Kawan2Ku

31 Oktober 2011

Cabaran Sehari Tanpa Facebook

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Oktober 31, 2011 2 comments Links to this post
Esok, 1/11/11 bermula jam 12:00am aku berazam untuk tidak meletakkan status di facebook, memberi komen, dan apa2 sahaja berkaitan facebook untuk tempoh 24 jam... Pendek kata aku cuba mengajar diriku untuk mengawal daripada nafsu untuk membuka atau membaca atau memberi komen atau apa2 sahaja berkaitan facebook.

1/11/11 12:00am sehingga 1/11/11 11:59pm

Esok, aku akan aktifkan mode silent untuk facebook ku dan akan ditukarkan kepada mode normal selepas jam 11:59pm... Mampukah aku bertahan????

So kawan2ku especially my good friend.... sebarang pertanyaan atau pesanan melalui facebook tidak akan dilayan untuk satu hari yer. Hanya panggilan telefon / sms sahaja yang akan dilayan.... Terima kasih. *Wink*

Chaiyo chaiyokkkkkk!

Petua Menghilangkan Jerawat

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Oktober 31, 2011 0 comments Links to this post
Aku bukan nak BAGI petua untuk menghilangkan jerawat, tapi aku nak MINTA petua untuk menghilangkan jerawat... jerawat dah menjadi2 naik kat muka aku ni... tak pernah muka aku jerawat naik sebegini banyak.. berebut2 nak keluar.. adoi la... stress aku dibuatnya... arghhhhhh!

Pergi ke mana2, ramai yang menegurnya... muka aku yang sebelum ni tak der banyak masalah, dah jadi penuh dengan masalah... ni gara2 aku gatal2 tukar pencuci muka la ni... padan muka aku... dah elok2 pakai pencuci tu, aku pergi tukar dengan jenama lain... hambekkkkk ko! dussssssshhhhh! kepala pon dah jadi mereng...

Tadi pergi jumpa bos aku Tuan Khai a.k.a Baim Wong kat tingkat 8, pon dia tegur lagi... dia yang susah hati tengok muka aku naik jerawat... aku lagi la susah hati...macam2 dia pesan, jangan makan kacang... jangan makan makanan yang berminyak... jangan itu, jangan ini.. perasan jer dia kalau ada jerawat baru naik kat muka aku... tadi dia siap tunjuk kat dua tempat atas mulut aku ni ada jerawat baru tumbuh...perihatin sungguh bos aku nan seorang ni... InsyaAllah aku akan amalkan satu petua yang dia bagi ni... petua untuk hilangkan jerawat.. dia kata petua ni dia dapat dari arwah abang dia... oklah.. aku akan start amalkan mulai malam ni... Chaiyokkkkk!



Alia : My good friend, T~Ni masih lagi dalam mood merajuk dia.... dalam kul 2:04pm tadi dia sms aku "xjumpa buah ati ke arini xde mood?" hehehe... agaknyer sebab dia baca kat status facebook aku tadi aku tulis "takder mood nak keje arini... :( " tu yang dia perli aku tu... aku cakap la kat IPD tu dia jer la buah hati aku... kawan kesayangan aku... aku takder mood sebab dah lama tak jumpa dia... pastu dia balas "Dan2 la... sebb x jumpa buah ati kan yg xda mood arini... bgs ar..." aikkk??? dia ni apasal?? pastu aku cakap yang dia tu sombong... selisih ngan aku pon buat2 tak kenal jer... pastu dia balas "Eleh.. Sapa sombong.. Mentang2 la ada buah ati br.." adoi la... rupanya tak abis lagi cerita pasal budak yang aku minat tu... aptb!

30 Oktober 2011

Siaran Tertunda : Birthday Ainul Mardhiah

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Oktober 30, 2011 0 comments Links to this post
Dah sebulan lebih aku simpan gambar ni... asyik terlupa jer nak publish.. Kek ni aku buat sempena birthday Ainul Mardhiah yang ke~5 pada 25 September, sehari selepas birthday aku... Kek ni pun aku buat atas permintaan Ainul sendiri yang mahu aku sendiri buat kek besday dia, tak nak beli kat kedai... terpaksa jugalah aku bertungkus lumus membuatnya...




Goodies

Sebahagian goodies untuk dihantar ke tadika Strawberry

Perabih duit @ Lowyat Plaza

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Oktober 30, 2011 2 comments Links to this post
Haaaaaaa! Misi menghabiskan duit (asben aku) di Lowyat Plaza, KL.. Plan asal cuma nak survey harga laptop kat sana coz my mom in law suruh kami tengok2kan harga, dia nak beli laptop yang bajetnya lebih kurang RM1400.. Komputer kat rumah tu dah uzur, tu yang mak mertuaku nak ganti baru.

Tapi, bila dah sampai sana, rambang mata jadinya.. Mulalah rasa macam nak beli itu dan ini.. Setelah dapat membodek encik asben yang memang senang digoda oleh aku, berjaya jugak aku beli GPS yang murah untuk letak kat kereta aku, kamera Canon untuk kegunaan aku juga serta pendrive Sony 8Gb.. Hehehe..


Thanks abang.. Mmuaaaahhhhxx! Pasni belikan Ya Ipad2 pulak ekkkk.. :p

Kek Keju Tiramisu

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Oktober 30, 2011 0 comments Links to this post
Taaaaarrraaaaa!

Dalam pada kemalasan aku hari ni, sempat juga aku menyiapkan kek keju tiramisu yang dah lama aku berangan nak buat.. Jadi la juga walaupun rupa kek ni tak berapa nak cantik, yang penting sedaaaaapppp!

Meh sama2 layan kek keju tiramisu aku ni.. Nyum nyum nyum.. Jemput makan ya... :p

Kek Keju Tiramisu

29 Oktober 2011

Boring Boring Boring ~Kerja Di Pagi Sabtu~

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Oktober 29, 2011 2 comments Links to this post
Alahai boringnya... pada masa dan ketika ini, aku berada di opisku dan aku keseorangan! Arggghhhh... kenapa lah aku tersadai kat sini pada hari Sabtu yang sepatutnya aku menghabiskan masa dirumah ataupun di shopping2 complex... isk isk...

Semalam aku langsung tak sempat nak update blog aku ni, lagipun tak ada cerita yang menarik pun. Selain dari my good friend, T~Ni yang masih merajuk tu, pagi semalam aku ikut Tuan Khai a.k.a Baim Wong pergi Bukit Aman, ada kerja skit nak settle. Then balik opis semula, wat kerja macam biasa.. petang ingatkan ada latihan zapin, tapi kansel la plak... nak main badminton, takder geng plak.. frust betul. tak tau nak pergi mana sebab dah janji ngan Ainul nak ambik dia dari taska malam skit. Dia suruh aku ambik dia malam sebab dia nak berborak lama2 dengan Eisya katanya.. adoi la anak aku sorang ni... pikir punya pikir aku amik keputusan pergi menghabiskan masa dan duit di Carefour Subang Jaya... okeyla tu.. tak pasal2 duit aku RM232 abis beli barang kat Carefour tu.. beli baju kurung, seluar, blouse ngan barang2 dapur... itu pun nyaris2 lagi aku tergoda nak beli kamera, nasib baik aku mampu lagi menyabarkan dan mengingatkan diri aku bahawa gaji lama lagi nak dapat... haishhhhh! aptb!

Apa lagi nak cerita ek??? ermmm.... ada 45 minutes lagi sebelum aku balik rumah... banyak masa lagi tu... nak buat kerja pun tak boleh, akaun tak boleh buka... tak tau kenapa... nasiblah, makan gaji buta aku hari ni... sekali sekala... ahaks.. nak makan, megi jer yang ada... tak best bila hari2 makan megi.. tapi tadi aku perabihkan kek cokelat yang aku beli semalam.. sib baik aku ada simpan dalam peti ais, bleh gak aku bersarapan kek hari ni.. ngah sedap2 aku suap kek kat mulut, jiran sepagarku Shahazrin datang ambik novel Biarlah YM Berbicara.... hehehe...

Oklah... tu jer la yang aku nak bercerita... kalau ada apa2 aku akan update kemudian yer...

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Alia : semalam (Jumaat), waktu rehat yang lama aku habiskan kat opis jer.. malas nak keluar... lagi pun aku ngan Linie jer tinggal kat opis, kak wani takder... so masa rehat tu aku ambil kesempatan ajar Kopral Adam mengaji Muqaddam... ermmm.. banyak kali dia cakap kat aku yang dia malu, dah tua2 baru nak belajar baca Muqaddam.. aku cakap kat dia, apa yang nak dimalukan... sekurang2nya dia berusaha nak belajar.. kan?

27 Oktober 2011

Hari Ini : 27 Oktober 2011

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Oktober 27, 2011 2 comments Links to this post
Assalamualaikum semua.....

Hari ni memang hari kemalasan buat aku... apa taknya, Selasa ngan Rabu pergi bercuti ke Melaka, Khamis dah kena kerja... badan rasa sakit2, tapi terpaksa jugalah aku ke opis.. kalau ikutkan, hari ni aku dah start latihan sukan kat puchong selama dua minggu, tapi aku dan linie tarik diri saat akhir walaupun semboyan dah keluar dan nama kami tersenarai... nak tau tak kenapa aku tarik diri? sebabnya, aku tak larat la nak berlatih dari pagi sampai petang kat tengah2 padang sekolah tu.. dua minggu pulak tu... aku lebih rela bermain badminton kat dewan tu setiap hari daripada aku berhujan berpanas kat tengah2 padang tu.. hahaha! poyo aku kan? lantaklah...

Sampai jer perkarangan IPD dan parking kereta, aku jalan kat tepi opis aku dan tetiba aku terpandangkan pokok cili yang aku tanam kat tepi tu... masa mula2 tanam, aku ingatkan dah tak ada harapan pokok cili tu nak hidup sebab separuh dari pokok tu layu... tapi mungkin sebab setiap petang aku akan membelai pokok cili tu, ahirnya pagi tadi aku tengok pokok cili tu mengeluarkan bunga... spontan, aku cakap ngan pokok cili yang ngah berbunga tu "ermm! perkembangan bagus... macam ni laaaaaa" sekali toleh2 tengok ada sorang anggota polis ngah sengeh2 kat aku... adoi la weh... malunya.. mesti dia ingat otak aku ni dah senget, cakap ngan pokok... apa pun tak bleh! lantaklah... haishhhhhh!

Oh ya... sebenarnya aku ada terminat kat sorang mamat ni... suka2 jer nak cari daya penarik kat tempat kerja aku ni supaya aku lebih rajin untuk datang bekerja... wah! tak sedar diri betul aku ni walaupun dah ada anak... hahaha! Setiap hari aku akan tunggu dia lalu depan opis aku... sajer jer nak bagi motivasi kat diri sendiri supaya aku tak tertidur kat opis... no more than that, hopefully... hehhehe... tiba2 pulak hari ni mamat tu boleh singgah kat opis aku, dan sempat juga la berbual skit dengan dia... linie yang tau aku minat kat mamat tu, sempat bagi isyarat kat aku... hahaha.. isyarat mengusik la, apa lagi... dengan happynya aku mengupdate status facebook aku...



Ramai juga kawanku yang mengusik, tapi aku tak ambil kisah sebab aku tau diorang tau yang aku tak serius, sekadar suka2 jer... kadang2 angin miang tu datang juga, tapi sekadar gurauan jer... untuk pengetahuan korang, aku sayang gila kat encik asben aku tu... susah nak cari asben macam dia... tapi dia pun tau dah perangai aku camana, sebab tu dia tak kisah sangat... dia tau aku tau limit aku kat mana... dan, aku rajin bercerita kat dia apa2 yang berlaku kat opis... dia pun tau aku ada abang angkat a.k.a my good friend, T~Ni.... malah dia pun pernah jumpa ngan my good friend ni... Eh... cerita pasal my good friend ni, gara2 status facebook aku yang kat atas ni, dia merajuk dengan aku... hahaha!

"Erm.. Dgr citer dah ada kekasih hati br skrg kat ipd.." nak gelak bila aku baca mesej dari dia.. aku memang rapat ngan kawan baikku nan seorang ni, tapi takkan la aku tak bleh rapat dengan orang lain jugak, kan?
Bila aku bagitau dia yang dia tetap kawan terbaik aku kat ipd, dia balas dengan nada merajuk..
"Eleh.. Xyah la..Kan dah bersemangat dtg keje skrg.. Pg td kan dah berbual" hahaaha! kelakarlah... dia rujuk pada ayat yang aku komen kat status aku tu... aku kata saja nak cari daya penarik kat tempat keje, supaya aku lebih rajin nak datang kerja... tapi tak sangka plak my good friend ni merajuk... dia tak tau, yang aku lebih2 bersemangat lagi kalau dapat berborak dengan dia... (wah! kontroversi ni) tapi memang betul... dari aku kenal dan rapat dengan dia sejak januari lepas, sampai sekarang, aku sayaaaaannnnnggggg sangat kat dia... sayang seorang rakan kepada rakannya... tak lebih dari tu... tapi aku memang perasan, sejak aku kecil dulu, dari aku sekolah rendah sampai ke universiti, kawan2 terbaikku semuanya lelaki... kenapa? agaknya sebab diorang tak banyak songeh kot... dan yang lebih penting, kalau bergaduh mesti aku yang menang.... hahahaha! i like~

Okaylah.... masa untuk tidur...... ZZzzzzzzzzzzzz......

Cuti-Cuti Malaysia (Limastiga Homestay, Melaka)

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Oktober 27, 2011 1 comments Links to this post
Wah! berbaloi2 sungguh aku rasa bila dapat bercuti di Limastiga Homestay, Umbai Melaka... Seronok sangat... puashati dengan homestay yang kami duduk tu.. rasa macam nak pergi lagi jer ke sana... korang boleh tengok kat blog ni... Limastiga

Tempat dia memang best... sejak sampai sana, kami tak keluar2 pun dari homestay tu.. semuanya dah cukup.. nak karaoke, barbeku, mandi kolam... semuanya tersedia... pendek kata, memang tak menyesal lah... :)
















Erm. Gambar tak menarik la... bila la agaknya bleh beli kamera yang canggih skit ni... tak ada sesapa nak sponsor ker? isk isk... kena masukkan dalam wish list aku ni... *wink*

24 Oktober 2011

Peringatan untuk semua....

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Oktober 24, 2011 0 comments Links to this post
 Sharing Is Caring


Ini adalah sangat menakutkan, serupa dengan kes Ms Canny Ong. Pada suatu hari, terdapat seorang wanita yang berhenti di stesen minyak untuk mengisi minyak. Setelah selesai memenuhkan tangki minyak selepas membayar menggunakan kad kredit di pam dan ingin meninggalkan stesen tersebut, atendan di dalam kedai lantas bercakap menerusi speaker dan memberitahu sesuatu yang berlaku dengan kad itu dan meminta wanita itu masuk ke dalam untuk membayar tunai.


sekadar gambar hiasan

Wanita itu keliru kerana dia telah selesai mengisi minyak dan pembayaran menggunakan kad kredit telah diluluskan. Dia menunjukkan isyarat tangan kepada atendan tersebut dan bersiap sedia untuk meninggalkan tetapi atendan tersebut sekali lagi menggesa wanita tersebut masuk ke dalam kaunter kedai untuk membayar tunai. Dengan perasaan sedikit marah, wanita itu terus masuk ke dalam kedai dan mempertikaikan tindakan petugas tersebut dan menuduh dia menipu. Atendan tersebut memberitahu supaya wanita itu bertenang dan mendengar dengan teliti Atendan memberitahu ketika wanita tersebut sedang mengisi minyak, dia telah melihat seorang lelaki telah masuk ke dlm kereta dan bersembunyi dikerusi belakang . Dengan segera beliau telah menghubungi pihak polis. Wanita tersebut terus menjadi takut dan segera melihat pintu keretanya terbuka dan lelaki itu telah menyusup keluar dan meninggalkan kereta itu dengan tergesa-gesa.

Kes baru-baru ini didapati mempunyai kaitan dengan ujian untuk permulaan geng jenayah terbaru dimana memerlukan seseorang untuk membawa balik bahagian badan seorang wanita .. Salah satu cara yang mereka lakukan adalah dengan merangkak perlahan-lahan dan menyusup masuk ke dalam kereta wanita manakala sasaran utamanya adalah stesen minyak atau di kedai runcit pada waktu malam. Kemudian, mereka akan potong kaki / buku lali mangsa menculik mereka dan kemudiannya membunuh dan mencerai-beraikan mereka. Kaedah lain adalah dengan memaksa wanita itu masuk ke dalam kereta kemudian menculik mereka, Sila sebarkan ini kepada wanita lain, orang muda dan tua.

Pertama, wanita seharusnya lebih berhati-hati apabila ingin masuk ke dalam kereta pada waktu malam.
Kedua, Jangan letakkan kereta di tempat sunyi atau terpencil semata-mata ingin mendapatkan tempat letak kereta percuma!
Ketiga, Jika boleh, elakkan memandu seorang diri pada waktu malam! Ini adalah situasi sebenar! Penculikan! Pembunuhan! Putus dan anggota badan dicerai-ceraikan! Ini semua berlaku di Malaysia !

Jadikan amalan :
1. Pastikan kereta berkunci setiap masa walaupun anda meninggalkan kereta sebentar.
2. Periksa sekeliling kereta sebelum masuk ke dalam kereta.
3. Sentiasa peka terhadap sebarang tanda-tanda pelik dari persekitaran anda dan individu lain di dalam sekitar umum, terutama pada waktu malam

19 Oktober 2011

My Incoming Holiday (Part Two)

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Oktober 19, 2011 0 comments Links to this post
My Incoming Holiday (Part One)

Yeayyyy! Lokasi terbaru jalan2 cari makan 2012.... Jom!

Haisshhhhh... tahun 2012 travel jer la keje aku and the geng... takperlah.. lagipun tiket murah, inilah masanya untuk jalan2 cari makan... hehehe!


Alia : Nanti kalau ada destinasi baru untuk dituju, aku akan update "My Incoming Holiday (Part Three)

17 Oktober 2011

Hari Ini : 17 Oktober 2011

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Oktober 17, 2011 0 comments Links to this post
Penatnya rasa hari ni. Tak banyak keje pon, tapi rasa letih sangat.. Perut dah dua tiga hari ni rasa sebu sangat..

Tadi dalam kul 3 ada meeting kat tingkat 9.. Terkejar2 aku dengan nak hantar report kat logistik lagi, nak minta tandatangan Tuan Khai lagi. Meeting lagi.. Dalam kul 4 aku minta kebenaran kuar meeting then aku pergi settlekan apa2 yang patut. Pas pergi logistik, aku melepak kat tingkat 8 untuk minta tandatangan Tuan Khai. Memandangkan yang hari ni asben aku yang jemput balik keje dan awal2 dia dah bagitau aku yang dia lewat, aku stay je kat tingkat 8 sambil tolong2 diorang siapkan carta organisasi.


Roti yang dibakar oleh Sahidun. Sekeping aku makan, sekeping lagi Tuan Khai a.k.a Baim Wong yang tolong makan.
Air Milo. Juga disediakan oleh Sahidun.. Thanks ye Idun, ko memang memahami kawanmu yang tengah kelaparan ni, lebih2 lagi hari pulak hujan... ngeh3!
Satay yang dibelanja oleh Tuan Ramzi sebab tolong siapkan carta organisasi yang sepatutnya takder kena mengena dengan aku untuk siapkan. Tapi satay ni memang sedap. Aku pulak tengah lapar, elok la tu... heheh!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jalan - Jalan Cari Makan : Flaming Steamboat

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Oktober 17, 2011 0 comments Links to this post

Lokasi: Flaming Steamboat,Sunway
Tarikh : 16 Oktober 2011


Permintaan dari adik aku yang senget, Adah supaya aku belanja dia makan steamboat....

                                     

                                     

                                     

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

16 Oktober 2011

Maafkanlah Ibu - Oja

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Oktober 16, 2011 0 comments Links to this post
Oja atau nama sebenarnya Dani Nashuza Daud (kalau tak salah aku), lagi seorang penyanyi yang aku minat sangat masa aku kecik2 dulu. Salah satu faktor yang menyebabkan aku minat dia selain bakat yang dia ada, adalah wajahnya yang sangat cute. Selain menyanyi, dia juga seorang pelakon. Ada satu drama yang dilakonkan oleh beliau yang aku suka sangat. Tajuk drama tu aku dah lupa, tapi jalan cerita drama tu aku ingat. Mengisahkan adik beradik yatim piatu yang terpisah sejak kecil apabila masing2 diserahkan pada keluarga angkat...

10 Oktober 2011

Al Fatihah : ACP Zainal Rashid Bin Hj. Abu Bakar

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Oktober 10, 2011 0 comments Links to this post
Bagaikan mimpi! Itulah yang aku rasa ketika dapat khabar sedih tentang kehilangan boss aku, Ketua Polis Daerah Subang Jaya ACP Zainal Rashid Bin Hj. Abu Bakar. Pada waktu tu, aku , Anne Tuah, Ieyla A.Rani dan Ustaz Zul Waqar masih lagi berada di Rumah Orang Tua Al-Ikhlas Puchong kerana mengikuti lawatan amal yang dianjurkan oleh The Red Warriors Lembah Kelang. Lebih kurang sepuluh minit sebelum tu, kami telah diberitahu bahawa Allahyarham jatuh pengsan selepas bermain golf dalam satu pertandingan piala KP di Kota Kemuning dan telah dihantar ke Columbia Asia Hospital untuk rawatan. Tapi berita yang menyusul selang beberapa minit itu benar2 membuatkan kami tergamam. Pinggan berisi bihun goreng aku campakkan ke plastik sampah. Begitu juga dengan Anne dan juga Ieyla. Selera kami termati dengan tiba2. Sedih sangat. Allahyarham seorang ketua yang sangat baik dan sukar dicari ganti. Masih terbayang2 senyuman dari arwah jika kami berselisih jalan. Baru beberapa hari lepas aku terserempak dengan arwah, dan arwah sambil tersenyum menegur bertanya hendak kemana walaupun dia nampak yang aku baru keluar dari tandas.

Allahyarham ACP Zainal Rashid Bin Hj Abu Bakar semasa hayatnya.. gambar diambil oleh aku ketika pertandingan menembak piala KPD Subang Jaya di Briged Tengah PGA Cheras pada bulan March yang lepas.

Van jenazah. Gambar ni diambil di unit forensik Hospital Serdang ketika menunggu jenazah untuk dibedah siasat dan dimandi serta dikafankan sebelum dibawa balik ke surau IPD Subang Jaya untuk disembahyangkan.
Jiran sepagarku dari shahazrin.com sedang membantu menyediakan kain kafan sambil diperhatikan oleh Anne Tuah.
Jenazah tiba di surau IPD Subang Jaya untuk penghormatan terakhir. Saat ni menitis lagi airmata aku, sayu sangat.




Selepas mendapat berita pemergian arwah, kami bergegas untuk ke Columbia Asia Hospital di Kota Kemuning. Tapi aku perlu menghantar ustaz Zul Waqar ke Balai Polis Puchong Jaya kerana kalau mengikut jadual, dia perlu menghadiri satu majlis Rakan Cops yang sepatutnya juga dirasmikan oleh Allahyarham pada jam 3pm. Di Balai Puchong Jaya, Ustaz diberitahu bahawa majlis dibatalkan dan dia diarahkan untuk bersiap sedia di surau IPD untuk menanti jenazah. Dari sana, kami bergegas pulang ke IPD untuk menghantar ustaz zul dan terus menuju ke Columbia Asia Hospital. Sampai pertengahan jalan, kami diberitahu bahawa jenazah akan dibawa ke Unit Forensik Hospital Serdang untuk dibedah siasat.

Sampai di Unit Forensik Hospital Serdang, ramai anggota dan pegawai yang sudah memenuhi ruang hospital. Semakin lama semakin ramai yang datang untuk menantikan jenazah. Selang beberapa minit selepas kami tiba di sana, anak2 Allahyarham pula tiba. Sebak dan pilu bila melihat Anja, salah seorang anak Allahyarham jatuh terduduk tidak sedarkan diri. Aku dan Anne menangis berpelukan bila tengok suasana ketika itu.. sangat sedih... aku tau dia sangat rapat dengan arwah. Rata2 yang menyaksikan kejadian tersebut tidak mampu menahan air mata yang mengalir, termasuklah Tuan Khai a.k.a Baim Wong... Setelah jenazah dimandi dan dikafankan, kami dibenarkan untuk melihat wajah Allahyarham. Subhanallah, wajahnya sangat bersih. Tak lepas aku memandang wajah arwah. Bersih sebersih2nya.

Kami berkampung di surau IPD Subang Jaya sehingga jenazah dibawa ke tanah perkuburan. Semoga Allahyarham Hj. Zainal Rashid Bin Hj Abu Bakar ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman. Amin.

Lawatan Amal ke Rumah Orang Tua Al Ikhlas, Puchong

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Oktober 10, 2011 10 comments
Assalamualaikum wbt..

Pada Sabtu 8 Oktober yang lepas aku, Anne Tuah, Ieyla A.Rani dan Ustaz Zul Waqar telah mengikuti lawatan amal ke Rumah Orang Tua Al Ikhlas di Puchong. Lawatan amal ini dianjurkan oleh kelab The Red Warrior Lembah Kelang, yang disertai oleh Din bahagian perlesenan dan juga kawan2nya dari Kelab TRW Lembah Kelang. Sebenarnya kitorang bukanlah penyokong The Red Warrior, tapi oleh sebab kerja2 kebajikan, sentimen kenegerian kami ketepikan. Yang penting, kami dapat berbakti pada mereka2 yang memerlukan.

antara barang-barang perabot yang di dermakan ke rumah Al Ikhlas ni...

sian makcik ni.. dia ada sedikit masalah mental, tapi tidak membahayakan.. nampak dari segi butir2 percakapannya, kemungkinan dia dari latar belakang orang yang berkerjaya...


ermmmm... :'(

Ustaz Zul Waqar sedang berbual dengan pakcik ni.. Pakcik ni baru belajar berjalan semula setelah sekian lama terlantar...

huhuhuhu! camana lah nasib aku nanti bila dah tua? harap2 anak aku tak ketepikan aku bila dah tua nanti...

Ieyla menyuapkan nasi ke mulut Pak Engku.. Sian Pak Engku.. kakinya jadi membengkak dan busuk, angkara khianat saudara sendiri, semuanya disebabkan duit.. meleleh airmata dengar cerita dari pak engku... tapi rasa ralat juga, dia tanya ada ketupat tak? dia ingat kami ada bawakkan ketupat.. tapi takder... takper Pak Engku, InsyaAllah kalau ada kelapangan nanti kami akan ke sana nanti...




serius satu haram jadah aku tak paham bahasa diorang ni... tapi bak kata orang tua2, malu bertanya sesat jalan... so aku dengan muka ingin tahu tahap meluap2 aku pun tanya la pada brother2 tu, apa maksud "Kemah Keming Rapak Jik" dan makna keseluruhan pantun tu.. bro tu pun terangkanlah maksudnya satu persatu pada aku dan Ieyla.. beria2 aku dan ieyla menggangguk2 tanda faham... bila brother tu blah jer, Ieyla tanya aku, faham tak? aku terus gelak... sebab serius aku langsung tak faham apa brother tu terangkan... yer la... dah dia kecek kelate jugak masa terangkan tu, mana lah aku nak faham... hehehe.. tapi yang kelakarnya, kami jadik bahan diorang... asal bertembung jer, mesti brother tu cakap "Kemah Keming Rapak Jik"... perli kitorang la tu... hehehehe

Pakcik ni mualaf...


antara peserta yang mengikuti lawatan amal ni.. ahli kelab TRW Lembah Kelang

Ieyla sedang menuangkan air untuk pakcik ni...



Sepatutnya kami bersama2 geng TRW mengakhiri program dengan bergotong royong membersihkan rumah Al Ikhlas... Tapi, kami dikejutkan dengan satu berita sedih.... Ermm... aku akan ceritakan pada entry yang berikutnya.... :'(

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea