Kawan2Ku

30 Jun 2016

Status Blog #97

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Jun 30, 2016 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...

Diam tak diam tinggal berapa hari je lagi nak raya. Kejap je rasa. Tapi sepanjang hidup aku, Ramadhan tahun ni la yang banyak sangat peristiwa terjadi kat aku, keluarga aku dan juga orang sekeliling aku.. Banyak cabaran yang aku tempuhi... dengan kejar masa untuk siapkan projek paper KIK, dalam masa  yang sama aku kena curi masa untuk study, dan juga menghadap final exam... tapi yang ni, aku masih ok lagi...

Banyak juga dugaan yang sangat memerlukan kesabaran yang tinggi.. antaranya adalah gosip yang melanda aku (macam artis kan???) dan juga salah faham yang berlaku dalam hidup aku... kiri kanan kawan, dan aku hampir mati tersepit di tengah2. Mujurlah semuanya dah selesai, walaupun aku tau aku juga dipersalahkan. Tak apalah... asalkan semuanya dah selesai dan tak menyerabutkan kepala hotak aku lagi serta membuatkan aku kembali tidur lena.

Apabila aku tak dapat menangis bersama anak aku, Ainul yang kehilangan sahabat baik dia dalam satu kemalangan di simpang Tai Hong, Kota Tinggi. Aku rasa down sangat sebab tak dapat nak peluk dia saat dia bersedih. Apa punya mak la aku ni, kan??? 

Tapi Alhamdulillah... dalam banyak2 perkara yang terjadi, terselit satu berita yang mampu memadamkan segala rasa kesedihan aku... berita yang aku tunggu2. Syukur Alhamdulillah... rezeki Ramadhan buat aku dan kawan aku merangkap teammate KIK aku, Tuan Zulaikha.. *wink wink*... syukur.... dan juga result exam aku yang takderlah awesome sangat, tapi berbaloi la dengan apa yang dah aku lakukan.

Bukan senang nak senang, kan??

Daaaaaaaaaaaaaaa....




21 Jun 2016

Status Blog #96

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Jun 21, 2016 0 comments Links to this post

Semenjak dua menjak ni, dah jadi kelaziman aku setiap hari, setiap detik, setiap masa pandangan mata aku akan aku lontarkan ke luar, kerana mengharapkan seseorang muncul, walau sekejap... Terus terang, hari ni aku menyesal... kerana sebab kelaziman itu la, aku nampak sesuatu yang buatkan emosi aku tak menentu. Tak stabil. Sesuatu yang aku tak ingin lihat.. sesuatu yang buatkan aku semakin sedih..

Lirik Lagu : Suatu Pernah ~ Fynn Jamal

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Jun 21, 2016 0 comments Links to this post

Suatu Pernah

habis sudah madah;
tak ada satu pun yang tertinggal,
setiapnya telah—
kau ambil dan terus kau jual.

seolah tak pernah memakna apa,
seolah tak pernah kau inginkannya,
seolah—
tak pernah...

dikutipku bila sudi,
di bila tidak, dibiar mati,
dan lebih menyakitkan—
ku tetap tunggu di tepi jalan.

seperti tak pernah ku ada harga,
seperti tak pernah kita bersama,
seperti tak pernah kau mahu aku,
--tak pernah rindu
--tak pernah rayu
--dulu.

terleburhancur kebal rusukku;
berkecaisepai, terpecahbelah,
terima kasih atas ajarmu—
--cinta tak wujud
--ah, tak pernah.

dan dengarkan jeritku;
jujur tak terfitnah,
kau hanya bagiku—
suatu yang pernah.

takkan ada apa—
yang mampu untuk buat kau pulang,
bila sudah tiada rasa—
bikinlah apa, tetap kau terbang.

takkanku pujuk kau jangan pergi,
takkan ku minta kau fikir lagi,
takkan ku paksa renung semula,
takkan ku suruh apa2.

takkan ku izin tubuh dibuka,
takkan ku pamer reput di dada,
takkan ku rebah,
takkan ku goyah,
takkan ku biar tubuh didarah.

pernah—
suatu yang pernah
suatu yang pernah

suatu—
pernah.




16 Jun 2016

Status Blog #95

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Jun 16, 2016 0 comments Links to this post
Alhamdulillah.... berakhir sudah paper terakhir aku untuk semester ni tengahari tadi. Jujur aku cakap, semester ni aku teruk skit, tak berapa fokus. Apa2 pun, aku dah cuba buat yang terbaik dan yang selebihnya tu aku berserah jer.

Jadual aku agak padat, dalam masa yang sama kami team KIK perlu siapkan kertas kerja dan perlu dihantar paling lewat pada 17/6 (esok). Memandangkan dapat kelepasan tugas hampir 20 hari untuk siapkan projek paper tu, sekurang2nya aku boleh curi sikit masa KIK tu untuk aku study (walau tak sempat mana pun). hehehe..

Dan sekarang, aku rasa lega sebab dua2 tugas tu dah berakhir. Petang esok bolehlah aku balik Segamat.

Ngeeeeeeeee!

Gambar : Suka duka siapkan KIK...

Bergambar itu dah jadi satu kemestian...

Proses masukkan suara dalam video klip pendek yang kami buat

Macam2 aksi...

Reherseal sehari sebelum pembentangan depan OCPD, Tuan Azlin.

Hari presentation depan OCPD.. masa ni aku terlewat sampai 10 minit sebab pagi tu aku ada exam kat UTM Space. Punyalah cepat aku jawab... sejam awal kut aku keluar. Pukul 10.30 aku dah drift balik ke IPD.. haha!

Antara team aku.. dihari presentation depan OCPD...

Lepas present.. kitorang sambung settlekan apa yang perlu...

Langkah2 penjimatan... haha!



15 Jun 2016

Lirik Lagu : Terus Mencintaimu ~ Wanns Ahmad

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Jun 15, 2016 0 comments Links to this post
Image result for wanns ahmad
Terus Mencintaimu ~ Wanns Ahmad

Biarkan lah ku terus mencintai kamu
Mencinta seperti waktu dulu
Kurindu saat kita bersama
Mengikat kasih bahagia

Ku mahu kau tahu kau selalu di hatiku
Tak mungkin ku kan ada yang baru
Ku mahu engkau selalu tahu
Dirimu cinta matiku

Biarkan lah saja ku terus merindu
Merindu dirimu
Biarkan lah saja aku menyimpan kasih kepadamu

Ku mahu engkau selalu ada di sini
Menemani setiap malamku yang sunyi
Ku sedar kita takkan mungkin bersama

Biarkan lah saja ku terus merindu
Merindu dirimu
Biarkan lah saja aku menyimpan kasih kepadamu
Ohhh...

Ku mahu engkau selalu ada di sini
Menemani setiap malamku yang sunyi
Ku sedar kita takkan mungkin bersama

Biarkan lah saja ku terus merindu
Merindu dirimu
Biarkan lah saja aku menyimpan kasih kepadamu
Ohh..

Ku mahu engkau selalu ada di sini
Menemani setiap malamku yang sunyi
Ku sedar kita takkan mungkin bersama




08 Jun 2016

Status Blog #94

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Jun 08, 2016 0 comments Links to this post

Macam ni lah gayanya. Khamis nak exam Selasa malam baru sibuk nak bukak buku. Pastu sibuk pulak menghadap whatsapp dan facebook. Tak cukup tu, eh, sempat pulak update blog. Bertuah punya Dalia. Tak insaf2...



Tapi yang sebenarnya, badan aku rasa penat yang amat sangat. Siang gigih siapkan kertas kerja KIK yang perlu dihantar selewat2nya 17/6 ni. Dalam masa yang sama, final exam aku start 9/6 sampai 16/6. Sepatutnya aku layak dapat cuti tanpa rekod pada hari exam, tapi apakan daya ada tugasan yang perlu disiapkan. Nampak gayanya, habis je exam aku terus berkejar untuk balik ke IPD...



Macam jadual aku hari ni, balik dari siapkan tugasan KIK, redah jem teruk (sebab ada treler terbabas selepas bulatan Airport Subang), terus balik rumah masuk dapur kejap. Siapkan bahan untuk masak makaroni goreng (favourite encik asben dan anak2) pastu terus keluar ke bazar ramadhan. Kat bazar ni aku bukan membeli belah, tapi aku bantu diorang meniaga. Oh ya. Ni tahun ke 6 sebenarnya kami berniaga kat bazar. Aku datang tolong skit2, sebab memang tak cukup tangan kalau dua orang jer yang jaga. So encik asben minta aku tolong aku handle bahagian jus MANGga (MANGga + buah naGA) yang sememangnya tak menang tangan dibuatnya. Dia dan Ayob uruskan air manakala Anaqi pulak (anak buah aku) ditugaskan untuk mengisi air gula dalam plastik. Tugas Ainul pulak jaga dak tecik dalam kereta.



Memang penat. Lepas settle uruskan Jus MANGga, dalam kul 7 aku bergegas balik untuk sambung masak makaroni goreng aku tu... sempat jugak buat Air Sirap Bandung Soda Blended. Memang terangkat. Sedap. (Ceh. Puji diri sendiri nampak....)



Lewat skit dalam kul 10 aku dah menghadap buku pulak. Sampai la sekarang dah pukul 2.23am... ni la padahnya kalau study last minute. Jap lagi nak terus masak untuk sahur pulak. Alahai.. apsal la tadi aku boleh terlupa beli lauk sahur yang dah siap masak kat bazar. Kalau tak, tak payah dah nak fikir masak apa pepagi dinihari macam ni...



Okla.. cukupla aku meluahkan rasa kepenatan aku hari ni. Tapi nak buat macamana kan, dah tanggungjawab. Berniaga kat bazar pulak, aku dapat kepuasan yang maksima. Seronok. Walaupun aku cuma tolong sekejap jer.. hehe!



Ni masa belum pukul 5. tak busy lagi. Ayob pun lom sampai lagi...

Ni la makaroni goreng kesukaan encik aaben dan anak2...

Air Sirap Bandung Soda Blended


Status Blog #93

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Jun 08, 2016 0 comments Links to this post

Ermmmm...
Takpe la...
Biarkan la...
Lantak la...
Ko buat2 tak tahu sudah...
Itu hak dia, ko tak payah nak fikir sangat..
Yang penting jalinan persahabatan tu tetap wujud...
Itu yang lebih bernilai...
Sebenarnya...

*Ayat pujuk hati...

05 Jun 2016

Status Blog #92

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Jun 05, 2016 0 comments Links to this post

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea