tuan Naser (sempat tu curi2 amik gambar dia)

mengintai dari luar... hahaha!

seronok tengok kanak2 bermain...


Balik, kitorang singgah Carefour Kota Damansara. Konon2 nak beli barang dapur, tapi banyak barang yang takder.. So aku plan esok jer nak g beli barang dapur kat econsave... On the way balik rumah, Ainul kata dia lapar.. Geram plak aku.. Yer la, tadi sibuk nak main, tak nak makan.. Ni dah rasa lapar plak.. So kitorang singgah restoren sup ani utara kat kota damansara..

Ainul sampai tertidur dalam kereta, kepenatan....

Ermmmm.. Tu jer la aku nak cerita.. Masa untuk ZZzzzzzz... Daaaaaaaaaaaaa.... Good Nite!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea