Kawan2Ku

31 Mei 2013

Bayi Tak Berak

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Mei 31, 2013 0 comments

Dah masuk hari ketiga baby Arissa tak poo poo...Risau jugak aku dibuatnya, maklumlah aku ni jenis yang dari kecik memang selalu sembelit kalau salah makan. jadi dalam fikiran aku, mungkin baby Arissa ni ikut aku, selalu sembelit. Selepas puas merujuk pada encik google, akhirnya aku sedikit lega. Jom kita baca kat bawah ni...

Sumber : Blog Penyusuan Susu Ibu



Saya yakin hampir semua ibu bapa pernah menghadapi situasi bayi tidak berak beberapa hari. Seseorang yang sihat sepatutnya berak setiap hari. Bayangkan kita makan macam-macam setiap hari, tapi berak seminggu sekali. Segala bahan buangan pergi mana? Masalah berkaitan dengan berak seperti berak seminggu sekali, sembelit atau cirit birit bukan satu perkara yang boleh dipandang remeh. Ia mungkin merupakan petanda kepada masalah kesihatan seperti kekurangan nutrisi atau penyakit lain yang lebih serius.
 
Bagaimana pun, bagi seorang bayi yang HANYA minum susu ibu, kejadian tidak berak selama beberapa hari sering berlaku. Saya pernah mendengar orang mengatakan bahawa susu ibu tidak mengandungi bahan yang tidak diperlukan. Semuanya diserap oleh tubuh bayi. Saya tidak pasti sejauh mana kebenaran fakta ini, tetapi saya pernah mendengar kes bayi yang hanya minum susu ibu tidak berak selama sebulan dan ia sihat. Ada juga ibu yang menggunakan ubat yang dimasukkan ke dalam punggung bayi bagi "memaksa" bayi itu berak. Perkara ini sekiranya diamalkan ditakuti boleh menjejaskan sistem penyahtinjaan normal tubuh bayi itu.
 
Apa yang perlu di ambil perhatian?
 
(1) Pastikan bayi kencing seperti biasa
(2) Perut tidak kembung atau keras
(3) Bayi aktif dan tidak kerap menangis ( menangis mungkin disebabkan oleh banyak faktor, kenalpasti faktor-faktor tersebut sebelum membuat apa-apa kesimpulan)
(4) Susukan bayi dengan kerap dan pastikan bayi mendapat foremilk dan hindmilk yang secukupnya - bayi yang tidak mendapat cukup susu juga mempunyai kebarangkalian untuk tidak berak dengan kerap
 
Bila perlu merujuk pada doktor?
(1) Bayi sering menangis
(2) Perut bayi bengkak dan keras
(3) Bayi tidak mahu menyusu
(4) Bayi kerap muntah - susu mungkin tidak masuk ke saluran usus dan memenuhi perut
 
Sekiranya bayi anda tidak berak, jangan panic. Monitor perkembangan bayi dan sekiranya bayi tidak sembelit ketika berak biasanya tidak ada apa yang perlu dirisaukan. Anak sulung saya pernah tidak berak selama seminggu ketika minum susu ibu sepenuhnya tanpa makanan lain dan tidak mengalami apa-apa masalah.
 
 
Alia : Bila dah baca info kat atas ni, baru la terasa lega. Haha!

Agensi Mencari Jodoh?

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Mei 31, 2013 0 comments
Assalamualaikum wbt...

Oleh sebab baby Arissa dah tidur, aku pun memulakan aktiviti aku untuk menggodek blogger dashboard aku, satu perkara yang jarang aku lakukan. Biasanya kalau aku akan menulis entry baru tanpa membuka yang lain2. Cuma kadang2 kalau aku ada terlebih masa baru la aku intai2 apa yang patut.


Errrr... tengok pada ranking, Agensi Mencari Jodoh menduduki tempat ketiga dari senarai. Hebat. Entry aku pasal angan2 aku nak bukak agensi mencari jodoh setelah berjaya mengkenen2kan kawan aku, macam ada harapan jer. Ada sambutan. heheheh... Korang boleh baca pasal entry tu kat sini... Agensi Mencari Jodoh


Ni la Ija dan Zie, dah selamat diijabkabulkan pada awal Febuari yang lepas. Sayang masa tu aku tak dapat pergi, sebab tengah sarat mengandungkan baby Arissa... tinggal tunggu hari jer masa tu. Kalau dekat mungkin la aku dapat pergi, masalahnya majlis ni di Terengganu..

Semoga Ija dan Zie berbahagia serta berkekalan hingga ke akhir hayat. In Shaa Allah. Aminnn.

29 Mei 2013

Oh My Gaji...

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Mei 29, 2013 0 comments
Assalamualaikum wbt..

Ni aku nak cerita sikit pasal aku punya kenaikan gaji tahunan... kenaikan tahunan tahun lepas yang sepatutnya aku dapat bulan Julai tahun lepas lagi. Dari sebulan ke sebulan aku sabar jer menunggu. Aku fikir, mungkin sebab laporan prestasi aku tak dapat dimasukkan ke dalam sistem hrmis, disebabkan masalah teknikal. So aku berfikiran positif jer la, malas nak marah2 orang ni..

Ok. Laporan prestasi aku berjaya masukkan ke dalam sistem hrmis bulan januari hari tu, itupun setelah berkali2 aku fax ke person yang incharge tu sebab sebelum ni aku cuma buat secara manual, tak boleh nak key in sebab ia akan keluar 'Tiada Pegawai Co'... bila dah berjaya key in tu, aku pun tunggulah kenaikan gaji aku.. Aku fikir, Januari memang tak sempatla sebab dah lewat... so aku tunggu bulan febuari. Bulan febuari masih tak naik lagi, aku call person yang incharge tu, dia jawab "oh.. boleh tak puan bagi saya nombor pf, pastu call sekejap lagi, saya pergi cek dulu".. lepas tu aku try call dia semula sampai ke sudah tak dapat. busy sangat la gamaknya..

Ok. Awal bulan 3 memang aku dah start cuti bersalin... so aku pun senyap jer, tak follow up lagi sebab sibuk dengan baby. Tapi bila tengok gaji, masih tak ada lagi kenaikan dan tunggakan tu. Masih bersabar. masuk bulan 4, eh.. masih tak ada... dah ada berapi sikit kat dada ni. rasa macam nak mengamuk jer. Bulan 5, aku mintak kawan aku call kan person yang incharge tu... sama jugak, tak dapat2... line tepon dia engage manjang..


Dan tadi, aku mintak tolong kak sariha yang aku panggil bonda, call kan person yang incharge tu kenapa gaji aku tak naik2 lagi.. Masa mula2 tu boleh person yang incharge tu kata gaji aku dah naik April tahun lepas. Rasa nak mengamuk jer aku dengar padahal kalau ikutkan gaji tahunan aku naik Julai setiap tahun. Ni dah nak masuk kenaikan yang baru, tapi kenaikan lama masih tak dapat dapat lagi. Yang menyakitkan hati aku dia boleh kata dah masuk April. Aku bagi password eslip aku kat kak sariha, suruh dia cek basic gaji aku. Then kak sariha call semula orang tu, baru la budak tu kata yang aku punya tu ter miss dan dia janji akan masukkan pada Jun nanti.

Kalau betulla masuk Jun legalah skit sebab hujung bulan depan aku nak pergi Sabah, bolehlah shopping lebih lebih skit tanpa perlu aku keluarkan simpanan ASB aku yang sememangnya ada seciput jek. Tapi kalau tak masuk jugak, memang aku nak pergi mengadu kat pihak atasan. Lantaklah!

28 Mei 2013

Apa Nak Jadi....

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Mei 28, 2013 1 comments

Entah... apa nak jadi dengan aku ni... interview dah tak lama jer lagi... seminggu jer lagi, tapi aku masih tak study apa pun... Ni harap nak study saat akhir la nanti. Adoi. Setiap kali nak study, setiap kali menghadap komputer, konon2 nak carik maklumat, konon2 nak study apa yang patut... tapi yang aku bukak, blog orang lain untuk cari resepi, dok menghadap facebook, baca gosip2 artis terkini, bla bla bla...

Kalau macam ni jangan mimpi la nak lulus interview cik puan weh! Kalau panel penemuduga tanya, apa itu NBOS, apa itu NKRA, PRU 13... cuba terangkan itu. cuba terangkan ini, bagi contoh itu, bagi contoh ini.... apa aku nak jawab??? dah ler aku ni species yang gabra tak tentu pasal...

Ok. Saya study sekarang jugak! (Azam berazam ala kazam)

Go go chayokkkkk!

errrrrrrrr... esok jer la study... nak pergi mengepam jap, pastu nak tido...

Karipap Frozen... Lagi....

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Mei 28, 2013 0 comments

Assalamualaikum wbt...

Hari ni aku sempat membuat karipap frozen memandangkan stok karipap frozen yang aku buat sebelum ni dah tinggal sebekas jer. Kali ni aku buat penambahbaikan skit agar karipap frozen ni menjadi lebih sedap dari yang sebelumnya.. Rasanya selepas ni tak perlulah aku berhabis duit beli karipap frozen yang dijual di kedai, buat sendiri lebih puas hati dan sedap.


Klik sini untuk karipap frozen yang aku buat sebelum ni....

Alia : Kalau di Johor, karipap ni dipanggil epok - epok.. So inilah epok - epok frozen yang dibuat sendiri oleh aku. haha!


26 Mei 2013

Sup Lobak Putih

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Mei 26, 2013 0 comments

Hari ni kerisauan melanda diri aku... Kenapa? Sebab susu badan aku semacam makin menyusut.. Bila pam, seco'et je susu yang keluar. Padahal aku dah amik supplement dari shaklee untuk menambahkan susu badan. Mungkin peringkat awal ni dia lambat skit nak berkesan kut...

Akhirnya aku minta encik asben belikan lobak putih. Dengarnya lobak putih ni boleh menambahkan susu badan.., Dan terjadi lah menu sup lobak ni walhal niat asal aku nak makan lobak putih ni secara mentah.Kuingat rasanya sesedap karot merah kalau makan secara mentah. Rupanya takkkk sedapppppp...


Sup lobak putih ni, rasanya sedap la jugak. Sekurang kurangnya boleh la lalu kat tekak aku ni. Dan yang pasti, susu badan aku dah keluar lebih dari biasa. Alhamdulillah.
Posted by Dalia Hassan at Ahad, Mei 26, 2013 0 comments

22 Mei 2013

Hutang

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Mei 22, 2013 0 comments
Kepada sesiapa yang berkenaan,



Gaya Tidur : Anda Yang Mana ?

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Mei 22, 2013 2 comments
Yang mana satukah gaya tidur anda?


Aku :  No 1 ( Sekali sekala )
          No 2( Jarang jarang )
          No 5 ( Kadang kadang )
          No 8 ( Kerap )

Sebenarnya ada satu lagi gaya yang tak ada dalam gambar diatas. Bak kata bekas teman serumah aku dulu, cuma aku sorang je yang boleh buat gaya tidur macam tu... hahahaa! Tapi semenjak dah kawin dan ada anak ni, gaya tidur tu terus berpindah ke anak aku.. adoila... warisan turun temurun kut...

Mari Mewarna !

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Mei 22, 2013 0 comments

Ini namanya : dah tak ada kerja di malam buta... Bukan apa, masa zaman sekolah dulu aku paling tak suka lukisan dan mewarna. Dan sekarang aku cuba mewarna buku Ainul dikala dia sedang tidur.... Dan ternyata jiwa aku masih seperti dahulu... (tengok aku mewarna macam hasil budak darjah satu!)


Dua jam tau aku nak siapkan ni! hahahahahaha! aptb!

21 Mei 2013

Hajat Dihati Nak Memulakan Bisnes....

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Mei 21, 2013 2 comments
Assalamualaikum wbt....

Cer korang baca tajuk entrry aku hari ni... erm. nampaknya macam tu la... hajat dihati memang nak memulakan bisnes, tapi tak tahu bisnes apa yang aku nak buat. Encik asben memang dah ada bisnes dia sendiri yang diusahakannya sejak tiga tahun yang lepas. Walaupun hanya kecil kecilan tapi Alhamdulillah pendapatan yang diperolehi lebih daripada makan gaji.

Tapi, itu bisnes encik asben. Aku pun teringin punya bisnes sendiri tapi aku tak tahu nak bisnes apa.. Opppsss sorry! Jangan suruh aku buat MLM atau direct selling sebab hati aku tak cukup kental untuk buat bisnes tu (Mungkin disebabkan pegalaman silam). Tapi aku akui, perniagaan MLM atau direct selling memang memberikan pendapatan yang cukup lumayan dan rata2 yang berjaya dalam industri ini memang seorang yang tabah dan berkeyakinan tinggi. Ramai kawan kawan aku yang terlibat dalam industri ini dan aku juga pernah terlibat sama, dan ramai diantara mereka yang mampu hidup mewah. Seperti yang aku cakapkan tadi, hati aku tak cukup kental untuk menceburi industri MLM / direct selling walaupun ianya menjanjikan pendapatan lumayan dan juga tidak terikat dengan masa.


Dan sekarang, dalam kepala aku sedang memikirkaan bisnes apa yang aku nak buat.

Berfikir...

Berfikir.....

Berfikir.........

Ada banyak perniagaan yang terlintas kat fikiran ni, tapi belum ada satu pun yang dapat menarik minat aku... huhuhu! rasa macam nak rujuk dan minta nasihat dari FAMA la sebab aku rasa cam berminat dengan  IKS...

Okla... Nak sambung semula berfikir...

daaaaaaaaaaaaaaa!

20 Mei 2013

Akibat Salah Faham

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Mei 20, 2013 2 comments

Alkisahnya begini...

Situasi 1

Pada 2 Mei lepas, aku ke opis untuk hantar kek yang ditempah oleh kawan2 aku. Kebetulan salah seorang kawan yang order kek tu tak ada kat opis. Then aku call dia, dia kata dia half day sebab pergi hantar kereta untuk diservis. Sambil2 tu sempat jugakla berborak macam2 (maklumlah dia kat workshop- boring) dan dia kata dia kena marah dengan bos sebab tak ada kat opis. Tu yang dia terpaksa isi borang half day disebabkan menunggu turn yang lama di pusat servis tersebut.
So kek dia aku amanahkan kat sorang lagi rakan aku untuk diberi pada keesokan harinya.

Situasi 2

Malam tu, aku ber whatsapp dengan lagi sorang kawan aku. Biasanya kawan aku tu akan bercerita dan sentiasa update aku apa yang berlaku kat opis. Maklumlah aku ni masih dalam tempoh bercuti panjang, so tak mahula aku ketinggalan berita2 terkini hiburan sensasi. Dia kata kat aku, si N ni keluar dengan encik boss untuk sambut besday encik boss. Aku yang seriau bila dengar si N keluar dengan encik boss... nak tahu kenapa? Wife encik boss pernah meluahkan kat aku tentang keakraban keduanya sehingga menimbulkan rasa tak senang di hati dia walaupun si N dan encik boss hanya kawan rapat.

Cuma yang memusykilkan aku, si N bagitahu aku yang dia pergi servis kereta, tapi macamana pula ada pula pihak2 tertentu yang kata di keluar dengan encik boss? Bila aku tanya kawan aku tu macamana dia boleh tahu si N keluar dengan encik boss, kawan aku tu kata budak2 kat atas semua cakap macam tu. Alasan : sebab kedua dua mereka (si N dan encik boss) tak masuk opis sampai petang. Untuk kepastian, aku direct tanya kat si N, kenapa dia keluar dengan encik boss? tak takut ke sebab isteri encik boss dah mula tak senang hati dengan dia? N terkejut bila aku kata macam tu... dia terkejut sebab dia tak keluar dengan encik boss. Dia pun tak tahu yang encik boss tak masuk opis sampai petang. Dan aku percaya cakap si N, sebab aku kenal dia. Dia dengan encik boss memang rapat, tapi rapat sebagai kawan. Dan aku juga tahu banyak perkara tentang itu.

Berbalik pada kawan yang menyampaikan cerita tu kat aku. Selepas aku tahu cerita sebenar yang si N tak keluar dengan encik boss, aku terus call kawan aku tu untuk meng clearkan keadaan (kononnya)... aku terangkan kat dia yang diorang dah salah faham. Si N dengan encik boss tak keluar pun sama2. Si N pergi servis kereta. Dan aku bagitahu dia kenapa aku terpaksa tanya si N samaada betul atau tidak dia keluar dengan encik boss. Ini ada kena mengena dengan aku disebabkan aku rapat dengan isteri encik bos dan isteri encik bos akan tanya aku jika ada sesuatuyang tak kena. Niat aku cuma satu. Jika benar si N keluar dengan encik boss, aku cuma nak nasihatkan dia agar dia sentiasa beringat akan apa yang bakal berlaku kalau cerita tu sampai ke telinga isteri boss. Aku takut dan aku taknak ada masjid yang runtuh disebabkan mulut2 yang tak berinsurans itu. Tapi ternyata si N tak lakukan itu.

Situasi 3

Dah hampir tiga minggu semua tu berlaku, tetiba je kawan aku yang pernah menyampaikan cerita tu kat aku, hangin dengan aku. Masalahnya dia tak cerita kat aku apa yang menyebabkan dia hangin satu badan. Rupanya2 ada lagi satu pihak (yang selalu fikir diri dia sentiasa betul) yang memperbesar besarkan keadaan. Entahlah. Kalau difikirkan aku malas nak fikir dah, tapi aku taknak kehilangan kawan baik disebabkan oleh benda remeh dan salah faham. In Shaa Allah, aku naik kerja awal jun nanti, aku akan cuba leraikan segala kekusutan dan salah faham tu.

Air Asia Dan Perikemanusiaan..

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Mei 20, 2013 0 comments
Dari malam tadi aku follow cerita kak Izan dan anaknya Maryam dari blog Mazidul. Kak Izan dan Maryam dinafikan haknya untuk menaiki penerbangan pulang ke Malaysia oleh petugas Air Asia akibat daripada tompok hitam bekas chicken pox yang terdapat pada Maryam.



Boleh rujuk pada entry di blog Mazidul :


1. Ibu dan bayi  sengsara di Vietnam :  Air  Asia usah  lepas  tangan  Klik di sini.  
2. MAS membantu  membawa  pulang  penunmpang Air Asia  didakwa bermasalah Klik di sini.  
3. Terkini : Kisah Izan dan  Maryam Klik di sini.  
4. Adakah  doktor di Vietnam  berpekaian  seperti jururawat? Klik di sini.  
5. Kenyataan Rasmi Air Asia : Tepatkah? Klik di sini.

~ Aku tak dapat bayangkan kalau aku sendiri berada di tempat kak Izan. ~

Exam Oh Exam !

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Mei 20, 2013 0 comments

Pada 18 Mei (Sabtu) yang lepas, aku telah menghadiri Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Penolong Akauntan Gred W27. Bagi Seksyen A dan Seksyen C, aku dapat menjawabnya dengan agak tenang... tapi Seksyen B memang amat mengecewakan.

Ok. Taknak cakap apa lagi pasal exam haritu. Sangat sedih. Sekian

Karipap Frozen

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Mei 20, 2013 0 comments

Assalamualaikum wbt...

 Semalam aku sempat buat karipap frozen, stok untuk aku makan dikala terdesak.. yang syoknya bila kita buat karipap sendiri, kita boleh sumbat inti dengan sepadat2 nya.. biasa kalau beli, nampak jer besar tapi bila makan, sangat mengecewakan. Intinya secoit jer. haishhh!





Pasni nak buat stok popia frozen plak. Karipap dan popia, memang kuih kegemaran

16 Mei 2013

Selamat Hari Guru, Cikgu....

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Mei 16, 2013 0 comments



15 Mei 2013

Keropok Jagung BinBin

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Mei 15, 2013 2 comments

Korang pernah makan jajan ni tak? Masa kecik2 dulu memang ni la kesukaan aku. Dan haritu aku beli sepeket besar yang ada 48 bungkus didalamnya. Dan juga untuk pengetahuan korang, gambar dibawah ni adalah yang terakhir dari sepeket besar tu. Gila kentang betulll....



Adoi la... macamana la study nak melekat ilmu tu kat kepala kalau asyik makan makanan yang tak berkhasiat jer.. apa pun tak boleh!

Temuduga Penolong Pegawai Tadbir N27

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Mei 15, 2013 10 comments
Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah... Aku telah dipanggil untuk hadiri satu temuduga jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27 di Putrajaya pada 6 Jun ini. Walaupun ramai yang kata peluang untuk dapatkan jawatan ini bukan mudah, beribu calon yang dipanggil untuk temuduga, tetapi sekurang sekurangnya dengan temuduga ini dapat memberikan sedikit harapan daripada langsung tak ada, kan? (ayat sedapkan hati sendiri jer...)

Pada siapa2 yang telah menghadiri temuduga ni, bolehlah kongsikan tips dan cara untuk menghadapi panel penemuduga. Aku ni jenis gelabah skit, takut nanti depan panel penemuduga, aku terbuat lawak yang tak ingin kita lihat. Adoi... dup dap dup dap jo raso kek dado den ni hah!

erm. kawan aku yang dah pergi temuduga, ada yang kena tanya pasal Blue Ocean Strategy, ada yang kena tanya pasal NKRA, Perlembagaan, PRU13... so marilah kita study sama2...*tingtong sekejap*

Ni dia emel yang aku terima dari SPA :

******************************************************
PANGGILAN TEMU DUGA PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N27 (JABATAN PERKHIDMATAN AWAM)

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

2.   Tuan/Puan adalah dijemput menghadiri temu duga bagi jawatan yang tersebut di bawah pada tarikh, masa dan tempat temu duga seperti berikut:


TARIKH/MASAKODJAWATANTEMPAT TEMU DUGA
06/06/2013
09:00 pagi
2200PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N27SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA,
BILIK TEMU DUGA, ARAS 6, BLOK C7, KOMPLEKS C,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN,
62520 PUTRAJAYA


3.    Tuan/Puan dikehendaki membawa bersama semasa temu duga dokumen-dokumen ASAL dan SALINAN FOTOSTAT seperti berikut:

a.Kad Pengenalan dan Sijil Kelahiran;
b.Sijil Kewarganegaraan Malaysia atau bukti-bukti lain yang mengesahkan Kerakyatan Malaysia seperti Sijil Kewarganegaraan Ibu/Bapa; (jika berkenaan)
c.Sijil Kelulusan Persekolahan: SPM/SPM(V) dan STPM/STP atau setaraf;
d.Sijil yang membuktikan kelulusan Bahasa Melayu setaraf kelulusan SPM; (jika berkenaan) dan
e.Ijazah/Diploma dan transkrip/Surat Pengesahan Kelulusan Peperiksaan Akhir dari pusat-pusat pengajian tinggi;
f.Surat Pelepasan Biasiswa selain daripada Pemegang Biasiswa Persekutuan; (jika berkenaan)
g.Sijil-sijil lain yang ada berkaitan dengan jawatan seperti Sijil Pendaftaran Penuh dengan Lembaga Ikhtisas atau kelulusan-kelulusan lain;
hi.Sijil kegiatan luar; (Asal Sahaja)
i.Sijil Pendaftaran Calon Kurang Upaya/Surat pengesahan penerima bantuan Jabatan Kebajikan Malaysia/Program Kesejahteraan Rakyat; (jika berkenaan)
j.Ringkasan Kenyataan Perkhidmatan, Laporan Penilaian Prestasi Terkini, Surat Perakuan Ketua Jabatan dan slip gaji terakhir untuk pegawai sedang berkhidmat di dalam Perkhidmatan Awam sahaja.


4.   Anda dikehendaki membawa 'resume' bergambar yang ringkas dan padat.

5.   Kegagalan mengemukakan dokumen seperti dikehendaki serta mengemukakan maklumat palsu akan menjejaskan pertimbangan untuk lantikan. "Resume" dan salinan fotostat dokumen yang diserahkan tidak akan dikembalikan dan menjadi hak milik Suruhanjaya.

6.   Anda dikehendaki berpakaian sopan semasa menghadiri temu duga.

7.   Sila cetak dan bawa bersama emel ini semasa temu duga sebagai bukti.

8.   Sila layari Portal Rasmi SPA (http://www.spa.gov.my) untuk maklumat lanjut mengenai perkara ini.

Sekian,terima kasih.

“BERSAMA MENGGALAS TRANSFORMASI”

Urus Setia Bahagian Pengambilan
b.p Setiausaha
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia
Aras 6-10, Blok C7, Kompleks C,
Pusat Pentradbiran Kerajaan Persekutuan,
62520 PUTRAJAYA.
Tel : 603 8885 6000
Faks : 603 8888 5036


******************************************************

Hah! yang kat bawah ni pulak exam yang aku akan tempuh pada 18/5 ni... serius satu apa pun aku tak study lagi.. tak sempat, baru jer nak study, baby nangis... alahai... tapi InsyaAllah aku cuba juga buat yang terbaik... kalau exam ni lulus baru aku akan dipanggil untuk temuduga jawatan Penolong Juruaudit Gred W27.

 ******************************************************

Tuan/Puan,

PEPERIKSAAN MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM PENOLONG JURUAUDIT GRED W27
Dengan segala hormatnya tuan/puan dijemput menghadiri Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan PENOLONG JURUAUDIT GRED W27. Butir-butir peperiksaan adalah seperti berikut:



TEMPAT :

MAEPS MANAGEMENT SDN. BHD.
DEWAN A (4),BGN. SEKRETARIAT MAEPS, IBU
PERSIARAN MARDI-UPM
43400 SERDANG
W.P. PUTRAJAYA


2.   Maklumat mengenai peperiksaan dan persediaan yang perlu dibuat adalah seperti di Panduan Peperiksaan. Sebarang pertanyaan, sila hubungi Urus Setia Bahagian Peperiksaan di talian 03-8880 6468/ 8880 6405/ 8885 6347/ 8885 6303/ 8885 6344.

3.   Calon boleh menyemak keputusan pada 22.06.2013 melalui portal SPA di www.spa.gov.my.

Sekian,terima kasih.

'BERSAMA MENGGALAS TRANSFORMASI'

Urus Setia Bahagian Peperiksaan
b.p Setiausaha
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia
Aras 6-10, Blok C7, Kompleks C,
Pusat Pentradbiran Kerajaan Persekutuan,
62520 PUTRAJAYA.
Tel : 603 8885 6000
Faks : 603 8888 5042 


******************************************************
Jangan korang tak caya, aku ada satu lagi exam yang aku akan ambil. Exam kenaikan pangkat secara lantikan (KPSL) pada 25/6 - 27/6/2013... Kat bawah ni adalah detail untuk exam KPSL tu...

 ******************************************************


 
 ******************************************************

Secara ringkasnya jadual exam / interview :

18/5/2013 - Exam Penolong Juruaudit (W27)
6/6/2013 - Interview Penolong Pegawai Tadbir (N27)
25-27/6/2013 - Exam KPSL (N27)

Ermmm.. kalau satu pun tak lepas, haruslah kena mandi bunga aku ni....


daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! 

12 Mei 2013

Botol Susu Avent

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Mei 12, 2013 0 comments

Ermmmm... Oleh sebab baby Arissa tak mahu minum susu menggunakan botol (asyik nak bergayut kat mama jer),dan bermacam2 usaha aku dah buat untuk dia menyusu guna botol juga dah berbotol2 susu aku beli semata2 nak penuhi kemahuan dia, dia tetap tak terima. Dan setelah menerima nasihat dan pandangan dari pelbagai pihak, akhirnya aku mengambil keputusan untuk mencuba botol susu Avent yang dikatakan mempunyai puting yang seakan akan puting ibu.

Harga asal RM55.90, harga selepas diskaun RM44.72.. so jimatlah RM skit...

Kebetulan aku ke pasar malam Jalan TAR petang semalam, so sempatlah aku menyinggah ke SOGO untuk membeli botol Avent ni (dua tiga hari lepas aku ke Giant Shah Alam, tapi kat sana tak ada jual botol Avent ni)

Cer tengok puting botol ni.. lebih kurang jer kan... tapi nak tahu camana penerimaan baby Arissa??? TOLAK! GAGAL!! adoila... puas dah pujuk dia.. dia boleh keluarkan semula susu yang dah masuk kat mulut dia, padahal susu tu sama je rasa..

Camana nak buat ni???? awal bulan Jun aku dah start keje.... isk isk isk!

Mee Siput Dan Sambal Tumis

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Mei 12, 2013 0 comments
Assalamualaikum wbt

Semalam sempat aku menggoreng mee siput yang aku beli masa balik dari mengundi di Johor haritu... Mee siput ni memang glamer kat Johor dan sedap especially beli makan dengan sambal tumis.. masa zaman sekolah dulu, hari2 aku beli mee siput ni kat makcik yang meniaga depan sekolah... wajib beli.. hahahah!

Jemputlah rasa... pasti memenuhi selera... ;)

Facebook : Saya Orang Johor

08 Mei 2013

Tempe Goreng Dan Sambal Kicap

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Mei 08, 2013 0 comments


Assalamualaikum wbt...

Yeahhhhhhh! Sempat jugak aku buat tempe goreng petang tadi. Cicah dengan sambal kicap. Peh! Sehingga menjilat jari.. Tak percaya, cubalah! Hahahahah.. [terbuat iklan la pulak...]

Ok. Itu sahaja laporan untuk hari ini. Sekian...

07 Mei 2013

Breast Pump Spectra Dew 300

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Mei 07, 2013 0 comments

Assalamualaikum wbt...

Dengan semangat yang membara untuk menyusukan baby Arissa secara ekslusif, tadi aku sempat ke One Baby World di Shah Alam untuk membeli breast pump. Kalau ikutkan hati, nak jer aku beli jenama Madela, tapi memandangkan harganya yang begitu ohsem, so aku memilih jenama Spectra Dew 300, then aku upgrade kan untuk double pump.. so okla dapat jimatkan masa...


Aku amik yang pakej, so dapatlah pelbagai aksesori tambahan selain beberapa item yang aku tambah... memang puas hati la... cuma aku berharap sangat yang baby Arissa boleh terima untuk menyusu guna botol, sebab sebelum ni dah banyak kali aku cuba, dia tetap tak nak.. pening jugak dibuatnya...


Oppppsssss! kepada staff OBW Shah Alam, sorry yer... terambik penutup pen korang... errrrr... tolong la halalkan ekkkkk... ni kira free gift la yerrrrr... tima kasihhhhhh....




Sama Tak Warna?

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Mei 07, 2013 2 comments



03 Mei 2013

Donut Sambal

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Mei 03, 2013 0 comments
Assalamualaikum wbt..

Wahhhhh lama betul aku tak buat donut sira dengan sambal ni... Korang pernah makan tak?  Aku dulu masa zaman sekolah hari2 beli donut sambal ni kat makcik yang meniaga depan sekolah... Tu yang badan aku pun macam donat dah.. Hahaha!

Masa aku dok bujang dulu, selalu jugaklah aku buat donut ni bawak pegi opis, tapi sejak kawin memang malas dah nak buat.. Bukan apa, buat donut ni makan masa skit walaupun mudah jer nak buatnya.. Tapi yang pasti, donut yang aku buat ni memang lembut walaupun rupanya agak hodoh sikit sebab aku tak guna acuan donat, buat manual jer..

Seronok tengok Ainul makan. Dia siap cakap, lain kali mama jangan beli donut, mama buat je sebab kalau mama buat lagi sedap. Hahahaha! Anak... Anak...

01 Mei 2013

Tempat Tidur Pilihan Baby Arissa

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Mei 01, 2013 3 comments

Yeahhhhhh!

Akhirnya berjaya jugak aku tidurkan baby Arissa setelah berhempas pulas aku mendodoikan dia... Mula2 bawak dia tido atas katil aku, merengek jer tak mahu tido...


Pastu aku naikkan dia atas benda alah kat atas ni... sekejap je tidonya pastu terjaga semula...


Okayla.. taknak tido kat situ, kita tido kat katil a.k.a buai yang mama belikan ni, okay sayang...
Oh dia tak mau jugak... Takper, kita cuba cara lain...

  

Yeayyyyyyyy! Akhirnya.... atas buai mama ni jugalah sayang nak tido yer??? takper tidolah.. dah nyenyak nanti mama angkat bawak naik atas katil yer....

Ermmm.. sebenarnya baby Arissa tak berapa sihat... tu yang banyak ragam tu... 
Arissa cepat sihat ye sayang... mmmuuuaaahhhhh!

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea