D'Alia Gallery

Apa-Apa Aje, Bila-Bila Aje, Mana-Mana Aje, Siapa-Siapa Aje, Suka-Suka Aje




Kawan2Ku

23 Ogos 2018


Assalamualaikum wbt..

Dulu masa aku mula-mula kerja sebagai pembantu akauntan kat sebuah company ni, kakak akauntan tu selalu pesan kat aku, apa-apa yang melibatkan duit, jangan percaya kat orang 100% walaupun tu kawan baik kita. Dan itulah yang aku pegang sampai sekarang. Kalau pasal duit ni, bukan nak kata kawan baik la, adik beradik pun boleh bergaduh. Duit punya penangan....

Nak cerita sikit... benda ni berlaku kat tempat kerja aku bilamana ada seorang yang aku rapat telah pecah amanah. Duit yang dia gelapkan adalah dalam RM16ribu... masa mula-mula tau pasal hal ni, bos dia call aku.. tapi masa tu aku keluar jap pergi beli apam balik kat tepi opis ni, so henpon aku tinggalkan.. malas nak bawak. Balik opis tengok ada missed call. Then petang tu aku naik opis atas jap.. kebetulan boss kawan aku tu ada kat opis.. aku pun pegi kat bilik dia n tanya kenapa dia call aku? Masa tu aku ingatkan ada hal KIK yang kena siapkan sebab bos kawan aku ni merangkum ketua kumpulan KIK aku.

"Ha Dalia. Meh masuk jap... tutup pintu! Ada benda saya nak cerita ni..."

Aku pun masuk bilik dia dan dengar dia bercerita. Rupa-rupanya dia baru dapat kesan yang kawan aku ni pecah amanah.  Terlopong mulut aku dengar... macam tak percaya... tapi itulah hakikatnya... dan boss dia pun dah buat report polis pasal perkara ni.

Keesokannya....

Masa bacaan Yasiin kat surau pagi tu, ada sorang SIO Komersil datang kat surau dan cari sorang lagi kawan aku yang sama opis dengan kawan aku yang pecah amanah tu. Aku pulak yang berdebar sebab semua yang ada kaitan dengan budak tu akan dipanggil beri keterangan kat cawangan komersil. Abis bacaan Yasiin aku ke kantin jap sebab nak mintak plastic. Nak bungkus makanan yang terlebih kat surau untuk diagih-agihkan. Masa kat kantin ni la aku terserempak dengan geng-geng komersil tengah makan. Tetiba Tuan Faizal dating kat aku dan cakap : haaa Dalia... karang pukul 1030hrs dating pejabat komersil tau. beri keterangan...




Ah sudah! dengan aku2 dan kawan2 aku pun kena beri keterangan ni... tabah jer la... terus terang jer apa yang berlaku... nasib baiklah kami kat trafik memang ada simpan rekod perjalanan duit kami siap dengan tandatangan pengesahan dan resit. So part kami memang selamat la... Cuma aku kesian kat sorang lagi kawan aku yang satu opis dengan budak yang pecah amanah tu. Aku risau dia pun akan disabitkan kesalahan kerana dia cuai dan kalau ikutkan dari segi integrity, memang dia akan dikenakan tindakan walaupun bukan dia yang ambil duit tu.

Entahlah. aku pun sebenarnya takut nak komen panjang-panjang sebab kes ni masih dalam siasatan. Aku tak tau nak kesian ke nak padankan muka kat budak yang pecah amanah tu. Nak kesian rasa dah tak larat dah nak kesian.

Penat.



 

31 Julai 2018


Assalamualaikum wbt..

Lama dah aku tak update blog ni. Penuh dengan sawang. Teruk gak aku nak 'membersihkan' sawang2 ni. InshaaAllah dalam masa terdekat aku akan keluarkan semua yang tersimpan terperam terjeruk terjerat terpenjara kat dalam draft tu.

Cuma hari ni aku nak cakap sikit pasal tragedi yang berlaku pada pendaki Malaysia di Gunung Rinjani tu. Sedih dengan apa yang telah berlaku, tragedi yang tak dijangka mengakibatkan sorang pendaki rakyat Malaysia terkorban dan beberapa orang lagi cedera. Memang kejadian ni bukan saja membuatkan mereka trauma, bahkan menjadi peluntur semangat kepada mereka2 yang telah menyimpan hasrat untuk mendaki ke Gunung Rinjani macam aku.

Takperlah. Semua yang berlaku ada hikmah dan pengajaran disebaliknya. Dan jangan lupa juga, ia adalah satu peringatan yang Allah turunkan kepada umatnya. Sayangilah bumi kita. Jangan dieksploitasi demi kepentingan dan mengaut keuntungan.

Aku dengar2 cerita sepatutnya bermula 1/8/2018 ni permit untuk mendaki ke Rinjani akan dinaikkan dan dikira mengikut hari.. Dan ramai yang merungut Dan tak puas hari. Tetiba gempa berlaku kat sana. Tapi entahlah. Tak berani aku nak komen lebih2.. Ni semua kuasa Allah dan sama2 lah kita saling ingat mengingati.

InshaaAllah


26 April 2018


Assalamualaikum wbt...

Nak cerita skit kisah masa aku pergi bengkel KIK Horizon Baharu kat Maktab KKB. Pada awalnya bengkel kami ni sepatutnya di buat di Mess Pegawai PD. Kami dah excited dah, boleh lepak2 tepi pantai. Yang aku plak dah plan dalam kepala bolehla nanti lari jap g panjat Bukit Batu Putih kat Tanjung Tuan tu.. 

Tup tup keluar semboyan yang bengkel kami dibuat di Maktab KKB. Takperlah... ambik aura gunung2 dan bukit sekita KKB ni.



Seram pulak la hai tengok keadaan bilik kami. Dah le dapat sorang satu bilik... seram nyah!



Ada paparazzi pulak yang stalk kami. Bilik aku sebelah kanan si Syazwan yang duduk.. sebelah kiri pulak si Naqib... kadang2 boleh dengar dari bilik aku suara dia menyanyi dalam tandas 😂

Malam pertama kami diberi taklimat bengkel oleh Tuan Nordin...



Biasa kalau kat kelas UTM, aku and the gang akan duduk depan sekali. Tapi bila bengkel ni, saja aku duduk kat sudut paling belakang. Bukan apa, senang nak tido.



Pakcik2 bawang yang sedang membawang 😂










Sempat jugalah lepas kelas kami buat surprise birthday untuk Tuan Jep, ketua kami...



Bila makan je, mesti nak buat kecoh kat dining room.. lebih2 yg baju biru tu😂

Bengkel lagi...




















Oklah. Gambar yang lain2 tu nantilah aku cerita. Update guna henpon ni bulor bijik mata. Hahaha


19 April 2018


Assalamualaikum wbt...

Sejak anak aku bersekolah kat kampung di Johor (2016), ni la kali pertama aku dapat datang masa hari sukan sekolah dia. Ye la, semenjak aku sambung belajar secara separuh masa ni, memang susah sikit aku nak balik hari minggu macam ni. Kebiasaannya memang sabtu Ahad aku akan ada kelas. Cuma kadang2 Sabtu ada kelas, Ahad takder kelas... kadang2 pulak Ahad ada kelas, Sabtu aku free.. waktu macam ni la kekadang aku ambil kesempatan untuk pergi hiking... Yela.. nak balik kampung sehari memang tak cukup.

Tapi minggu lepas kebetulan Isnin aku off. Jadi lepas kelas hari Sabtu tu lebih kurang jam 10.30pm aku gerak balik Kota Tinggi ditemani 4 ekor CayangCayang aku... Okla.. takder la aku bosan sangat.. lagipun malam2 ni seram sikit kalau sorang-sorang lalu jalan Kulai - Kota Tinggi tu...

Sampai rumah dalam 4.30am... rehat2 pejamkan mata kejap, dalam jam 8am aku bersiap untuk ke Sekolah Kebangsaan Sungai Telor. Excited sangat sebab dah lama tak tengok budak2 sekolah bersukan, lebih2 lagi anak2 aku Ainul (darjah 6) dan Arissa (prasekolah) pun terlibat.

Dan syukur Alhamdulillah, Ainul cemerlang kat padang... semangat dia lain macam bila tengok mama dia ada bagi sokongan... hehe...



Ieca Sara pun ada... Pra Sekolah

Bukan selalu dapat bergambar satu family ni...

Ieca dan sepupu, Anis... (Ieca tu memang susah sikit nak suruh bergambar)

standy acara larian..

Dua beradik yang beza umur 7 tahun..

Tengok tu.. payah betul nak suruh bergambar



Tempat kedua acara 200 meter

Tempat pertama 100 meter








Keputusan penuh Ainul Mardhiah Suhaimi...

100 meter ~ Tempat Pertama (Emas)
200 meter ~ Tempat Kedua (Perak)
4 x 100 meter ~ Tempat Kedua (Perak)
4 x 200 meter ~ Tempat Pertama (Perak)
Lompat Tinggi ~ Tempat Pertama (Emas)
Olahragawati SKST 2018

Semoga Ainul meningkatkan prestasi dia walaupun nanti menjejakkan kaki ke peringkat menengah. Sebenarnya mama tak sangka anak mama ni kuat lari, sebab nampak macam lembik jer... haha~~

All The Best!