Kawan2Ku

30 April 2011

Warna Warni di Bulan April

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, April 30, 2011 0 comments Links to this post
Setengah jam lagi sebelum April'11 berakhir dan kedatangan May'11 akan membawa cerita baru pada aku... la ni aku cuma nak update warna warni di bulan April.... tak banyak cerita, tapi bolehlah untuk aku kenang-kenangkan di masa hadapan. Mungkin aku pernah masukkan dalam entry aku yang lepas2, tapi saja jer aku nak mengisi masa lapang, almaklumlah idea takder nak menulis... ahaks...

Okay... aktiviti aku di bulan April antaranya....


Larian Hari Polis Peringkat IPD Subang Jaya pada 02.04.2011... Best, sangat best walaupun tak dapat tempat 10 teratas (kategori 20-40 tahun) tapi aku berjaya tamatkan 6km larian mendahului kawan2 se IPDku yang lain... tempat pertama sehingga sepuluh di monopoli oleh students UPM (huh! camana kitorg nak menang kalau campur ngan budak2 bujang yang semestinya tenaga tak sama mcm ibu2 ni)... tapi menang kalah tak penting, yang penting adalah kepuasan... lama tak bersukan beb...

 Pertandingan Menembak Piala KPD Subang Jaya yang telah berlangsung pada 7April2011 di Kem Briged PGA Cheras... inilah kali pertama aku menembak, dan rata2 kami ahli PERKEP memang inilah kali pertama memegang pistol sebenar. Dan hasilnya, hanya 20 markah jer yang aku dapat... haha! kira okeylah tu sebab ada kawan2 aku yang takder markah langsung... bersih... (owh yer... utk pengetahuan korang, tempat kesepuluh menembak markah dia 23, cuma beza 3 markah jer ngan aku, huhu!) tapi takper, walaupun tak menang, beg goodies tetap dalam genggaman. Thanks pada mereka yang berkenaan bermurah hati bagi beg goodies tu kat aku....



 Family day sempena ulangtahun perkahwinan mak dan abah yang ke-39 tahun pada 10April2011... buat kat Melaka jer, sebab abah malas nak pergi jauh2... memang best... masa ni lah kami adik beradik dapat meluangkan masa bersama mak ngan abah... almaklumlah, biasanya masing2 sibuk dengan tugas... bila ada masa bercuti macam ni, banyak lah cerita yang dapat dikongsikan bersama....



Kejohanan Bowling PERKEP Kontingen Selangor yang berlangsung pada 16April2011 di Mega Lanes, Sunway Piramid. Dirasmikan oleh Dato' Ketua Polis Selangor, kejohanan ini dimenangi oleh IPD Serdang yang peserta2nya sangat hebat... aku cuma jadi AJK jer, sebab kalau aku main, confirm Juara Longkang aku yang pegang... hehehe!


Haaaa.... yang ni Malam Penganugerahan Zhulian yang berlangsung di Stadium Putra Bukit Jalil pada 23April2011... gambar ni aku curi sekeping dari website zhulian... almaklumlah... aku tak bawak kamera aku masa datang sini, nak harapkan kamera handphone gelap2 camni, memang hancur la gambar... bukan tak nak bawak kamera, tapi aku datang sini pun sebab di tipu oleh jiran aku... dah nak sampai bukit jalil baru dia bagitau aku yang dia nak ajak aku buat zhulian. adeiiii... tipah tertipu... apa2 pun... layannnnnn tengok persembahan yang ada....



Aktiviti penutup aku di bulan April adalah mengikuti satu lawatan ke Rumah Kebajikan Baitul Hidayah di Puchong Selangor... korang boleh baca entry aku sebelum ni berkenaan Rumah Kebajikan Baitul Hidayah...

 Lokasi sasaran makanan tengahari
 Pengantin ~ bagai pinang di belah dua ~
 Nasi Beriyani Gam (Pak Ngah Caterer) memang terbaekkkk!
 Siap ada persembahan Muay Thai lagi....

Ha! yang kenduri ni plak adalah majlis perkahwinan anak perempuan jiranku yang diadakan pada siang tadi (30april2011)... memang dibuat secara besar-besaran (perkahwinan anak yang pertama) dan mengikut adat Johor... makanan yang terhidang juga lazat2 belaka... thanks to tuan rumah yang menjemput kami untuk menghadirkan diri ke majlis perkahwinan ni... lain kali buat kenduri, jemputlah lagi.... hehe!

Lawatan ke Rumah Anak2 Yatim

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, April 30, 2011 0 comments Links to this post
Semalam (29.4.2011) aku sempat mengikuti satu lawatan yang dianjurkan oleh Persatuan Keluarga Polis (PERKEP) IPD Subang Jaya ke Rumah Kebajikan Baitul Hidayah, Puchong. Melihat anak-anak yatim disini, hati tersentuh dan sangat bersyukur kerana aku dibesarkan dengan penuh kasih sayang oleh ibu dan bapaku sendiri semenjak kecil. Namun bagi anak-anak ini, walaupun kekurangan kasih sayang dari ibu bapa sendiri, namun keakraban dan ukhwah yang terjalin di Baitul Hidayah sangat berharga malah kasih sayang yang diperolehi dari para pengasuh mengurangkan beban rindu terhadap ibu bapa.




















28 April 2011

Antara Tempat Menarik Di Dunia

Posted by Dalia Hassan at Khamis, April 28, 2011 0 comments Links to this post
 Jom kita tengok beberapa gambar tempat2 yang menarik untuk pengetahuan kita bersama.
 
1. Kolam renang indoor terbesar
World Water Park
Edmonton Albert, Canada
Keluasan : 5 ekar

2. Komplek Pejabat Terbesar
Chicago Merchandise Mart
Illinois, USA

 
3. Shoping Mall Terbesar
South China Mall
Dongguan, China
892,000 m2
Shops on 6 floors
      
4. Airport Tersibuk
J.F.K International Airport
New York, USA
    

5. Jambatan Terlebar
Sidney Harbor Bridge
Sidney, Australia
16 jalur lalu lintas, dengan 8 diatas & 8 dibawah

6. Jambatan Terpanjang
Donghai Bridge, China
32,5 Km

7. Kapal Laut dengan penumpang terbanyak
MS Freedom of the Seas
4300 penumpang

8. Pesawat Komersil dengan penumpang terbanyak
Airbus A380
kapasiti Lebih dari 555 penumpang

9. Bas dengan penumpang terbanyak
Neoplan Jumbo Cruiser
kapasiti 170 penumpang

10. Bangunan Tertinggi
Burj Dubai
900 m

11. Istana Parlimen Terbesar
Bucharest, Romania
500 bedrooms, 55 kitchens, 120 sitting rooms

12. Stadium Terbesar
Maracana stadium
Rio de Jeneiro, Brazil
199,000 Kapasiti
    

13. Stadium Termahal
New Wembley Stadium
London, Inggris
90,000 Kapasiti
Cost $ 1,6 Billion
    

14. Jalan dengan fly over terbanyak
Interstate 10 flyover
houston Texas, USA

15. Alat pengangkut berat (Excavator) Terberat, Terpanjang, Tertinggi
Built by KRUPP of Germany
Berat 45.000 tons, panjang 215 m, tinggi 95 m

16. Masjid Terbesar di Pakistan.
Masjid Shah Feisal Islamabad, Pakistan
Dapat menampung 35.000 jamaah didalam & 150.000 jamaah diluar
    

17. Hotel Terbesar
MGM Grand Hotel
Las Vegas, USA
6,276 Rooms

18. Hotel Termahal
Burj Al Arab Hotel
Dubai, UEA
Hotel bintang 7 satu-satunya
Bilik termurah $1000/malam
Bilik termahal $28,000/malam


Kalau nak tengok dengan lebih dekat, jom kita pergi sana...
 

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea