Kawan2Ku

26 November 2012

Durian Crepe....

Posted by Dalia Hassan at Isnin, November 26, 2012 0 comments

Assalamualaikum wbt...

Oleh sebab hari ni aku sedang bercuti, so dengan sisa sisa kerajinan yang ada dalam diri aku, aku menggagahkan diri untuk membuat crepes...kali pertama mencuba, dan ianya menjadi! Alhamdulillah...

Inilah dia Durian, Strawberry dan Blueberyy crepes! Jemput makan semua...... yummyyyyyyyyy!



Yang kelakarnya, tak sampai seminit aku update dalam facebook, bertubi2 order dari kawan2 yang mintak aku buatkan... tapi maaf yer, aku buat suka2 jer... saja nak mencuba... bukan untuk dijual... peaceeeee!

Alia : bukan menyombong diri tak nak buatkan untuk dijual, tapi oleh sebab tengah mengandung ni, tak tahan nak berdiri lama lama untuk melempeng... buat sikit tu je dah sakit2 pinggang den ni.... huhuhu!

Pesanan : Sila jangan menjilat skrin komputer / laptop / tablet / smartpohone anda! Terima Kasih!

Kempen Kesedaran Jenayah

Posted by Dalia Hassan at Isnin, November 26, 2012 0 comments

Kredit : Facebook Polis Daerah Subang Jaya

KEMPEN KESEDARAN JENAYAH ANJURAN BERSAMA PDRM, MCPF, MPSJ DAN KOMUNITI SUBANG JAYA. 

Subang Jaya - 25 November 2012 (Ahad) jam 10.00 pagi bertempat di Pusat Membeli Belah The Summit USJ, Subang Jaya – Prorgam Kempen Kesedaran Jenayah anjuran bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM), Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dan pihak komuniti telah menganjurkan Kempen Kesedaran Jenayah yang telah dihadiri oleh Y.Bhg Tan Sri Lee Lam Thye (Naib Pengerusi MCPF Malaysia), YDH DIG Tan Sri Dato’ Sri Khalid Bin Abu Bakar (Timbalan Ketua Polis Negara), YDH SAC Dato’ Thaiveegan A/L Arumugam (Timbalan Ketua Polis Selangor) dan Y.Bhg Dato’ Asmawi Bin Kasbi (Yang Dipertua MPSJ). Objektif Program • Memberi kesedaran penerangan dan pemahaman kepada masyarakat untuk bersama-sama membantu pihak berkuasa bagi membanteras jenayah. • Kempen ini juga adalah salah satu usaha, kaedah dan pendekatan untuk bekerjasama dengan masyarakat bagi menyedarkan mereka supaya menjaga keselamatan diri dan harta benda seterusnya mengelakkan diri mereka daripada menjadi mangsa penjenayah. • Menyedarkan dan mengingatkan rakyat bahawa mereka tidak boleh mengharapkan polis semata-mata untuk mencegah jenayah. Ini kerana semua pihak perlu berganding bahu dalam mencegah dan membanteras jenayah. • Menyedarkan masyarakat bahawa mereka boleh membantu meringankan beban pihak berkuasa menjalankan tugas dengan menjadi ‘Mata’ dan ‘telinga’ pihak berkuasa. • Program dan aktiviti yang dijalankan dapat member panduan kepada masyarakat untuk mengambil langkah-langkah awal keselamatan dan pencegahan sebelum berlaku kejadian jenayah. Pelbagai program dan acara menarik telah disusun bagi menjayakan kempen ini. Antara program yang akan dijalankan ialah ceramah yang akan disampaikan oleh ASP Foo Chek Seng (Pegawai Perhubungan Awam dan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman) dan ceramah bertajuk ‘My Distress’ oleh DSP Mohammed Mohsein Bin Mohamed Zon (Ketua Editor NKRA Selangor), deklamasi sajak bertajuk ‘Crime Awareness’ oleh Prof Madya Dr. Lim Swee Tin (Pensyarah Kesusasteraan Melayu dari Fakulti Bahasa Medon & Komunikasi Universiti Putra Malaysia) dan penyampaian resolusi oleh wakil Kumpulan Belia MPSJ Mencegah Jenayah dan lawatan ke booth-booth pameran.






Alia : Aku terlibat tau dalam kempen ni... Ahad pun kena keje.. huhuhu! tapi tak apa lah, dah tugas....

Dinner PERKEP Selangor

Posted by Dalia Hassan at Isnin, November 26, 2012 0 comments

Tarikh : 23 November 2012
Tempat : Concorde Hotel, Shah Alam
Tema : Legend

Antara orang kuat PERKEP IPD Subang Jaya

 
 

 

 
Baru terperasan rupanya tak banyak gamnbar yang aku amik... heheheh.. jadilah apa yang ada, kan?

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Dusun Durian Abahku...

Posted by Dalia Hassan at Isnin, November 26, 2012 0 comments
Ha!

Cuti kursus dua hari, sempat la balik Segamat jap... dari Kedah ke Johor, pastu kembali semula ke Kedah... takper la... sambil tengok abah yang tak sihat, jengah sekali dusun durian abah... memang terbaik...

Meh tengok gambar yang aku sempat rakam..

buah yang paling rendah...


ni la kalau terlambat pungut durian... ada jer makhluk Allah yang mendahului... tapi takper, rezeki dia.. biarkan...







Tour Of Duty : Kursus Induksi Khusus, Sekolah Latihan Asas Kepolisan, Kedah

Posted by Dalia Hassan at Isnin, November 26, 2012 0 comments
Assalamualaikum wbt...

Dalam entry yang sebelum ni aku ada bagitahu yang aku berkursus di Intan Wilayah Utara (INTURA), Sungai Petani pada 3/11 hingga 12/11.. dan balik dari kursus aku sempat balik ke kampungku di Segamat pada 13/11 dan 14/11 sebelum sambung berkursus di Sekolah Latihan Asas Kepolisan (SLAK) di Kuala Muda, Kedah pada 15/11 hingga 19/11.... memang memenatkan tapi nak buat camana kan... dah tugas... huhu!

Kalau kat INTURA penginapan kami memang selesa, bilik yang beraircond, satu bilik dua peserta sahaja, setiap bilik ada bilik air, almari dan sebagainya... bak kata pepatah, macam dok kat hotel.. tapi kat SLAK keadaannya jauh berbeza.. satu dorm 25 orang, dengan berpanas dan sebagainya... paling tak larat, tandas yang jauh dari bilik dan kami terpaksa mandi kolah beramai2... bilik mandi? jangan haraplah.... berkembanlah lah waktu mandi ya...

Pada awalnya memang agak kekok, kursus yang aku jalani tahun lepas di Kem PGA Ulu Kinta, Perak pun tak se'hebat' ni... tapi tu cuma perasaan awal jer... selepas sehari, kami dapat menyesuaikan diri dengan keadaan. Seronok dapat mandi kolah, berkain batik berkemban... bila segayung air dah terasa kat badan, memang tak nak berhenti lah jawabnya... betullll... tak tipu... tapi aku terlupa pulak nak amik gambar tandas tu... takpe la.. lain kali jer..

Apa2 pun, makanan kat SLAK ni memang terbaikkk... kat INTURA pun tak semewah apa yang kami dapat kat SLAK. Makin gemuk aku.... hehehe!

rajinnya cik Amnie ni study... sampai berkerut2 muka...

 
Makanan memang terbaekkkk!


Dinner...
Katil tepi sekali tu la katil aku..... sebelah kipas besar lagi...
Jejaka limited edition... hahaha! dari 33 orang peserta kursus, 8 kerat ni je la peserta lelaki...

Alia : Ermmm... agak2 lepas ni kursus kat mana pulak ek???



09 November 2012

Tour Of Duty: Kursus Induksi Umum di Intura, Kedah

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, November 09, 2012 0 comments
Assalamualaikum wbt...

Dalam entry yang sebelum ni aku ada bagitahu yang aku mengikuti kursus di sungai Petani, Kedah.. Hari ni setelah tujuh hari berada di sini, baru aku berkesempatan untuk menceritakan sedikit kisah yang berlaku ketika aku berkursus ni...Maklumlah, hari ni dan esok Kedah bercuti, so memang tak ada kelas untuk dua hari ni... cuma esok InsyaAllah kami akan shopping ke Padang Besar... itu pun kalau tak ada apa aral yang melintang...

Bila sebut pasal kursus, apa yang terlintas kat fikiran kita? bosan je rasa kan sebab kena masuk kelas, aktiviti petang, kelas malam.. adoi! tapi untuk menghilangkan stress aku memikirkan benda2 tu semua, baik aku sebut ia sebagai 'Tour Of Duty'... ye la... sedap skit nak menyebutnya dan sekurang kurangnya dapatlah lari dari kerja kerja kat opis tu... Cuma yang peliknya, aku ni memang suka pegi keje.. sebab tu la cuti rehat aku jarang di guna sedangkan kawan2 lain pantang ada peluang, mesti ambil cuti.. biasanya aku akan gunakan cuti tu untuk pergi bercuti atau aku hanya akan gunakan cuti tanpa rekod yang aku dapat apabila setiapkali aku kerja pada hari sabtu.

Ok lah... malas nak cerita pasal kelas, tapi aku nak cerita pasal pengalaman aku pada hari ketiga di sini.. habis kelas jam 4.30pm, kami balik ke bilik masing masing dalam hujan yang lebat... tapi tak risau sangat sebab semunya berbumbung.. so tak ada la kebasahan di sebabkan hujan.. Oh ya.. kami di sini peserta kursus di tempatkan di tingkat dua bagi peserta perempuan dan di tingkat satu bagi peserta lelaki. Dan aku dapat duduk sebilik dengan kak wani. Senang la skit sebab aku memang dah biasa dengan dia... Dan bilik yang kami dapat memang sangat selesa. Alhamdulillah.

Sambung cerita. Balik dari kelas dan hujan turun selebat2nya, kami terus balik ke bilik dan sambung dengan aktiviti melepak atas katil. Dalam tak sampai setengah jam, aku dengar suara riuh rendah... rupanya ground floor tempat kami dah dinaiki air. Banjir. Ya Allah. Dah macam sungai dah aku tengok dari atas. Yang sedihnya, peserta lain yang sedang mengandung memang ditempatkan di ground floor supaya memudahkan diorang untuk tidak turun naik tangga. Mujurlah aku tak duduk sekali di tingkat bawah sedangkan aku juga di tawarkan untuk duduk di bilik bawah memandangkan aku sedang mengandung... tapi aku tolak sebab aku yakin yang aku masih kuat untuk turun naik tangga. Rupa rupanya ada hikmah disebalik..

dah macam sungai dah...

pemandangan dari atas bilik aku.. boleh buat terjunan anjal dari atas ni...


Dan pada hari Rabu, petang selepas kelas, kami sempat berjalan jer Tanjung Dawai... dari kursus kami hanya kami lapan orang jer yang pergi, selebihnya budak2 dari kursus lain. Pengarah dah bagi transport free untuk kami, apalagi... ini lah masa untuk kami shopping belacan, ikan pekasam dan ikan masin. i like~ hahaha!



Ok la... buat masa ni, ni je la yang aku dapat cerita... nak sambung tido jap... ngantuk sangat ni... huhu!

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Alia : ermmm... semalam aku dapat panggilan dari along aku bagitahu yang abah masuk wad. Astagfirullahalazim.. macam2 dugaan bila aku kat sini.. mula2 aku ingat nak balik terus naik bas, tarik diri dari kursus.. tapi along aku kata abah dah ok, so aku teruskan jugak kursus ni. Harap abah tak ada apa2 la.. dulu dalam tahun 2009 abah pernah buat bypass surgery kat Hospital Ampang Puteri sebab sakit jantung.. lepas operation tu, abah tak ada apa masalah dah... semua ok sampailah petang semalam abah rebah kat rumah. doktor kata ada darah beku kat kepala, tapi sekejap jer... cuma doktor kata, ada kemungkinan akan berlaku lagi... huhuhu! harap2 abah tak apa2 la...

Lagi satu, hari ni aku dapat berita yang nama aku naik lagi sekali untuk kursus di Sekolah Latihan Polis Kuala Muda, Kedah pada 15-19hb ni... Aduhai! 12hb balik dari kursus, sampai subang nak terus balik segamat sampai 14hb.. 15hb nak gerak semula ke Kedah.. Ya Allah.. larat ke aku ni? dengan perut memboyot ni.... huhuhu! harap aku tak penat... tapi aku rasa Isnin depan aku nak call bahagian latihan, Bukit Aman... kalau boleh tangguh, aku rasa macam nak tangguh la....

~pengsan~

03 November 2012

Kursus Oh Kursus!

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, November 03, 2012 0 comments
Kursus!

Yup! Sepanjang 10 hari ni aku akan berkursus di Sungai Petani, Kedah... Nak wat camana kan? nama dah naik, pergi je la walaupun perut dah semakin memboyot... huhu!

Dan di sini, aku sebilik dengan kak wani... nasib baik dapat sebilik ngan dia, sekurang kurangnya takda la aku mati kutu... maklumlah aku ni pemalu orangnya... kihkihkih...

Okla... ada masa aku akan update aktiviti aku... itupun kalau sempat la...

ok... daaaaaaa!

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea