Kawan2Ku

25 Februari 2012

Mesyuarat Agung PERKEP

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Februari 25, 2012 2 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...

Hari yang sangat penat. Pagi tadi ada Mesyuarat Agung PERKEP IPD Subang Jaya, pas mesyuarat abes dalam kul 12 lebih, kitorang terus ke GM Klang jalan2 cari makan... Dan sekarang, aku dalam kereta on the way balik Segamat.... Nasib baik ada encik asben yang boleh drive, dapatlah aku dok sebelah ni untuk update blog aku yang tak seberapa ni.

Berbalik pada mesyuarat PERKEP tadi, untuk pengetahuan korang, PERKEP tu adalh singkatan bagi ' PERSATUAN KELUARGA POLIS'.  Kesemua isteri pegawai2 kanan dan juga anggota polis, kakitangan awam wanita yang berkhidmat dalam PDRM adalah ahli PERKEP, sama ada aktif atau tidak.




Seperti biasa, tujuan utama mesyuarat agung tahunan adalah untuk melantik ahli jawatankuasa baru... Cuma yang merunsingkan aku adalah, aku tersenarai dalam tampuk tertinggi AJK PERKEP sesi 2012/2013.... uwaaaaaa sampai hati diorang calonkan aku... Camana aku nak sambung belajar nanti... Confirm busy punya.... Isk isk isk... Tak pernah terlintas pun kat fikiran.. Alasan diorang yang calonkan aku untuk jawatan bendahari ni adalah sebab aku budak kewangan... Dan kak wani pulak penolong bendahari.... Huhuhu... sedey.. Apa-apa pun nama aku dah naik, nak tak nak terpaksa jugak terima dan jalankan tanggungjawab ngan ikhlas... Harap aku mampu buat sehabis baik... AMIN...

22 Februari 2012

Ada Apa Dengan Adnan Sempit 2?

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Februari 22, 2012 0 comments Links to this post

Assalamualaikum semua....


Esok, 23/2/2012 jangan lupa saksikan Adnan Sempit 2 di pawagam2 yang berhampiran anda... Ada apa dengan Adnan Sempit 2? Selain pelakon2 yang terbaik, ada juga kawan-kawan se cawanganku (trafik) yang menempel dalam filem ni termasuk Tuan Khai a.k.a Baim Wong celup..... hehehehe jom kita tengok diorang berlakon walaupun wataknya skit jer... (better than nothing kan?) 




Alia : Pas filem Adnan Sempit 2 ni, kita tunggu filem Taikun pulak sebab dalam filem tu pun diorang ada menempel lagi... hehehehe i jeles ok! (sebab tak dapat nak menempel) hahahah!

21 Februari 2012

Sepanjang Jalan Dalam Kenangan, Hi-Tea PERKEP

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Februari 21, 2012 0 comments Links to this post
Majlis : Sepanjang Jalan Dalam Kenangan (Majlis perpisahan mantan pengerusi PERKEP IPD Subang Jaya, Puan Hajjah Muhaini)

Tarikh : 21 Febuari 2012

Tema : Merah dan Hitam

Wanita2 trafik




Kak Mona dan Wani


Anne Tuah yang bersuara emas...

makan makan juga... tenet tenet juga... hehehe

acara wajib setiap kali majlis





nani in da house!






20 Februari 2012

Kursus Yang Sepatutnya Aku Pergi Tapi......

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Februari 20, 2012 0 comments Links to this post
 ....... tapi nampak gayanya aku terpaksa lupakan hasrat nak pergi kursus tu sebab IPK kata peruntukan untuk flight tak ada... uwarrrrggggghhhhhh tension! rasa macam nak guna duit sendiri jer pergi sana kalau susah sangat nak dapat peruntukan...... huhuhu (walhal IPN dah kuarkan surat tawaran untuk aku pergi kursus tu) sedeyyyyy!
Kursus : 201030SWK-Pengurusan Aset Alih & Stor Kerajaan
Tarikh : 05/03/2012 - 08/03/2012
Tempat : ISLAMIC INFORMATION CENTRE, KUCHING
 Alia : takperlah kawan2 ku semua yang dapat pergi kursus yang sama.. jumpa korang semua dalam mimpi yer... isk isk isk... kenang daku dalam kursusmu.... :'(

16 Februari 2012

Apa2 Aje, Bila2 Aje

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Februari 16, 2012 0 comments Links to this post
Gambar-gambar yang tak sempat aku nak selitkan dalam entry2 yang sebelum ni....


Buah Cempedak Di Luar Pagar : Buah cempedak ni mak aku yang bagi, dipetik segar dari pokok belakang rumah...  Gila babas aku nak abiskan, sebiji pun tak habis... buah yang isinya sangat sedap, buat goreng cempedak pun sedap... untuk mengelakkan pembaziran, aku sedekahkan buah cempedak ni kat kawan2 dan jiran2 aku... (asalnya ada 11 biji buah yang mak aku bagi.. tapi lepas dah agih-agihkan kat jiran aku, tetiba jer baru teringat nak amik gambar... lima bijik pun adi la, asal ada... ngeeeeeee!)


Aku, Linie, Syuhada dan Linda dok melepak makan ais krim Tutti Frutti kat Mydin Usj 1... Penaja rasmi adalah minah atas ni, Linie... thanks yer Linie, next time bleh belanja kami lagi... i like~

Memandangkan sekarang ni aku dalam proses untuk meng'kurus'kan badan, so ini adalah salah satu menu harian aku.... tiada nasi yer... harap maklum...

Mamat Tayar Dan Bateri... Memang terbaik di Kota Tinggi... harga yang sangat berpatutan, servis yang sangat bagus... beza, memang berbeza... hehehe (aku ni kiranya pelanggan tetap dia la kalau balik sana)

Syyyhhhhhh! Rahsia tau....

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Februari 16, 2012 6 comments Links to this post
Psssssssttttttttt! Awak, kita nak bagitau awak satu perkara ni, tapi awak janji jangan bagitau asben kita ok apa yang kita nak cakap ni.... Tadi kan, masa balik keje entah macamana kereta yang kita drive tu tiba-tiba je ter park kat depan kedai sukan kat SS16 tu... camana entah bleh ada kat situ... macam ada magnet... pastu kan entah camana plak kan, kita terbeli barang2 sukan, raket... kasut sukan.. shuttlecock... padahal sebelum ni asben kita dah banyak kali bebel pasal barang2 ni yang banyak... penuh kat bonet kereta kita tu dengan barang sukan ni jer.... pastu tadi kita ter beli lagi, abis duit kita RM420 kat kedai sukan tu je.. camana ni kita nak sorokkan barang2 tu? harap2 encik asben tak bukak bonet kereta kita, sebab kita dah sorok dah kat bawah timbunan kasut dan raket2 lama...

Agak2 rahsia ni bleh bertahan lama tak???? harap-haraplah..... Aminnnnnn....


Alia : Ting tong sekejap

14 Februari 2012

Lirik Lagu : Aku Maafkan Kamu ~ Jamal Abdillah ft Malique

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Februari 14, 2012 0 comments Links to this post


Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku

Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Ku ditimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu

Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati

Atas kepala murai sekawan
Baling ku ramit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu

Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku



Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta

(Alif)
Ada teratak di hujung kampung

(Ba)
Bawah cermin kopak ada kotak

(Ta)
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan


Alia : tergeliat lidah aku nak ikut lirik nih.. heheheh!

Teringin.....

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Februari 14, 2012 2 comments Links to this post
Ke hulu ke hilir aku kemana-mana aja mesti orang akan tanya aku, baru sorang jer ker anak? kenapa tak tambah lagi? bagilah Ainul tu adik.. sian Ainul tak ada adik...


Ermmmmm.... macamana yer aku nak jawab???????

Bila tengok kawan-kawan semua baby bertambah, perut membengkak, anak berduyun-duyun, seronok aku tengok... tapi nak buat macamana kan? Kadang-kadang tu memang terasa rindu sangat nak mengandung lagi, orang kata masa mengandung ni la kita boleh bermanja lebih-lebih dengan suami. Betul ker? sebab aku dulu tak merasa pun nak bermanja-manja dengan encik asben sebab kami dok berjauhan. Aku kat Subang, suami aku kerja kat JB... nak buat camana, dari hari pertama cuti kahwin kami habis, kami dah dok berjauhan... sampai aku mengandung dan lahirkan Ainul, kami masih berjauhan sehinggalah Ainul berusia 7 bulan, encik asben ambil keputusan untuk cari kerja baru kat Subang dan tinggalkan kerja lama dia di JB.. yer la, berjanggut tunggu nak mintak tukar, tak dapat2... Akhirnya, dia ambil keputusan lepaskan segalanya kat sana.. hehehe...

Apa?
ulang lagi sekali soalan tu?
kenapa aku yang tak pindah JB?
ermmmm... hehehe... memang aku dah awal2 cakap ngan asben aku, aku tak nak dok sana... so terpaksalah.....

Terpaksalah apa?

terpaksalah aku terima segalanya especially waktu aku ngah sarat mengandung... ingat lagi satu hari tu, aku tak boleh bangun langsung sebab sakit punggung yang teramat sangat.. kebetulan kawan aku yang aku ajak dia tinggal sekali ngan aku tu balik kampung.... so aku keseorangan kat rumah dengan keadaan tak boleh bangun sampai aku menangis sorang2 sebab lapar... tapi aku kuatkan semangat jugak sebab aku tahu tu pilihan aku.. nak tak nak aku kena terima.... masa tu aku mengandung 7 bulan tau... sian baby dalam perut tak cukup zat...

Lagi satu kenangan yang aku tak boleh lupa masa mengandung... aku teringin sangat nak minum fresh oren... malam tu aku kirim kat Asha untuk beli fresh oren.. sampai dekat kul 12am aku tunggu dia balik, punyalah tak sabar nak minum air tu.. sekali dia balik rupanya dia lupa nak belikan... masa tu dengan hampanya aku masuk bilik semula... aku cakap kat Asha bila dia rasa serba salah sebab terlupa, "takperlah... takder pun tak kisah... esok boleh beli" tapi tu mulut yang berkata, hati aku masa tu.. Ya Allah! sedih sangat2... hampa... kecewa.. dan pastu aku masuk bilik, menangis.... "waaaaaaaaaaaaaaaaaaa! nak minum fresh orennnnnnnn!"...

Dan sekarang sebenarnya aku tak sabar juga nak dapat baby kedua... Nak merasa bermanja2 dengan suami masa mengandung yang sebelum ni aku kurang dapat (yer la.. dulu time dia balik rumah aku jer dapat bermanja2)... Sekarang ni Ainul pun dah nak masuk 6 tahun... besar dah... memang kekadang terasa sangat2 teringin nak ada baby lagi.. tapi............

Tapi apa??????

Tapi........ (biarlah part ni aku rahsiakan.... huhuhu)
Takperlah... ada rezeki nanti, adalah... kalau tak ada, bersyukurlah dengan apa yang ada... better than nothing, kan? (ayat pemujuk hati)

Tu jer la... sekian...

13 Februari 2012

Off day yang membosankan....

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Februari 13, 2012 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt....

Erm... jap lagi dah nak masuk hari Selasa, dan pastinya aku masih lagi bercuti... Mula-mula ingatkan syok jugak dapat cuti dua hari ni, tapi sebenarnya aku bosan... tak ada apa nak buat... kalaulah encik asben aku tu ada kat rumah ok lah jugak, boleh ajak dia g jenjalan.... tapi masalahnya dia pun kena kerja... nampak macam mudah kerja sendiri, tapi hakikatnya kerja sendirilah yang susah... erm. yer la, kalau macam aku ni makan gaji, ponteng kerja pon tak jadi masalah... tapi jangan lupa lah isi borang cuti... hehehe... kalau kerja sendiri macam encik asben aku tu, memanglah masyuk tapi kalau tak kerja, mana ada duit nak masuk... nak harapkan pekerja dia yang sorang tu, memang hampeh lah... datang kerja asyik lambat jer, tapi gaji nak cepat... aptb! asben aku bleh rilek jer, tapi aku yang hangin satu badan tengok perangai budak tu.... adoiyaiiiii!

Erm. Nak buat aktiviti apa yer esok.. apasal la aku gatal sangat nak ambik cuti sampai dua hari... cuti sehari cukuplah... aku lebih rela dok kat opis tu buat kerja daripada dok kat rumah tak ada teman ni.. bosan... melainkan kalau aku balik kampung... yes! kalau kat kampung, cuti sebulan pun aku rela! waaaaaaaaaa rindu kat mak... dah dua minggu tak balik... sob sob sob :'(

Eh! cam dah lama kan tak cerita pasal my good friend, T~Ni tu? bukan tak ada cerita, tapi malas nak cerita... maklumlah, aku kan dah ada good friend yang baru... hahahah! (apa lah aku ni, kawan pun kena beza-bezakan ker?) Tapi petang tadi T~Ni ada call aku... dia wat video call, nak borak ngan anak aku, Ainul.... maklumlah, diorang ni sekarang dah jadi geng kamcing... rindu la tu dah lama tak jumpa Ainul... takper la... bagi chance kat anak beranak angkat ni beborak... mana tau satu masa nanti aku berbesan pulak dengan dia... hahaha! jauh sungguh andaian yang aku buat.... Berbesan ok lagi, jangan dia jadi menantu aku sudah... parah dibuatnya... hahaha!

Oklah... tak ada apa lagi nak cerita...

Daaaaaaaaaaaaaaaaa!

Kemaafan Dendam Yang Terindah - Aishah

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Februari 13, 2012 0 comments Links to this post

Kehangatan mentari ku rasakan
Tak sehangat api perbalahan
Ku ketuk pintu hati
Senyap dan sunyi
Tiada jawapan yang ku perolehi

Dinginnya malam itu bagai salju
Tidak sedingin perasaanmu
Kau sengaja membina dinding pemisah
Di antara kita tak lagi bersemuka

Kekasih ku... ku rasakan perlu
Menitip surat buat tatapan mu
Sekali ini aku rela merendah diri beralah
Agar perhubungan terjalin semula

Kekasih ku... tak mungkin ku tahu
Apa tersirat dihati kecil mu
Andainya aku yang bersalah
Maafkan saja...

Kemaafan dendam yang terindah...


Kehangatan mentari dingin salju
Bertukar ganti hari ke hari
Aku masih di sini
Sabar menanti
Terbuka kembali hatimu yang terkunci...

Kemaafan... kemaafan dendam yang terindah



12 Februari 2012

Kerja Di Hari Minggu

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Februari 12, 2012 0 comments Links to this post
♫♫Bekerja lah kita sekuatnya... berusaha lah kita sekuatnya... bekerja bekerja pergi pagi balik senja.....♫♫

Ya! bekerjalah kita.... pergi pagi balik senja... tapi masalahnya hari ni aku kena pergi kerja selepas senja dan balik tak tahu kul berapa (sedih lor, dah le hari minggu).... semalam (sabtu) aku kul 10am dah terpacak kat opis, kul 9pm baru gerak balik rumah... Alahai... ni semua sebab nak siapkan anggaran kewangan untuk pembentangan bajet 2013... tapi tak apalah, berkhidmat untuk negara.... nasib baiklah esok ngan lusa aku cuti... boleh jugaklah aku merilekkan diri kat rumah... heheheh...

Oklah... tu jer aku nak cerita...
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Agensi Mencari Jodoh

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Februari 12, 2012 0 comments Links to this post
Agensi Mencari Jodoh? Apa kena mengena dengan aku? hehehe... takder apa2 pon, cuma sekarang ni memang rasa nak bukak agensi cari jodoh dengan rasminya sebab dah banyak kali aku jadi match maker kepada kawan2 aku... sejak aku tingkatan empat lagi aku dah mulakan aktiviti ni bila ada permintaan dari kawan aku yang mahukan aku bantu dia tackle sorang awek ni yang sekampung ngan aku... hahaha! walaupun diorang tak ada jodoh, tapi sekurang2nya diorang dah jadi kawan baik sampai sekarang...

Yang terbaru dan membuatkan aku tersenyum lebar sampai ke sekarang, baru jer aku dapat berita dari seorang rakan aku yang membawa khabar gembira... aku kenal dia masa aku menghadiri satu kursus tahun lepas kat kem PGA Ulu Kinta Perak... Si lelaki bekerja di Kuala Lipis, Si gadis pula bekerja di Terengganu... Mereka berdua ni satu kumpulan dengan aku. Yang bestnya, aku selalu perhatikan si lelaki ni yang selalu mencuri pandang pada si gadis yang sememangnya comel dan cute. Ayu gitu. heheh... So dengan rancangan yang teliti, aku dengan seorang lagi kawanku dari Gombak, Fauziah memulakan rancangan. Nak tunggu diorang mulakan sendiri, macam slow jer... masing2 malu... malu tapi mahu... ahaks! Langkah pertama, teringat lagi masa kami sedang buat latihan untuk persembahan malam, fauziah terus tanya kat Mizie, dia dah ada girlfriend belum? tapi sebelum tu kami dah risik2 dulu kat Ija sama ada dia dah ada bf ke belum tanpa bagitau hasrat sebenar kami... bila dah dapat kepastian yang ija masih solo, langkah kedua untuk merisik status si Mizie pulak... bila dah confirm masing2 single, kami pun apalagi... terus jadi orang tengah untuk satuukan diorang... kan betul firasat aku, rupanya si Mizie memang ada hati kat Ija... hahahah! I like~

Si Ija bila dengar kami cakap ngan Mizie yang kami nak rekemenkan mereka berdua, terus dia lari, kuar dari dewan. Dia tak sangka agaknya yang kami boleh buat macam tu... heheheh.... malu la tu... yang bestnya, banyak cerita kelaka yang terjadi selepas tu... rupanya si mizie ni kuat merajuk... hahaha! sian Ija, selalu kena pujuk Mizie... dan biasanya, akulah yang akan jadi orang tengah... Sampai sekarang, kalau diorang bergaduh atau apa2, mesti masing2 akan report kat aku melalui facebook... Walaupun perkenalan singkat kami ketika kursus, iaitu selama hanya 4 hari, tapi ikatan yang terjalin tu bagaikan sudah lama... sangat erat. Sesungguhnya aku rindu mereka berdua tu... adik-adikku... ;)


Akhirnya, diorang nampaknya akan berganjak ke satu peringkat lagi... mudah-mudahan mereka bersatu, bahagia hingga selama-lamanya.... Amin.

08 Februari 2012

Opsss Sorry Encik Polis! Tertekan Butang HELP....

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Februari 08, 2012 0 comments Links to this post
Tadi masa aku ngah layan perasaan dengan Mr.G kesayangan aku tu, tiba2 je aku tergerak hati nak tengok ainul buat apa ngan galaxy tab aku... katanya tengah main game, tapi hati aku rasa macam tak best... bila aku amik dari tangan dia, pelik gak aku bila tengok ada satu nombor ni banyak kali call aku... then tak lama pastu, aku dapat satu sms..

"tolong jwb tlpone, polis d bwh rumah, polis pronda ni kat bwh rumah"

terkejut gak aku bila baca sms tu, terus aku call no tu... rupanya anak bertuah aku tu, ainul dah tekan butang HELP kat MyDistress yang aku download kat tab aku... adoi la... bila aku turun bawah, 3 biji MPV polis dah tunggu kat bawah... nak cakap apa, sengih jer la... hehehe... nasib baik diorang faham bila aku kata anak aku yang main, aku tak perasan pon... mesti anak aku ingatkan tu game, pastu main tekan jer... tak pasal2 kecoh satu taman aku tu... huhuhu!



Takper, yang penting aku dapat dua pengalaman baru hari ni... "KENANGAN TERINDAH" dalam hidup aku... dan sekurang2nya aku tau sistem MyDistress PDRM tu memang berkesan... hahahaha! sorry ye menyusahkan encik2 polis semua (ketawa dalam luka)

Untuk rujukan korang tentang MyDistress ni, boleh la jenguk website ni  MyDistress Call

Sekali Terguris, Selamanya Terhiris....

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Februari 08, 2012 0 comments Links to this post
Sekarang jam 6:36pm aku masih lagi berada kat opis seorang diri... bukan menyiapkan kerja, tapi sedang menahan rasa di dada akibat kena marah ngan boss tadi... Aku yakin mesti ramai kawan2 aku kat tingkat 8 tu pun terkejut bila insp Rahman tiba2 mengamuk marahkan aku masa aku nak minta tandatangan dia tadi... Dia marah aku sebab tak jawab soalan dia, sedangkan aku tak tahu jawapan apa nak bagi kat dia...

Serius tadi, aku memang dah nak menangis... Dengan masalah aku yang belum settle lagi, dengan segala rasa yang aku simpan dalam, dengan senggugut lagi... dengan mood yang bercampur baur tak menentu, tetiba je kena marah dengan dia. Sedih sangat. Satu opis tingkat 8 tu dengar dia tengking aku sampai semua orang terdiam. Aku rasa kesalahan aku tak ada la besar sangat, cuma tak bagi dia jawapan yang tepat... Tapi, bila dia dah tengking2 aku, terpaksa lah aku jawab juga walaupun tak tahu samaada jawapan aku bagi tu betul ke tidak. Pastu bila dia tengok aku macam nak nangis, pandai pulak tu cakap "alaaa... janganlah sedih sangat"... yang buat aku lebih sakit hati tu, pas dia cakap ayat tu, boleh pulak dia gelak dan usik2 aku... sakit hati aku... dah la marah2 aku sesuka hati, memalukan aku... dia ingat aku ni tak ada perasaan, tak ada maruah?

Entahlah. Masa aku nak balik tadi, masa tunggu lif pun dia ada gak menyibuk kat depan pintu tu.. dia sempat pesan kat aku, esok datang awal skit jumpa dia, kalau terlambat takper, dia bleh tunggu... yang penting sms dia dulu kalau lambat... ermmm... nak amik hati aku la tu agaknya pas puas marah2 aku...aku ngah berkira-kira ni esok tak nak jumpa dia, baik aku mintak sign pak engku jer... harap2 esok pak engku dah balik la dari cuti.... serius... sekali aku terguris, selamanya akan terhiris (ayat tak boleh blah! hahaha)

Gara2 dia, hari ni aku dah membazir banyak air mata... lepas punch card, balik cops terus wat entah apa2 keje sementara nak tunggu kak wani kuar dari opis.. nak balik rumah tak bleh, emosi terganggu... tak berani nak drive.. tadi bila kak wani kuar je dari opis balik rumah, aku terus menangis... haihhhhhh.... lega segala beban bila dapat menangis.... Yang bestnya, Sarjan Musa sebelum dia balik sempat singgah kat cops, semata2 nak jumpa aku... dia pesan kat aku, janganlah terkejut sangat pasal tuan rahman tu... tuan tu memang perangai macam tu... moody.... tapi dia ok... ermmm... aku senyum jer kat sarjan musa, tak cakap apa2 (sebab masa tu aku tak boleh nak cakap apa2, sbb ngah tahan nangis)...

Erm.. boleh tak kalau esok aku malas nak datang kerja... jiwa aku dah tak ada kat sana... rasa macam nak mintak transfer jer... agak2 kalau tukar ke Bukit Aman, bleh dapat cepat tak? huhuhuhu...

01 Februari 2012

Amalan Memakan Buah-Buahan

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Februari 01, 2012 0 comments Links to this post
Sharing Is Caring


- Makanlah buah limau (oren),kerana ia mengemaskan bebenang jantung dan menambahkan fikiran.

- Makanlah buah anggur satu persatu (sebiji demi sebiji) kerana cara ini lebih berkhasiat.

- banyakkan memakan buah terung.Sesiapa yang memakannya sebagai penyakit,maka ia menjadi penyakit.Dan sesiapa yang memakannya sebagai ubat maka ia menjadi ubat.

- Jika Allah mempunyai pohon yang lebih ringan daripada peria,maka sesungguhnya Dia SWT akan membuatnya untuk saudara kita Nabi Nuh a.s.Peria baik untuk kencing manis dan darah tinggi.

- Jika kamu bercadang hendak memasak sup(kuah),dianjurkan supaya memasukkan labu kedalamnya kerana sesungguhnya ini menambahkan fikiran dan akal.

- Makanlah buah-buahan pada awal musim kerana ia menjana kesihatan kepada badan dan menghidar penyakit.Sebaliknya hindarilah buah-buahan pada hujung musim kerana ia membawa penyakit kepada badan.

- Kurangkan mengambil makanan yang masam seperti jeruk dan epal hijau.

Sumber:Buku Rahsia Minda Hebat

Perbezaan Ketinggian Nabi Adam Dan Kaum Terdahulu

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Februari 01, 2012 0 comments Links to this post
Sharing Is Caring

Sabda Rasullulah SAW:
“Allah menciptakan adam dengan tinggi enam puluh hasta. Kemudian setelah Adam, makhluk itu semakin berkurang tingginya seperti sekarang ini“ 
update Gambar Perbezaan Ketinggian Nabi Adam & Kaum Terdahulu Dengan KitaJoin Churp2 & SAYS TANPA MODAL dan Anda Akan Tahu Betapa Mudah Buat Duit Beberapa Ratus Ringgit SEBULAN Secara On9 Sama ada melalui Blog @ Facebook... [JOIN CHURP2!!] [JOIN SAYS!!]
(HR.Bukhari), hadis ini juga terdapat dalam riwayat Imam Muslim dan Imam Ahmad.
tinggi nabi adam Gambar Perbezaan Ketinggian Nabi Adam & Kaum Terdahulu Dengan Kita
Gambar Perbezaan Ketinggian Nabi Adam & Kaum Terdahulu Dengan Kita

Berdasarkan hadis di atas, maka benarlah ketinggian Nabi Adam a.s adalah 60 hasta. 1 hasta = 45,72 cm. Jadi, tinggi Nabi Adam adalah kira-kira 27,432 meter. Hampir mencapai 30 meter. wallahu’alam.
Cuba tengok replika baju Nabi Adam a.s kat bawah ni. Ia dibuat di Jeddah, Arab Saudi dan memakan masa selama 18 hari untuk menjahitnya. Panjang 29 meter dan lebar 9 meter.

replika baju nabi2 Gambar Perbezaan Ketinggian Nabi Adam & Kaum Terdahulu Dengan Kita
Gambar Perbezaan Ketinggian Nabi Adam & Kaum Terdahulu Dengan Kita

replika baju nabi3 Gambar Perbezaan Ketinggian Nabi Adam & Kaum Terdahulu Dengan Kita
Gambar Perbezaan Ketinggian Nabi Adam & Kaum Terdahulu Dengan Kita

Replika ni dibuat sekadar untuk melihat setinggi manakah atau sebesar manakah (saiz) Nabi Adam a.s.
Para saintis Amerika Syarikat membuat kajian terhadapa bangsa mereka sendiri yang dulunya didakwa sebagai bangsa yang mempunyai purata ketinggian yang paling besar dalam kalangan bangsa lain di dunia.
Namun , daripada kajian yang dilakukan itu, bangsa Amerika Syarikat didapati semakin merosot purata ketinggian mereka. Salah satu puncanya adalah kerana memakan makanan (yang diawet).

replika baju nabi1 Gambar Perbezaan Ketinggian Nabi Adam & Kaum Terdahulu Dengan Kita
Gambar Perbezaan Ketinggian Nabi Adam & Kaum Terdahulu Dengan Kita

Setinggi-tinggi manusia, segagah-gagah manusia, sebesar-besar manusia, raja kepada segala-galanya tetap Allah SWT.

sumber : seifkhales

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea