Apa-Apa Aje, Bila-Bila Aje, Mana-Mana Aje, Siapa-Siapa Aje, Suka-Suka Aje
Kawan2Ku

01 Mei 2011

20 Kota Paling Sesak Trafiknya di Dunia!

Aku terjumpa post ni dalam kotak emelku yang telah diforward oleh seorang rakan aku... nampak menarik, so macam biasa aku ingin kongsikan bersama korang semua...jom tengok apa yang aku copy dari emel tersebut...

 Kali ini penulis akan memaparkan kota-kota yang paling sebuk lalu lintasnya di dunia. Pastinya kota ini sering menghadapi masalah trafik jam. Ayuh kita selusuri satu demi satu kota-kota tersebut.
1) Tokyo, Japan
Meskipun Tokyo sudah mempunyai monorel dan keretapi paling laju, penduduk Tokyo masih akrab dengan yang namanya kesesakan di jalanraya bagi para pengendali kenderaan. Bahkan Tokyo Traffic Control center beroperasi 24 jam tanpa henti.2) Los Angeles, USA
Sudah tidak lagi menjadi rahasia umum kalau LA adalah kota yang mempunyai trafik jam yang parah. Meskipun sudah mempunyai banyak jalan tol, jambatan, dan jalan alternatif, LA asih tetap masuk top-10 kota paling sesak di dunia.


3) Sao Paulo, Brazil
Tercatat terjadi trafik jam sepanjang 166 batu (266 km) dari 522 batu (835 km) panjang jalan pada 9 Mei 2008. Rata2 1000 kenderaan baru didaftarkan setiap harinya.


4) Bangkok, Thailand
Motosikal boleh menyeberang dan melewati jalanan yang ramai tanpa tanda peringatan, begitu pula kenderaan lain. Para pelancong menilai fenomena ini sebagai trafik jam yang sangat menyulitkan.


5) Moscow, Russia
Trafik jam terparah terjadi sewaktu musim salji disebabkan jalan raya tidak boleh digunakan kerana membeku, dan terlebih ramainya penduduk..


6) Shanghai, China
Dari tahun1998 hingga 2003 jumlah kenderaan persendirian meningkat dari 7000 mencecah ke 170.000 buah.


7) Mumbai , India
Kesesakan di jalanraya terjadi kerana beberapa faktor: Cuaca buruk (hujan lebat), jalan yang rosak, dan jumlah kenderaan yang tinggi. Ramai pelancong yang komen mengenai kualiti udara disana.


8) Mexico, Mexico
Untuk mengurangi jumlah kendaraan, kerajaan telah mengeluarkan peraturan penjadualan khas, tetapi nampaknya ianya tidak membantu mengatasi masalah kesesakan.


9) New York, USA.
Salah satu kota di US yang mempunyai kesesakan jalanraya terparah. Kota New York dilihat selalu tidak mempunyai ruang yang cukup untuk segalanya.

10) SeŠ¾ul, Korea
Penduduk Seoul menjadi lebih makmur dengan menjadi pengeluar kenderan utama  di asia, mereka mulai membeli kenderaan baru.


11) Chicago, USA
Untuk sampai ke tempat kerja dengan tepat waktu adalah masalah besar di kota ini.


12) Manila, Philipina
"Holland" solution yang menyarankan menggunakan motosikal daripada menggunakan kederaan motokar tidak menyelesaikan masalah kesesakan jalanraya disini.


13) London, UK
Jalanraya di London terlalu tua untuk dilewati banyaknya mobil setiap jam.14) Jakarta, Indonesia
Tidak ada satu pun jalan di Jakarta tanpa kesesakan. Ratusan kenderaan baru muncul di jalan setiap harinya.


15) Osaka, Japan
Kota kedua dari jepun yang mempunyai permasalah kesesakan jalanraya yang cukup parah.


16) Venezuela
Pada saat venezuela menurunkan harga petrol di tahun 1998 pasti anda boleh membayangkan jumlah kenderaan baru yang muncul setiap harinya.


17) Athens, Yunani
Mexico system yang diimplementasikan untuk mengurangi kesesakan jalanraya kurang efektif disebabkan jalan yang sudah lama dan pertambahan penduduk yang sangat cepat.


18) Auckland , New Zealand
Meskipun Auckland tidak sebesar Tokyo tetapi ratio perbandingan pengguna dan motokar sangat tinggi, hampir menyaingi USA.


19) Rio de Janeiro , Brazil
Cuaca buruk, tingginya pemilik kenderaan dan sempitnya ruang jalanraya adalah faktor2 penyebab trafik jam di kota ini.


20) Kathmandu , Nepal
Kota ini disebut sebagai kota pencemaran dan kesesakan.Alia : tak dapat aku bayangkan kalau Malaysia pun jem macam ni.... sekarang ni pun dah sakit jiwa dibuatnya, kalau jem macam ni lah tak tau camana agaknya.... cari keje kat kampung la jawabnya.....