04 Disember 2018

Status Blog #113


Selamat kembali 4 Disember ...

Satu tarikh
yang sering mengusik emosi aku.

Kenangan itu
sering membuat aku rindu.

Lantas melukakanku,
menyakitiku.

Biarlah,
Biar cerita itu
Menjadi sebahagian daripada
Kisah hidup aku...
Walau pedih.


Gambar : Sekadar hiasan

01 November 2018

Kejohanan Bola Tampar Piala Ketua Polis Selangor 2018


Assalamualaikum wbt...

Baru nak update cerita pasal Kejohanan Bola Tampar Piala Ketua Polis Selangor 2018 yang berlangsung di Shah Alam (walaupun tahun ni penganjur adalah IPD Sepang) pada 28 - 31 Oktober 2018.

Tahniah buat IPD Shah Alam yang sapu bersih dua-dua kategori lelaki dan wanita, serta pembawa sepanduk (pelikat) terbaik.

Ni aku masukkan la sikit-sikit gambar dari training, friendly match dengan hari game sekali dalam satu entry....





Alhamdulillah rezeki aku kali ni... ada orang sponsor aku dua pasang kasut. Syukur... syukur Alhamdulillah...








Kulit hitam terbakar. Entah berapa bulan la nak cerahkan semula ni. Adeh!

30 Oktober 2018

Pertandingan Menembak Piala KPD Subang Jaya 2018

Assalamualaikum wbt...

Bertempat di lapang sasar Sungai Buloh, dalam sibuk dengan pertandingan bola tampar, sempat juga aku masuk pertandingan menembak Piala Ketua Polis Daerah Subang Jaya...


taklimat urusetia




Aku ke lapang sasar dengan berpakaian sukan supaya habis je pertandingan aku boleh terus ke dewan bola tampar shah alam. Ye laaa.. belah petang pun sebenarnya ada game lagi... sekali pandang nak menembak macam nak pegi hiking plak. Haha

hiking ke kak?


Ok. Sebenarnya aku tak sangka yg pertandingan menembak kali ni habis lambat. Ye la. Biasa kul 2 dah abis, siap penyampaian hadiah. Tapi kali ni dah kul 1 pun masih takder tanda2 nak abis. Penyudahnya, aku sempat masuk acara centre fire je walhal aku lebih suka acara falling plate. Tapi takper la. Yang penting kali ni bola tampar lebih penting. Ngeeee...


So dalam pukul 1.45pm aku mintak kebenaran untuk balik awal. Apelagi.. terus la rempit ke shah alam demi untuk meneruskan perjuangan dalam menampar bola walaupun dah tau dah kemampuan yang takkan mampu kalahkan team juara bertahan.

Alah. Malas la nak cerita lagi. Tak menarik langsung.

Daaaaaaaaaaaaaaa!

30 September 2018

Hiking @ Gunung Siku, Cameron Highland

Assalamualaikum wbt...


Sekarang ni jadual.. sentiasa penuh... Nak pergi hiking pun, tak dapat lagi sekerap dulu.. tapi bila ada masa terluang, aku cuba juga lah cari mana2 bukit untuk melepaskan rindu pada hiking. Gunung kalau ada pun, gunung yang biasa2 macam Gunung Siku ni... bolehlah... lagipun sesuai dengan kesiputan aku mendaki ni...

Gunung Siku ni terletak di Cameron Highland dan mempunyai ketinggian setinggi 1916 m (6284 kaki). Dari Subang aku naik satu kereta (Cik Nizam Komander, Tini, aku dan Yatz) terus ke Cameron Highland.

Perjalanan dari tempat parking kereta ke starting point mengambil masa lebih kurang 30 minit sebelum kami memulakan pendakian. Trek Gunung Siku ni takder la teruk sangat dan sesuai untuk pendaki santai dan slow macam aku ni... Kalau tak salah aku, kami memulakan pendakian jam 8 pagi dan sampai semula ke starting point tepat jam 2 petang. Itupun agak lama juga kami melepak dan membawang kat puncak, tak termasuk lagi masa kami berhenti untuk bergambar. Tapi jangan ditanya pukul berapa aku sampai puncak, sebab aku dah tak ingat. Inilah padahnya kalau dah lama baru sibuk nak update blog... semua lupa.. haha

Ajomlah layan gambar2 kat Gunung Siku ni... biasalah.. banyak gambo syok sendiri... korang redho je la yer....







Apa yang menarik terdapat kat Gunung Siku ini adalah keindahan mossy forestnya yang masih terjaga rapi dan indah. Memandangkan aku cuma menggunakan henfon murah, maka keindahan itu tidak nampak ketara di dalam gambar. Korang pergilah, Saksikan sendiri. Memang akan rindu macam yang pernah aku lalui masa mendaki Gunung Irau, Gunung Cabang dan Gunung Yong Belar.








Pukul 2 kami dah sampai starting point tapi kami masih menunggu Tini dan Cik Nizam yang masih kat dalam gunung lagi, maka kami pun bersiar-siar lah menikmati keindahan kebun sayur yang terdapat kat sana. Tetiba pekerja-pekerja bangla kat sana buka pintu pagar dan ajak kami masuk kebun sayur tu. Niat asalnya nak bergambar jer, tapi diorang dengan baik hati suruh kami pilih nak sayur apa... kami nak beli, tapi diorang kata diorang tak boleh jual, tapi diorang boleh bagi free. Alhamdulillah. Pucuk dicita ulam mendatang. Sambil2 bergambar, sambil2 tu juga tapau sayur. rezeki... rezeki...



Hasil tangkapan kat kebun sayur orang.

 Diorang siap bagi kotak lagi untuk kami bawak balik. Yang kelakarnya, masa tengah jalan ni la, ada satu powil lalu bawak team lain yang hiking... diorang dari atas powil boleh jerit :

"Korang beli sayur kerrrr??"

Tak lah... bukan beli... tapi freeeeeeee

"Camana korang boleh dapat free??? Korang ayat mamat bangla tu keeeeeee?"

hahaha kami mampu gelak jerla bila diorang cakap macam tu... Ayat bangla pun ayat bangla laaaaa... yang penting kami dapat sayur banyakkkk... lalalalal!

Lebih kurang 4.45petang baru nampak kelibat Cik Nizam dan Tini. Alhamdulillah.... masa untuk pulang ke pangkal jalan...

Selamat jalan Gunung Siku.... panjang umur kita jumpa lagi....


D'Alia Gallery. Dikuasakan oleh Blogger.
 

D'Alia Gallery Published @ 2014 by Ipietoon