Kawan2Ku

12 Januari 2015

Program Diet Atkins ?

Posted by Dalia Hassan at Isnin, Januari 12, 2015

Assalamualaikum wbt...

Semenjak dua menjak ni ramai pula yang tegur aku ni semakin gemuk. Entahlah. Puas dah aku cuba untuk turunkan berat badan, telan pil kurus la, detox la, jogging la.. namun berat sama jer.. tak turun2. Kadang2  tension sangat bila kena tegur...

Bulan disember tahun lepas aku balik kampung masa parent aku balik dari umrah. Aku drive dari Subang ke Segamat berdua je dengan anak aku yang kecil tu.. si kakak masih kat kg papa dia, asben aku pula kerja. Dahla sebelum mulakan perjalanan tu aku tak sempat nak breakfast, memang lapar sangat la... sampai kampung kakak aku dah sediakan roti jala. Apalagi, menghadap la.. tapi masuk je kepingan roti jala yang kedua, kakak aku dah perli2 aku. Mula2 aku dapat control lagi tapi tak tahu entah kenapa telinga aku rasa panas.. aku angkat pinggan terus pergi dapur, campak pinggan kat sinki pastu menangis. Masuk tandas, ambik wuduk pastu terus ambik si kecik bawak masuk bilik. Kunci.

Masing2 terdiam tengok aku marah sebab aku memang tak pernah marah dan merajuk sampai macam tu sekali walaupun dengan famili sendiri. Abah aku berapa kali panggil aku suruh keluar bilik. Tapi aku buat tak tau je. Sakit rasa hati bila orang kata aku makin gemuk. Sensitif sangat.

Pastu aku cuba google produk langsing.. kut2 ada yang berkesan. Then aku try satu produk ni.. ermmm.. rasa macam takder apa2 kesan jer... makin naik ada la aku rasa berat aku ni... isk isk..

Camana ekkkkk?

Tetiba aku macam teringat kisah sorang kawan aku yang aku kenal masa sama2 kursus Mandarin kat INTAN haritu. Hasni namanya... kurus jer orangnya tapi siapa sangka 6 bulan sebelum tu dia adalah seorang yang gemuk!

Terkejut aku bila dia tunjuk gambar dia 6 bulan sebelum tu. Macam tak percaya pun ada...

Bila aku tanya apa rahsia dia berjaya turunkan berat badan, dia jawab ATKINS....

Oh. Kenapa la aku boleh terlupa akan kisah Hasni ni?

Dan sekarang, aku tengah study pasal program diet Atkins ni... nampak macam menarik jer.. tak perlu berhabis duit beli produk itu dan ini untuk kurus. In shaa Allah dalam sehari dua lagi aku akan memulakannya. Tak cuba tak tau, kan. Malas dah nak makan produk2 kurus. Kita berdiet dengan cara yang betul je lah.. harap2 berjaya ler...

Chaiyooo chaiyooookkkk!

(Semoga bukan hangit2 tahi kucing!)


0 comments:

Catat Ulasan

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea