Kawan2Ku

29 Oktober 2016

Hiking @ Bukit Broga 4.0

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Oktober 29, 2016 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...


Ada kawan aku kata, kenapa asyik naik Broga jer? tak bosan ker? Aku jawab, selagi namanya hiking, tak kisahla kat mana2 pun asalkan aku dapat melepaskan rindu dan badan aku tak terlalu manja sangat nak banyak rehat. Poyo je kan?


Lagipun kebetulan ada kawan2 aku yang tak pernah panjat Broga lagi... so aku dengan sukarela bawa dan teman diorang naik atas tu.. pakaian pun main sarung jer apa yang ada kat depan mata... tak fikir sangat nak bergambar kat atas tu... dan kali ni memang aku tak banyak amik gambar pun... bagi chance kat diorang pulak. hehe!











Errrr.... sebenarnya kan aku sendiri terasa pelik dan janggal bila aku pakai tudung tu... biru belang2 harimau... ni la akibatnya bila main sarung jer... tangkap muat!


haha!



22 Oktober 2016

Hiking @ Bukit Berekeh, Sungai Siput Perak

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Oktober 22, 2016 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...




Sebenarnya dah lama juga simpan hasrat nak ke Bukit Berekeh ni semenjak viral dengan awan karpetnya yang ohsem sangat. Akhirnya setelah berbincang dengan Geng Outdoor Subang Jaya, kami sepakat nak pergi pada tarikh 22/10/2016... Sebulan awal dah rancang, dan memandangkan kami ni pun masih tak biasa dengan dunia hiking ni (newbies), so kami minta bantuan adik Chu Amir ni untuk jadi guider kami. RM10 untuk satu kepala. Okla kan???




Semalam kami ikut program Gaya Hidup Sihat anjuran IPD Subang Jaya trekking ke Hutan Simpan Ayer Hitam, Puchong.. Balik dari trekking tu memang tak sempat nak tidur walaupun kejap. Sampai rumah pun dah malam, berkemas dan siap2 then jam 12malam kami dah berkumpul untuk sama2 gerak ke Sungai Siput, Perak. Walaupun encik asben yang drive, tapi aku tetap tak boleh tidur sebab temankan dia berborak. Bahaya jugakla nak biarkan dia drive sendiri, buatnya tertidur susah juga. So aku bertabah ajer la tak tidur dan rehat langsung untuk panjat Bukit Berekeh ni.




Sampai Masjid Bawong lebih kurang jam 4 pagi... tapi kami mulakan pendakian lebih kurang jam 5.20am, terlewat sikit dari perancangan atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan.




Ermmmm... semput jugak rupanya nak naik tu.. ditambah dengan penat trekking semalam tak hilang lagi, dengan tak tidurnya lagi... memang mendapat la... mendapat sakit kepala... haha!

















































21 Oktober 2016

Hiking @ Hutan Simpan Ayer Hitam 2.0, Puchong

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Oktober 21, 2016 0 comments Links to this post
Assalamulaikum wbt..

Sebenarnya ni aktiviti Gaya Hidup Sihat kat tempat keje aku. Lama dah tak buat hiking ni, kalau tak salah aku kali terakhir bulan Febuari aritu. Biasanya kalau Gaya Hidup Sihat mesti buat senamrobik ataupun larian 2.4km... tapi ok gak kan... sekali sekala best jugak, sekadar untuk mengeratkan tali silaturrahim sesama kami.

Ni je gambar2 yang ada. Layannn...

lebih kurang 80 orang yang join aktiviti kali ni...















selfie ngan boss...


16 Oktober 2016

Hiking @ Gunung Ledang, Johor

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Oktober 16, 2016 0 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...



Alahai.... Pagi Sabtu panjat Broga, balik dari Broga sambung pergi kelas pulak kat UTM Space. Nasib baik kelas start kul 2... balik kelas sampai rumah dah pukul 8... siap2 kemas2 pastu tidur jap... Bangun seawal pagi aku dengan encik asben gerak ke Tangkak, Johor pula untuk meneruskan misi kami, menawan Puncak Gunung Ledang @ Mount Ophir.



Sebenarnya dulu aku dah pernah panjat Gunung Ledang via Asahan, masa zaman zaman remaja muda belia. Masa tu takder henpon canggih ni.. gamba pun tumpang kamera kawan2. penyudahnya sampai sekarang tak dapat gambar2 tu... hahaha!



Dan kebetulan Ahad minggu ni aku takder kelas, so bolehla aku isikan dengan aktiviti hiking yang semakin mendapat tempat kat jiwa aku dan suami. Acececeh!! Dan aku pun join team Bear untuk menakluki Puncak Gunung Ledang ni...



Dalam kul 6 aku dan suami dah sampai kat surau Sagil ni.. tengok ada juga yang lain2 dah berkumpul kat sana, tapi aku tak sure team mana. Dalam kul 7 lebih kami gerak ke Hutan Lipur Gunung Ledang via Sagil..



Pendakian kami bermula jam 8.55am dan terdiri daripada 23 orang peserta termasuk 3 guider. Mak aihhhh... mula2 pendakian jer dah melalui beratus ratus anak tangga... matilanakkkkk! hahahah... belum apa2 dah pancit... tapi teruskan jugak la, takkan nak menyerah kalah macam tu jer... yer tak????



Aku tengok orang orang muda ni rilek jer diorang. Langkah laju jer.. Tetiba rasa menyesal kenapalah dulu masa muda muda aku tak buat semua ni??? sekarang bila umur dah masuk 36 tahun, barulah sibuk nak hiking sana sini. Stamina tak macam orang muda.  Pewai. hahaha!



Tapi lantaklah kan??? yang penting semangat tu ada...



Dah dah meh tengok jer gambar2 ni... tapi entah kenapa memang takder mood nak bergambar. nak keluarkan kamera pun rasa malas. hahahah!









Semenjak turun dari Gunung Ledang, aku elergik nak makan KFC. Blacklist terus! hahaha

abaikan penampakan lemak2 kat badan tu... ye ye aku tau berat aku dah naik 11kg sejak raya aritu... (mencikkkk!!!)





Tu dia Batu Hampar... tarik nafas sat!


semput weh!!!
Jauh lagi ke wehhhh!!!

Asben posing kat Taman Bonsai

pewai!!







Yeah!! hampir ke puncak...

Tangga abang bomba i love you yang terakhir....

eh eh! ingat dah takder tangga... rupanya ada lagi... huhu!

Yesssss!! walaupun slow tahap siput khinzir, jam 2.25pm sampai jugak aku ke puncak Gunung Ledang...



mencik pulak kita bila gambar jadi macam ni...







Ni seru nama grup kitorang kat puncak... manalah tahu nanti ada rezeki kami akan sama2 daki ke sini lagi.
 Alhamdulillah. Tepat jam 6.40pm aku berjaya jejakkan kaki ke alam nyata. Dan esok, satu ketabahan yang memuncak apabila aku kerja, tak cuti.



Matilanakkkkkk!


 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea