Kawan2Ku

19 September 2019

Mask 3M N95 Model 8210

Assalamualaikum wbt

Pagi semalam aku rasa macam teruk sangat jerebu ni.. sesak dada dibuatnya. Tapi dalam kul 3 lebih hujan sekejap... so jerebu macam dah okla sikit. Petang tu aku pegi training badminton, balik tu aku tak pakai mask sebab macam dah kurang sikit jerebu.

Pagi tadi pulak dengan confidentnya aku kuar rumah tak pakai mask. Kekonon jerebu tak kuat la... sekali bila dah atas jalan tu baru sedar yang jerebu masih tebal. Menyesal tak pakai mask. Sesak rasa nafas aku..

Sampai opis, belek2 wasap aku nampak sorang brother ni jual mask N95 kat depan McDonald. Aku pun wasap dia untuk tanya harga.. aku fikir nanti balik kerja bolehlah singgah kejap beli kat dia. Dia tanya aku nak berapa keping, aku cakap la untuk aku sorang je.. tu aku nak tau harga supaya senang aku nak bajet berapa aku nak beli.

Tak sampai 10 minit, dia call aku suruh aku tunggu kat depan pos pengawal sebab kebetulan dia memang lalu depan IPD. 6 keping dia bagi aku... aku nak bagi duit dia taknak. Dia kata sekali sekala belanja kawan.

Alamak! Segannya aku... tapi Alhamdulillah la.. kalau nak beli aku rasa mask ni agak mahal la jugak... so yang 6 keping tadi tu aku bagi 3 keping kat kawan2 aku yang naik motor sama macam aku pegi keje. Yang naik kete aku tak layan. Haha



Ok bila pakai mask 3M N95 Model 8210 aku rasa lebih yakin untuk menghadapi cuaca yang berjerebu macam sekarang ni. Haha

17 September 2019

Pemberian Dari Mekah

Assalamualaikum wbt...

Hari ni kak Sariha start keje setelah cuti lama untuk menunaikan haji. Excited bila tengok dia, Alhamdulillah dia sihat masa kat sana walaupun dia pergi sendirian tanpa ditemani ahli keluarga. Macam2 dengar dia bercerita pengalaman dia kat sana, seronok sangat. Aku berharap satu masa nanti kalau ada rezeki lebih aku nak pergi sana jugak.. teringin sangat. Mesti tenang..

Pagi tadi dia bagi kurma dan kismis, air zamzam, coklat yg dia bawak dari sana. Selain tu ada jugalah dia bawak kuih2 dan makanan lain, nasib baiklah aku ni tengah berdiet. Kalau tak memang aku la yang paling banyak makan. Pastu dia suruh pilih sejadah, mana yang berkenan tu. Aku pun pilih warna pink purple... sesuai dengan tirai ngan alas katil aku yg warna pink purple jugak.

Petang sebelum aku balik, tetiba dia panggil aku then bagi jubah kat aku. Dia kata jubah ni tanda terima kasih sebab banyak bantu dia buat kerja selama ni. Alamak! Aku tolong dia bukan minta balasan pun. Ikhlas. Tapi, bak kata orang tua-tua, tak baik menolak pemberian orang. So aku terima la jubah tu dengan hati terbuka.

Malam ni masa tengah guling2 kat rumah, tetiba teringat jubah yang dia bagi tu. Aku pun ambik and... wowwwww!!! Cantiknya jubah niii! Excited giler. Tak sangka pulak jubah ala2 mak datin yang dia beri kat aku. Mesti mahal ni. Syukur Alhamdulillah. Boleh la aku pakai jubah ni bila ada majlis2 tertentu. Nak pakai pegi kerja, sayang...

Nampak tak? Saja buat love tu sebab nak tunjuk batu2 kat tangan tu. Selendang tu pun dapat sekali pakej dengan jubah.

Ni sejadah yang dia bagi. Agak tebal dan berat juga walau saiznya kecil dari biasa..

Dalia : Tetiba sis rasa terharu. Ada jugak orang yang sayang sis. Iskkkkk!

12 September 2019

Kempen Buy Muslim First ( BMF )


Assalamualaikum wbt...

Aku yakin korang semua mesti tau dan terlibat sama dengan kempen Buy Muslim First ( BMF ) melalui facebook Persatuan Ekonomi Muslim Malaysia. Kempen ini adalah untuk menggalakkan kita mengutamakan produk keluaran muslim dalam berbelanja dalam kehidupan seharian.


Entah kenapa, seakan baru tersedar dari tidur tentang betapa pentingnya kita sebagai seorang muslim untuk mengutamakan produk keluaran muslim sekaligus dapat membantu ekonomi orang Islam yang terlibat dalam perniagaan. Dan aku baru sedar dan tahu rupa-rupanya banyak produk keluaran muslim yang berada di pasaran dan juga banyak produk bukan muslim yang menggunakan nama2 berkaitan Islam untuk mengelirukan pengguna.


Aku ada bercerita tentang BMF ni kat sorang kawan aku, tapi entah kenapa beria dia bantah kempen BMF ni. Dia kata tak relevan. Masa tu memang aku berdebat jugalah dengan dia pasal ni. Dan akhirnya aku tersedar bahawa sebenarnya kita tak boleh paksa siapa2 untuk BMF ni. Itu memang hak dia untuk menolak, sama juga seperti hak kita untuk menyokong BMF ni. Tiada yang paksa. Yang perli memerli tu kita biarkan jer la kan. Kita cuma nak bantu orang kita berniaga dan sebenarnya kita ada kuasa untuk membuat pilihan. Yang tak suka tu, pandai2 lah jawab depan Allah nanti bila ditanya apa yang telah kita buat dalam membantu saudara-saudara kita.


Bukan itu saja, golongan bukan islam sendiri mengakui tentang perkembangan positif tentang turunnya harga barang-barang secara mendadak. Ye lah. Bila kempen ni dilakukan, tiba2 kebanyakan barang kat pasaran turun harga termasuklah minyak masak dan juga beras yang dahulunya sangat susah nak turun harga.


Dan dalam pada masa yang sama, seluruh Malaysia mendapat manfaat dari penurunan harga barangan ini.


Selama ini orang melayu kita telah dipisahkan oleh politik. pastikan kita tidak akan berpisah dengan kempen ini.

Dalia : psssttttt! Tahukah anda... Masjid adalah 'produk muslim' yang masih belum mendapat tempat dihati pengguna muslim. Sama-sama kita fikirkan.

Jom maghrib!

D'Alia Gallery. Dikuasakan oleh Blogger.
 

D'Alia Gallery Published @ 2014 by Ipietoon