Kawan2Ku

23 Disember 2018

Kejohanan Badminton Piala KJSPT Selangor


Assalamualaikum wbt


Program : 
Kejohanan Badminton Piala Ketua Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik Selangor 2018

Tarikh : 
22-23 Disember 2018

Tempat : 
Kompleks Sukan SUK Selangor, Shah Alam

Johan :
IPD Klang Utara

Naib Johan :
IPD Sepang

Tempat Ketiga :
IPD Kajang

Tempat Keempat : 
IPK Selangor
































20 Disember 2018

Status Blog #115


😭😭😭😢


17 Disember 2018

Abah


Assalamualaikum wbt

Jumaat 14/12/2018 mak, abah dan adik aku telah sampai ke Malaysia kembali mereka dari menunaikan umrah. Alhamdulillah. Cuma, masa sampai kat KLIA tu, abah aku tiba-tiba pengsan. Nasib baik adik aku sempat tahan abah dari jatuh terbaring. Mak aku agak panik juga la, ye la walaupun abah aku tak berapa sihat, tapi dia tak pernah pengsan. Tiba-tiba pulak tu. Lepas dah renjis-renjis air kat muka abah, baru la tersedar dan terpinga-pinga. Mungkin masa tu abah kepenatan kut.

Gerak dari KLIA, singgah kat RNR Seremban, sekali lagi abah jatuh. Tapi abah taknak pergi hospital jugak sebab dia rasa cuma kepenatan jer. Sampai Segamat, okla nampak macam takder apa cuma esok pagi tu masa bangun tido, dua jari tangan kiri abah tak boleh gerak. Dia mula perasan masa nak tutup alarm henfon dia. Bila tengok keadaan abah macam tu, abang aku yang baru sampai dari Miri terus bawak abah pergi hospital Segamat.

Masa tengah jumpa doktor tu, boleh pulak abah batuk teruk padahal sebelum tu takder la batuk seteruk tu, biasa-biasa je maklumlah perubahan cuaca. Doktor bila dapat tau abah baru balik dari umrah dan batuk teruk, terus dia tahan abah dan kuarantinkan. Sampel kahak abah dihantar untuk ujian di hospital JB kerana doktor khuatir abah terkena virus Merscov (korang google la sendiri).

Kesian sangat abah masa ni. Kejap2 dia call mak tanya kenapa dia dipenjarakan. Menangis-nangis abah. Ye la. Tak sempat nak rehat, dah kena kuarantin. Dah le tu, jari tangan kiri abah daripada dua jari yang tak boleh gerak, terus semua lima-lima jari tak boleh gerak. So membataskan pergerakan dia kalau nak buat sesuatu benda. Dah le takder siapa yang dibenarkan masuk jumpa abah.

Satu malam jer kat hospital tu, abah dah macam tension sangat. Dia kata bunyi apa pun takder. Sunyi. Abang aku memang standby duduk kat hotel tak jauh dari hospital tu, supaya senang dia nak hantar apa-apa kalau abah mintak. Walaupun tak boleh masuk jumpa abah, tapi apa2 barang yang nak bagi abah akan dihantar melalui nurse kat situ.

Pagi Ahad tu, aku dengan adik bongsu aku, adah nekad je pergi hospital walaupun dah tau memang tak dibenarkan jumpa abah. Kakak aku yang keje nurse kat Hospital Melaka tu abis je kerja terus pergi Hospital Segamat tanpa sempat tukar uniform. Tapi disebabkan dia datang dengan uniform, doktor bagi dia sorang je yang masuk jumpa abah, itupun terpaksa pakai mask. Kakak aku minta Dr buat kes abah ni urgent dengan alasan abah susah nak gerak sendiri disebabkan tangan dia tak boleh gerak.

Abah bila tengok kakak aku masuk jumpa dia, barulah muka dia ceria. Masa ni kakak aku buat video call dia dengan abah kat kami padahal kami ada je kat luar wad tu. Saja nak tunjuk kat abah yang kami semua ada kat hospital dan ambil berat pasal dia. Bukan apa, risau jugak kami kalau abah ingat kami semua tak jengah dia kat hospital...

kakak aku...

masa ni kakak aku yang dapat masuk jumpa abah, buatkan video call...  abah dalam wad, kami kat luar wad, mak kat rumah...  masa ni barulah nampak abah ceria sikit.

Masa ni la baru perasan yang henpon abah tak support untuk buat video call. Abang aku terus ajak pergi kedai henfon, belikan abah henfon dan nombor baru supaya kami boleh buat video call dan abah tak bosan kena kuarantin dalam tu. So kami belikan abah telefon Oppo A3s yang 32GB.. sebelum serah kat dia, aku dah siap2 install aplikasi yang memang ada kat telefon lama dia... Quran, selawat, zikir dan sebagainya... aku pun masukkan aplikasi tv sekali supaya dia boleh tengok tv dalam wad tu.

Cuma, kami terlupa yang tangan abah sebelah tu tak boleh gerak. Jadi bila kami cuba buat video call kat abah, dia susah nak jawab call dengan guna sebelah tangan jer...


Mujurlah Isnin pagi dah dapat keputusan ujian kahak abah. Alhamdulillah... negatif. dan pagi tu aku dan adik beradik lain usaha juga bawak abah keluar dari hospital walaupun tangan abah masih takder perubahan. Tengahari tu dapat result scan, yang abah memang kena mild stroke. Doktor benarkan abah keluar tapi abah kena datang untuk pemeriksaan susulan pada tarikh yang dah ditetapkan. Alhamdulillah. Lega aku sebab petang tu aku kena balik Subang juga disebabkan selasa tu aku dah kena kerja.

Pagi lepas dapat result tu, abah terus mandi dan siap2 tukar baju walaupun Doktor tak cakap lagi yang abah boleh keluar. Nasib baik abang aku ada, dia lah yang tolong abah mandi dan bersiap.

haha

Aku, long dan adah. Saja try camera henpon baru abah. Entah kenapa pipi aku nampak macam pau.. tak bagus la kamera henpon abah ni (tak dapat terima hakikat bahawasanya aku memang gemuk)

Dan tengahari tu, lepas uruskan semua dan Doktor bagi kelepasan untuk abah keluar wad, kami semua bawa abah balik. Tapi bulan Januari ni abah kena datang untuk buat fisioterapi, dan checkup susulan pada Feb dan Mac 2019

16 Disember 2018

Status Blog #114


Betullah ni... 😂🤣😂🤣


09 Disember 2018

Hiking @ Bukit Batu Beras, Jelebu


Assalamualaikum wbt

Misi menerjah bukit kali ni... Bukit Batu Beras yang terletak di Kampung Bemban, Jelebu Negeri Sembilan. 

Mempunyai ketinggian 635mdpl ataupun 2083kaki, bukit ini boleh dikatakan 80% adalah trek mendaki dan 20% adalah landai. Namun begitu, trek ni pada aku antara trek yang agak mudah dan bagi hiker padu (bukan aku), perjalanan untuk sampai ke anjung Bukit Batu Beras ni hanya memakan masa selama 30 minit sahaja dari kaki bukit.







Dari kampung Bemban, kami menaiki hilux (dan sebahagian besar dari kami menaiki lori) yang telah disediakan oleh organizer. Kami awal2 lagi dah chop untuk naik hilux memandangkan lori itu agak mengerikan bagi kami (bukan la ngeri sangat pun, cuma tak sanggup nak panjat belakang lori tu)...




Pada aku, powil yang kami naiki pada aktiviti kali ini adalah powil yang paling sopan dan aman yang pernah aku naik setakat ni... Almaklumlah... banyak pengalaman naik hiking masuk hutan, kebanyakannya menyeksakan dan me-menyesalkan kami yang naik ni. hahahah (adoi ada ke maksud me-menyesalkan tu// haha)
Bacaan doa sebelum memulakan pendakian.

Memulakan pendakian
View dari anjung Bukit Batu Beras

Dan bermulalah aksi-aksi bergambar...


Geng outdoor Subang Jaya



ada ni ha... kat sebalik lalang gandum...
Aummm... cakkkkkkk!


Gua apa ntah lupa nama...
Apa yang menarik, masa turun dari Bukit Batu Beras, kami dibawa bersiar-siar di sawah bendang. Bagi aku yang jarang jumpa sawah ni, memang excited sangat-sangat la... menghijau mataku... indah betul pemandangan..


Ni geng2 yang naik lori...
Panas lit lit baq ang!
Ada pulak penguin sesat atas powil ni...
Jakun hoi!
errrrrrrr (perut ke tayar tu??)
Rindu wehhhhh!

Ni la sedikit pengalaman dan gambar aku masa hiking kat Bukit Batu Beras. Pemandangan sangat cantik.. tak menyesal pergi sana walaupun perjalanan kami dari Subang memakan masa yang lama untuk sampai ke Jelebu.

D'Alia Gallery. Dikuasakan oleh Blogger.
 

D'Alia Gallery Published @ 2014 by Ipietoon