Kawan2Ku

31 Mei 2014

Nak Cari Hotel / Homestay @ Kota Bharu

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Mei 31, 2014 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...

Tinggal berapa hari je lagi aku n family nak ke Kota Bharu... Cuti Cuti Malaysia... tapi aku masih mencari cari tempat yang sesuai untuk aku tinggal masa kat sana nanti.. my encik asben cadangkan supaya bila dah sampai sana nanti baru cari, tapi aku tak setuju sangat sebab sekurang2nya aku tak nak menyesal sebab tak tau keadaan bilik tu macamana... jenuh pulak nanti nak mencari...

So kalau korang ada cadangan samada hotel/ apartment/ homestay yang selesa dan harga yang berpatutan, tolonglah cadangkan kepada sahabat blogger mu ini agar mudah dan lancar aku nanti masa kat sana... tak bazir masa nak panjat hotel satu persatu untuk tanya harga.. (huh! Banyak songeh pulak(

Daaaaaaaaa!

18 Mei 2014

Jom Pergi Bercuti

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Mei 18, 2014 0 comments Links to this post

Dah lama dah sebenarnya aku teringin nak bercuti ke Kelantan.. kali terakhir aku ke Kelantan bulan oktober 2012... itupun pergi sana sebab lawatan kebajikan, melawat ex boss yang dimasukkan ke HUSM Kubang Kerian.. memang tak sempat la nak shopping sakan...

Selepas berbincang dengan encik asben, cuti sekolah adalah masa yang sesuai untuk kami ke sana memandangkan kami tak perlulah memontengkan sekolah si Ainul.. hehehhee...

Tarikh sebenar tak diputuskan lagi tapi mungkin pada awal Jun.. InsyaAllah kalau tak ada aral yang melintang, kami akan sampai ke Kelantan... Negeri Cik Siti Wan Kembang...

Sekarang ni aku selalu minta bantuan pakcik google untuk mencari tempat yang wajib aku lawati bila dah sampai sana... semoga pakcik google tak bosan dengan aku.. hahaha!

17 Mei 2014

Oreo CheeseKut

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Mei 17, 2014 0 comments
Tadi lepas abis majlis besday Alyn, aku masuk giant jap cari makanan kucing.. alang2 dah kat situ, aku carilah biskut keju yang agak2 sesuai untuk aku buat cheesekut...
Dah jumpa biskutnya, aku beli keju dan oreo.. bahan2 lain memang dah ada kat rumah, so tak payah membazir beli yang lain...
Sampai rumah, macam biasa la terus ke dapur untuk sediakan oreo cheesekut ni dan inilah hasilnya.. sedap sangat padahal baru sekejap simpan dalam peti sejuk... kalau lama2 simpan, mesti lebih mabeles...
Sayangnya aku cuma makan 2 suap je sebab aku sekarang sedang berusaha untuk turunkan berat badan yang dah melimpah ruah ni.. adeiiiiii... asben ngan ainul la tukang makannya.. takperla.. janji mama happy dapat buat makanan yang diorang suka...

Birthday Party Alyn Rahman

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Mei 17, 2014 0 comments
Assalamualaikum wbt...
Hari ni sempat menghadirkan diri ke party harijadi anak tuan Rahman, Alynn yang ke 6 tahun yang diadakan di restoren makanan segera Marrybrown Giant Usj 1...
Selamat hari lahir buat Alynn.. aunty doakan semoga Alynn sentiasa ceria dan dilimpahi kasih sayang yang tak terhingga serta sentiasa dilindungi Allah hendaknya... InsyaAllah...

Berzumba Di Malam Hari

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Mei 17, 2014 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...

Pagi ni bangun tidur terasa segar sangat walaupun badan rasa sakit skit2.. maklumlah dah lama tak keluarkan peluh macam malam tadi... berzumba di Sekolah Rendah Puchong Utama 2... manyak syiokkkk...

Lepas ni setiap Isnin dan Jumaat aku mesti nak join diorang berzumba.. bersemangat nak turunkan berat badan ni... hahahah.. berat badan naik menggila ni, tak tau nak buat apa... pening arrrrr...

Semoga keazaman ni terus berkekalan, jangan awal je bersemangat... hahahhaha

Dalia : balik dari berzumba semalam badan rasa segar sangat... sampai rumah terus sambung menjahit sampai kul 3 pagi... baju dah hampir siap! Yessssssss!

16 Mei 2014

Selamat Hari Guru

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Mei 16, 2014 0 comments

15 Mei 2014

Tukar Jom!

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Mei 15, 2014 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...

Takder mood la nak pergi kerja sekarang ni... bosannya la hai... tapi gagahkan diri jugak untuk datang kerja.. (kerja tu kan ke ibadah... ingat ye puan Dalia... )

tapi ni la padahnya cuti lama.. (takder la lama sangat kut..  3 hari jer) naik keje je semalam takder mood... bosan buat kerja yang sama je setiap hari.. dan semalam aku buat satu keputusan drastik. Isi borang pertukaran. Hehehehe... takder la drastik sangat pun, sebab memang dah lama plan mintak tukar.. saja nak ubah angin. Tak kisahla ditukarkan ke bahagian / cawangan mana pun... aku pasrah asalkan aku keluar dari sini... kekekkeke...

Oklah... harap2 tahun depan aku dah bertugas kat tempat baru. Nafas baru. Semangat baru. Kawan2 baru (ceh! Berangan lebih.. silap2 permohonan aku tak diluluskan) memang hampa..

Dàaaaaaaaaaa!

14 Mei 2014

Sambung Belajar?

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Mei 14, 2014 0 comments Links to this post

Aduh..  aku ni memang poyo kan? Dah berapa tahun dah asyik sebut2 nak sambung belajar, tapi tak sambung jugak.. ni frust jugakla sebab permohonan aku nak sambung buat pjj kat USM tak diterima...

Frust ni... tapi padan dengan muka aku la kan? 2012 dah dapat offer buat PJJ kat USM, aku tolak.. konon2 takut nanti tak boleh fokus sebab aku baru dapat tau yang aku mengandung waktu tu... padahal boleh je kut kalau sambung... haissshhhhh... menyesal... menyesal... apakan daya.. menyesal kemudian tidak berguna... entah2 USM dah blacklist nama aku.. kekekekek!

Bila fikir2 semula... malas pulak nak mohon U lain.. tengoklah nanti atas kerajinan aku... rasa malas plak nak sambung belajar.

Ko jangan hangat2 tahi ayam yer puan Dalia sayang...

Kekekekkeke!

13 Mei 2014

Agensi Cari Jodoh... Lagi...

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Mei 13, 2014 0 comments Links to this post

Eh eh.. sebelum sambung menjahit, nak cerita skit pasal sahabat maya aku tu..

Memandangkan dia masih solo, belum berkahwin aku pun macam biasa la, bukak balik agensi cari jodoh aku tu untuk carikan dia calon isteri.. dan aku dah pun kenenkan dia pada adik bilik aku masa kat uitm dulu.. kekekekeke pantas!

Harap2 oklah diorang tu lagipun masing2 masih mencari... sesuai sangatlah.. sorang umur dah 33, sorang lagi 32, nak tunggu apa lagi kan? Lagipun adik bilik aku ni memang dah pernah jumpa sahabat maya aku ni (masa tu dia pinjam buku adik bilik aku, tp buku tu dia hilangkan), cuma aku jer yang tak pernah dan tak nak jumpa dia... hahaha!

Harap2 diorang ni menjadi la sebagaimana aku rekemenkan Mizie dan Eja dulu.. baby diorang pun dah masuk 6 bulan. Kejap je masa berlalu...

Tapi kalau dah jodoh tak kemana kan?Bak kata Ajie pulak, mungkin Niza la pembuka kunci hati dia... cewahhhhh!

Babai!

Syoknya Cuti

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Mei 13, 2014 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...

Syoknya la kan cuti... Sabtu keje separuh hari, Ahad Isnin ngan Selasa aku cuti.. syok woooo.. lepak2 guling2 makan2 kat rumah, tak payah pikir pasal kerja.. pehhhhh! Memang terbaik...

Semalam aku pergi Singer kat Subang Perdana, beli mesin jahit.. diorang suggest beli mesin yang mahal skit, baru puas hati tapi disebabkan aku ni baru nak berjinak2 dengan mesin jahit, baik aku beli yang murah je.. sekurang2nya kalau aku terjahanamkan mesin jahit tu, takder la ralat sangat...

Pilih punya pilih, aku pilih model 8215HB.. harga asal RM795, tawar punya tawar dapat RM700 ngam2... ok la kut untuk beginner macam aku.. harap2 aku tak stress bila menjahit sebabnya kalau aku stress simpan dalam muzium la mesin jahit tu jawabnya nanti...

Dan hari ni aku memulakan menjahit baju kurung moden yang tak sempat siap haritu.. berkobar2 ni.. harapan semoga semangat aku tak luntur.. hahahahha!

Oklah.. tu jer nak cerita. Sekian..

Daaaaaaaaa....

09 Mei 2014

Sahabat Maya

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Mei 09, 2014 0 comments
Dulu masa zaman study, aku baik ngan sorang mamat ni.. sama2 satu uitm ngan aku.. kiranya dia ni kawan aku la. Cuma yang peliknya persahabatan kami ni macam pelik sikit... aku tak kenal dia, dan dia tak kenal aku walaupun berada di satu Uitm yang sama.
Bukan taknak jumpa, tapi biasalah kan masa tu muda lagi.. malas nak kuar dating ni.. pelajaran tu kan penting so aku fikir biarlah seeloknya kami kenal melalui telefon jer.. sama2 bagi semangat untuk belajar. Kalau dah jumpa sekali mesti nak jumpa dua tiga empat lima kali.. memang aku tak suka lagipun aku memang tak minat.. lagipun dia ni pun jenis yang suka merendah diri (mungkin sikap rendah diri dia ni la yang buat aku selesa berkawan dengan dia walaupun tak pernah jumpa)
Masa berlalu setelah 14 tahun, kami masih berhubung melalui telefon dan facebook. Tapi aku masih tak pernah tengok muka dia apatah lagi jumpa dia.. ya ampun. Susahnya... facebook dia sekeping pun takder gambar dia.. yang ada gambar family dia.. aku tak tau dia kerja apa cuma yang aku tahu kali terakhir dia bagitau aku yang dia keje di PD. Lepastu aku memang tak pernah tanya dia kerja kat mana cuma ada sekali tu aku pernah tanya dia ni polis ker, sebab aku macam pernah nampak nama serupa nama dia kat esiar. Tapi masa tu dia nafikan. Dia kata dia keje swasta je. Keje biasa. Dan lepas tu aku memang tak pernah tanyaa...
Baru2 ni dia ada update status fb yang mengatakan dia akan bekerja di tempat baru. Aku pun tak tanya lebih la, tapi dia sibuk nyanyi lagu cek mek molek.. sampai masa dia lapor diri tempat baru, bleh pulak dia amik gambo yang jelas menampakkan kuaters polis dan transport polis. Sah ni. Nama yang sama macam nama dia tu memang sebenarnya dia... kantoi..
Hari ni kat opis, ada masa je aku try cari nama dia semula kat esiar. Masih tak puas hati sebab selama berkawan dengan dia aku tak pernah tau yang dia ni dibawah satu payung yang sama dengan aku.. sangat tak adil sebab dia tau aku keje mana tapi dia x bagitau dia pun sama.. satu kontijen pulak tu.. dan akhirnya aku jumpa semboyan arahan pertukaran yang tertera nama dia. Posting ke Kelantan. Sah memang dia..
Setelah di paksa mengaku barulah dia mengaku yang dia tu inspektor.. nama yang aku nampak sama ngan nama dia tu, memang dia pun.. cuma satu yang aku masih tak puas hati, masih tak pernah tengok muka dia walaupun melalui gambar.
Tapi takpela.. tak kisah.. walaupun hanya berkawan melalui telefon dan internet, dia tetap sahabat aku walaupun tak pernah jumpa. 14 tahun kenal tanpa pernah berjumpa. Terror gak kan? Hahahaha...
Bila cerita kat encik asben, macam biasa dia cuma senyum je. Sebab dia tau bini dia ni macamana.. hahaha!

08 Mei 2014

Kelas Jahitan Baju Kurung Moden

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Mei 08, 2014 0 comments
Assalamualaikum wbt...

Pada hari ini dan semalam, bertempat di bengkel jahitan Kolej Komuniti Shah Alam aku telah mengikuti kursus jahitan kurung moden.. Alahai.. stress aku dibuatnya... camana tak stress, dah le kali pertama pegang mesin jahit, memang kelam kabut dibuatnya.. hahahah!

Itulah.. eksen... bak kata mak aku.. baju kurung pun tak pernah belajar nak buat, tetiba je nak buat kurung moden.. geng aku yang sama pergi kursus, Ain memang dah biasa menjahit kat rumah dia.. siap ada mesin jahit lagi.. kak wani plak, arwah ayah dia memang tailor yang ada butik sendiri.. mak dia pun memang pandai jahit.. so bagi ain dan kak wani memang takder masalah la... dah biasa tengok benda2 tu semua...

Yang masalahnya aku dengan ila... kelakar la.. asyik gelak jer sampai cikgu pun mark aku budak yang suka gelak.. tapi serius aku cakap, aku dah lupakan cita2 aku nak beli mesin jahit. Aku surrender! Takperla.. aku sanggup hantar tempah baju daripada buat sendiri.. nak buat pola pun makan satu hari untuk siap! Hahahahah!

Bila dah potong semua kain dan jahit tepi, aku dah mula rasa seronok menjahit tapi aku fail kat leher.. bila sangkut kat leher, apalagi... stress la.. dari pagi tak sarapan sampai pukul 2 baru perut rasa lapar.. khusyuk menghadap jahitan yang memang takder harapan nak siap..

Walaupun seronok dapat belajar sesuatu yang baru, tapi sebenarnya aku putus asa dah.. patut pun upah jahit mahal, rupanya susah nak menjahit ni.. aku ingatkan petik jari je dah siap.. hahahahaha!
Diorang plan nak join kursus jahit baju melayu selama 4 hari masa cuti sekolah nanti. Aku? Surrender!

Muahahahahahha!

04 Mei 2014

Nasi Ambeng

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Mei 04, 2014 0 comments
Assalamualaikum wbt...

Jumaat aritu aku sempat pergi Kluang rumah adik aku, Adah memandangkan Sabtu aku ada jemputan majlis kahwin kakak asben adik aku tu... parent aku pun ada sama lepak rumah adik..

Esoknya pagi2 aku lari jap bawak anak2 aku pergi rumah mak mertua aku kat Kota Tinggi... sempat la sarapan kat sana walaupun tanpa encik asben yang tak ikut kami balik Johor ni sebab kerja.. mak mertua sempat masakkan lauk pauk untuk aku bawak balik subang, untuk anak kesayangannya... dalam sejam rumah mertua aku lari semula ke Kluang untuk kenduri kahwin.. dalam hati harap2 sempat la aku menyinggah kat mana2 restoren / warung yang ada jual nasi ambeng ni sebab aku lama sangat dah tak pekena nasi ambeng ni... takut kempunan plak nanti.. (kunun)

Lepas kenduri aku terus pergi menyinggah rumah mak usu aku kat Taman Ilham untuk mandi dan tukar baju... barulah segar badan nak drive balik Subang.. dak tecik Arissa memang pandai bawa diri.. sepanjang jalan subang - kluang - kota tinggi - kluang - subang, dia tak meragam duduk atas baby car seat tu.. si kakak rilek duduk sorang kat belakang.. tapi memandangkan perjalanan masih jauh, memang tak sempatlah aku nak menyinggah carik nasi ambeng...

Dan hari ni.. bangun tidur jer memang dah terfikir nak buat sendiri nasi ambeng tapi dah lewat petang baru aku dapat 'bertukang' kat dapur...

Inilah hasilnya....

 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea