Kawan2Ku

27 Jun 2012

Jalan2 Makan Durian Lagi....

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Jun 27, 2012 0 comments Links to this post
Tak tahu kenapa, semenjak dua menjak ni asyik nak makan durian jer... Baru beberapa hari lepas makan durian dengan syuhada, hari ni pegi makan durian dengan linie pulak. plan asal lepas keje nak pergi jogging... tapi hujan... kami pun melencong ke gerai durian.. pekerja kat gerai durian tu pon dah kenal aku... hik hik hik...

Tengahari tadi makan set bawal panas, pastu pergi sambung makan kat Pappa Rich plak... la ni aku pulun durian... erm. Dalia... hang memang teror! patutlah badan hang tak kecik2... ;-)

aritu kami makan total rm94... harini mahal skit sebab kami amik yang mahal skit dari hari tu... RM97 untuk 4 biji... xpa lah no... yang penting puas hati... sedap dan lazat tak terkata...


Makan dan makan...

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Jun 27, 2012 0 comments Links to this post
Tak tahu kenapa aku ni sekarang asyik nak makan jer... tadi dalm kul 10.30am aku kuar g Mydin usj ngan kak wani... pas beli barang, kami pergi makan set bawal panas kat luar Mydin tu... fuh... sedap.  memang sedap. sampai licin pinggan...


Elok je abis makan, puan nora zura (wife bos sengalku Baim Wong celup) call aku, ajak pergi kuar makan tengahari nanti.. dia kata dia gerak dari bukit aman dalam 12.20pm, so nanti dia terus 'drive thru' amik aku.. alang2 memang dah waktu rehat, so rombongan cik kiah ke Pappa Rich Usj 19 le wif linie dan syuhada sekali.. my bff tu mana boleh tinggal, ye tak... hehhehe...

sempat lagi berposing tu sebelum makan...


26 Jun 2012

Oh Astro!

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Jun 26, 2012 0 comments Links to this post
Apa cerita astro? Ni ha.. nak cerita skit.. aku ni memang liat skit nak bayar bil astro.. kalau ada program menarik, baru la aku sibuk pergi bayar.. kalau tak, memang haram la aku nak bayar.. kadang2 tu sampai berbulan2. Bukan apa, aku punya rancangan tv kat rumah tu pun aku tak terlayan, apatah lagi nak layan astro.. Unifi ni pun macam2 cerita ada sebab aku subscribe banyak channel dia. Sampai lah satu hari tu Astro hantar kad, seakan poskad untuk mengajak aku pulang ke pangkal jalan.. (untuk aku sambung balik la astro)

Ni ha kadnya... cantik jugak kan.. gambar artis2 astro... menarik tertarik da bomb jugakla... so aku pun try la call semula nombor telefon yang dia bagi kat belakang kad tu, untuk penyambungan semula... sekurang2nya bleh jugak aku layan Karoot Komedia X nanti... ngeeeeeeee!


Sehari semalam jugaklah aku try call astro ni... tapi tak dapat jer memanjang.. penat aku cuba.. rasa cam pelik, aku try google cari nombor telefon astro... lorrrrrr... rupanya nombor astro yang sebenar 1-300-82-3838, bukannya 1-800-82-3838 seperti yang tertera kat poskad tu...

Alahai Encik Astro, benda kecik camni pon bleh silap ker? patutlah dulu aku selalu kena double caj kat bil.. bila call tanya kenapa, katanya kesilapan teknikal.. aduhai... memang selalu kut berlaku kesilapan teknikal kat Astro? Ermmm.. Apa2 lah!

Jalan2 Makan Durian

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Jun 26, 2012 0 comments Links to this post
Malas nak cakap banyak. Cuma nak cerita, aritu aku pergi makan durian berdua dengan Syuhada, kat kedai buah tak jauh dari opis aku. Musang King. Ya Allah sedapnya.. Bila masuk kat dalam mulut, terasa macam nak menangis je... kenikmatan tak terhingga, tak terkata. Alahai.. asyik teringat2 je.. berbaloi la aku makan berdua, total RM94.. erm nasib baiklah dah gaji... hahahah!

24 Jun 2012

Kenduri Kawin Di Jenderam Hilir, Dengkil

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Jun 24, 2012 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...

Hari ni aku berkesempatan pergi ke majlis perkahwinan adik kepada bekas rakan sekerjaku, Ain di Kampung Orang Asli Jenderam Hilir, Dengkil. Ini kali kedua aku sampai ke kampung tu. Kali pertama aku sampai ke kampung tu pada tahun lepas, korang boleh baca cerita tu kat sini.

Kawan aku ni, walaupun tergolong dalam golongan orang asli, tapi rupa dia cantik.. Kurus.. tinggi.. memang cantik.. Ini kerana walaupun mereka berketurunan asli, tapi bapa mereka adalah keturunan pakistan yang telah lama menetap di Malaysia.

Meh layan gambar yang aku sempat ambil kat sana tadi..






kawan aku ni, ain,walaupun orang asli, tapi dia orang asli advance.. cantik. sebab ayah dia berketurunan pakistan.

Cam pelik plak tengok baju aku tu... (tapi baju tu mmg besar pun)
 
ainul yang terlebih excited

doa buat kedua mempelai..
 
adik ain (lupa la nama dia) hehehe.. ni lah pengantin perempuan..


Semoga berbahagia hingga keakhirnya...

Balik dari majlis, aku ngan linie terus melencong ke Jalan Tunku Abdul Rahman, KL... apalagi.. cari tudung la... hehehehehe...

23 Jun 2012

Oh Exam!

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Jun 23, 2012 0 comments Links to this post
Hari ni aku exam di Kolej Poly-Tech Mara, Bangi. Apa yang aku boleh cakap, aku sangat frust sebab lain yang baca lain yang keluar.. Sebenarnya soalan tu tak adalah yang susah sangat, tapi tak study, camana nak jawab kan? Hampir 30 soalan berkaitan dengan akaun.. ada yang aku ingat lagi, ada yang aku dah lupa, ada yang aku confuse.. erm. takper lah.. harap2 aku lulus la exam tu nanti. Mana tahu rezeki dan nasib kan? Tapi perasaan aku masa keluar dari dewan tadi tak sama dengan perasaan aku masa exam kewangan tahun lepas... masa exam kewangan tu, aku keluar dewan dengan perasaan yang sangat confident. Hari ni aku keluar dewan dengan perasaan yang serba tak kena.. susah hati.. haishhhh! Camana ni?

Balik dari exam, aku terus masuk opis coz aku dah janji ngan puan nora zura din, isteri bos sengalku Baim Wong celup nak jumpa dia... Dalam sejam lebih jugak aku melepak ngan dia kat cops tu, sampai tuan pun sms dia tanya bila nak balik... hahahah! aku kalau dah jumpa geng sekepala ni, memang susah nak berhenti bercakap... hahahahha! hilang rasa susah hati aku bila dapat bergelak2 ni...

Oklah.. tu je diari aku untuk hari ni... ngantuk ni.. esok ada kenduri kawin kat perkampungan orang asli jenderam hilir, dengkil.. jom!

21 Jun 2012

Hari ini punya cerita~

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Jun 21, 2012 0 comments Links to this post
Hari ni keje.. adoi la.. ngantuk gler aku hari ni, maklumlah semalam balik dari FINAS dah lewat, sampai rumah kul 12 lebih... pagi pulak pukul 6.15am dah keluar rumah sebab nak hantar adah balik rumah sewa dia kat shah alam sebelum aku pergi keje.. memang tersenggut2 la bawa kereta...

Sampai opis dalam pukul 7.15am.. sampai2 je aku terus bukak bekal yang aku bawa (2 biji telur separuh masak) sebagai sarapan aku pagi ni.. jadi la pengalas perut sementara nak tunggu makan tengahari... Serius! aku memang tak ada selera nak kerja hari ni.. kelopak mata pun tak boleh nak bukak besar2..  tak larat.. huhuhu! memang dari pagi aku dok perhati jam je yang seakan2 tak mahu bergerak.. tension je rasanya...

Dalam kul 3lebih, telefon aku berbunyi.. aikkk? cam kenal je no opis ni... tak penah2 dia kol aku guna no opis, inilah first time dia kol aku guna no opis... siapa? My good friend, T ~Ni la... terus cerah semula biji mata aku.. terkejut jugak coz setahu aku, dia cuti.. rupanya dia masuk opis jap, ada hal... dalam 20 minit lepas dia call aku, dia singgah opis aku jap... tak sampai 10 minit pun... okaylah tu, kan? ;-)

Tak lama pastu, mata aku mula mengada2... nak bukak pun payah.. pas jumpa Ain kat logistik, aku pergi tingkat 8 sementara nak tunggu waktu balik, nak terus punch card... baru je nak landing atas sofa, ada je yang mengganggu... akhirnya aku masuk bilik bos aku yang sengal tu (Baim Wong celup), mintak dia keluar jap dari bilik dia.. elok je dia keluar, aku terus tutup pintu bilik dan Zzzzzzzzz! Sorry ye bos.. dah terdesak sangat dah mata ni... hahahah!

Dalam kul 5pm, Azie masuk bilik, kejut aku cakap jam dah pukul 5, dah boleh balik.. jadikla kan dapat terlelap kejap.. kat bilik bos pulak tu.. hahahah! ala bos, bukan selalu pun.. kan.. kan.. heheh!

Alia : Sabtu ni lepas exam, nak melepak jap ngan puan nora.. jeng jeng jeng! sapa puan nora ni? hahahahaha! puan nora ni bini bos aku yang sengal tu la... Wife Baim Wong celup.. puan Nora ni pon inspektor jugak, tapi dia bertugas kat Bukit Aman... dia pun gila2 jugak sama macam asben dia.. hahaha!

Rakaman Program Karoot Komedia X (Astro)

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Jun 21, 2012 2 comments Links to this post
Semalam, kami ahli PERKEP Ipd Subang Jaya telah dijemput sebagai penonton oleh pihak astro untuk menghadiri satu rakaman program astro iaitu Karoot Komedia X yang bertempat di FINAS, Hulu Kelang. Memang best, tak kering gusi dibuatnya...

sempat jugak aku sediakan sandwich ni untuk 40 orang makan... bekalan takut kelaparan dalam bas.. heheh
sandwich + air kotak dutch lady... jadik la...









Layan jer la gambar tu yer... sebenarnya aku terlupa nak ambil gambar artis2 yang datang tu.. shuib, yus, jep, ebby yus, johan dan marsha... asyik gelak je, lupa nak amik gambar.. hahahaha! tapi diorang semua memang best... barang baik..  hehe!

16 Jun 2012

Program Joy Ride (Berbasikal)

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Jun 16, 2012 2 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...

Wah, menarik benar program yang aku pergi hari ni. Berbasikal anjuran PERKEP Kontinjen Selangor.. Lama betul tak berbasikal.. Cuak jugalah awal2 tu tadi mana tau skill masa zaman sekolah dulu dah hilang.. Hehehe..
 
Tapi pagi yang kurasakan sangat nyaman bertukar menjadi panas bila aku tersesat jalan dan tersilap tempat. Mak aih. Aku sampai ke Puncak Alam untuk mencari lokasi Bukit Cerakah yang aku memang tak pernah pergi sebelum ni.. Rupanya tempat yang aku tuju tu adalah kampung Bukit Cerakah dan FELDA Bukit Cerakah, bukan Bukit Cerakah yang sepatutnya aku tuju.. Rupanya Puan Meyra pun sama macam aku, tersalah lokasi. Lokasi yang sebenar adalah di Taman Pertanian Bukit Cerakah yang terletak tidak jauh dari IPK Selangor.. APTB! Masa aku dan Puan Meyra sampai di lokasi sebenar, mereka sedang mengadakan senamrobik sebelum acara bermula.. Dari jauh aku dah nampak kelibat seseorang... Seseorang yang aku kenal dari zaman sekolah, schoolmate aku, ketua pengawas aku.. Juga orang kampung aku.. Setahu aku dia berpangkat Inspektor di IPK Sel.. Tapi macam sebelum2 ni, aku buat2 tak kenal je bila terserempak dengan dia.. Harap2 dia memang tak cam aku walaupun aku rasa mustahil la kalau dia tak kenal aku.. Hahaa!



Inilah basikal yang aku tunggang... memang tunggang langgang jadinya.. hahahah!

Puan Juliana dan Puan Meyra

 Ok. Nak cerita sikit pengalaman berbasikal aku ni.. Ya ampun. Jalan berbukit bukau.. Turun bukit, syok la tapi tang naik bukit tu, nak pengsan je rasa.. Tapi aku berjaya habiskan kayuhan 10km di tempat ke 22.. Ok la kan? Daripada berpuluh2 peserta tu, aku yg ke 22, puan Juliana di tempat ke 25, puan meyra di tempat ke 6.. Yang best, peserta dari tempat pertama hingga 25, muzik yang diperdengarkan adalah paluan kompang.. Manakala tempat ke 26 dan seterusnya muzik yang dimainkan berbunyi agak sedih skit.. Heheehe..

Heheheh.. Bos yang jadik driver.. Ko ada? ;p

angka 66 yang membawa tuah.. (walaupun tempat ke-7)
 Dan sekarang, serasa urat2 kaki semakin menegang.. Adoi la.. Sakit badan2 dan kakiku ini.. Sapa nak tolong urut ni? Huhuhu!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

12 Jun 2012

Homemade Jus Alpokat

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Jun 12, 2012 0 comments Links to this post
Akhirnya...

Setelah hampir dua minggu aku simpan buah avacado dalam peti sejuk, hari ni aku berjaya jugak jadikan ia jus alpokat.... untuk pengetahuan korang, buah avacado ni aku beli kat Jakarta, sebelum aku balik ke Malaysia tempohari... kalau nak beli kat Malaysia, sebiji lebih kurang RM4.90... Jadi, alang2 dah ke sana, aku borong la beberapa biji untuk dibuat stok aku kat sini...


Tuuuuuu diaaaaaa... Oleh sebab kat rumah aku tak ada sos cokelat hershey tu, so aku gantikan dengan aiskrim cokelat... Yang penting, rasanya memang menusuk kalbu.... Sedap banget....

Jemput minum......

Main Masak Masak

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Jun 12, 2012 0 comments Links to this post
Main masak2? apa tu? heheheh... sebenarnya semalam aku teringin sangat nak makan ketupat n rendang... tu yang aku masak menu raya tu, maklumlah semalam aku tak kerja... cuti... jom layan gambar ni... tak la sesedap yang mak masak, tapi bolehlah... sedaplah jugak.. hihihi...

Tengok Ainul tu... Sempat je dia menyelit bila aku amik gambar. Hehehe

10 Jun 2012

Oh My Good Friend...

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Jun 10, 2012 2 comments Links to this post
Hai hai hai...

Oh My Good Friend, T~Ni... Setelah hampir dua minggu menyepikan diri, akhirnya hari ni muncul semula... Dan hari ni juga kami meluahkan rasa ketidakpuasan hati masing2.. Rasa sakit hati yang dah melanda diri sejak penghujung March.. Dan, kini segala kebuntuan terlerai.. Segalanya kembali ok.. Harap persahabatan yang terjalin semenjak Januari 2011 akan sentiasa mekar mewangi (hahaha ayat macam ngah bercinta la plak)

Teeettttttttt!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

07 Jun 2012

Kenduri Tahlil

Posted by Dalia Hassan at Khamis, Jun 07, 2012 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...

Malam ni aku menghadiri majlis tahlil untuk arwah OCPD Subang Jaya, Allahyarham Haji Zainal Rashid Bin Haji Abu Bakar, yang meninggal dunia tahun lepas.. Tahlil dibuat di kediaman arwah di Bandar Nusaputra, Presint 1..


Sedih dan rindu bila teringatkan arwah... Dia seorang bos yang baik hati dan mementingkan kebajikan anak buahnya.. Teringat saat2 mendapat khabar pemergian arwah.. Bagaikan tak percaya.. Ketika tu aku bersama Ieyla, Anne dan Ustaz Zul Waqar sedang menghadiri satu lawatan kebajikan anjuran The Red Warrior Lembah Klang ke Rumah Orang Tua Al Ikhlas di Puchong... {Sila Klik Sini}

Ketika bacaan Yaasin.. Antara tetamu yang hadir...

Kak Zah dan Kak Muna, bergambar dengan gambar kenangan arwah.. Bos yang disenangi setiap orang..

Gambar dan potret arwah di setiap ruang...


Dan baru tadi, selesai sudah kenduri tahlil untuk arwah.. Alhamdulillah. Semoga Allah menempatkan arwah dikalangan orang2 yang beriman. Insya Allah.. Amin...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

05 Jun 2012

Doraemon

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Jun 05, 2012 0 comments Links to this post
Doraemon kembali lagi.... jom kita layanz... (tapi nak baca yang mana satu dulu yer? semuanya aku baru beli tadi...) hehehehe.... rambang mata dibuatnya...


Dah dah.. tolong fokus ya Dalia... ada empat tu.... bila nak abis baca kalau tak fokus?

hahahahah.... zaaassssssssssssssss!

 Konna koto iina dekitara iina
Anna yume konna yume ippai aru kedo
Minna minna minna kanaete kureru
Fushigina pokke de kanaete kureru
Sora wo jiyuu ni tobitaina
"Hai! Takekoputaa"
An an an tottemo daisuki Doraemon

Shukudai touban shiken ni otsukai
Anna koto konna koto taihen dakedo
Minna minna minna tasukete kureru
Benrina dougu de tasukete kureru
Omocha no heitai da
"Sore! Totsugeki"
An an an tottemo daisuki Doraemon

Anna toko iina iketara iina
Kono kuni ano shima takusan aru kedo
Minna minna minna ikasete kureru
Mirai no kikai de kanaete kureru
Sekai ryokou ni ikitaina
"Ufufufu! Dokodemo doaa"
An an an tottemo daisuki Doraemon
An an an tottemo daisuki Doraemon

Cuti - Cuti Indonesia: Jakarta

Posted by Dalia Hassan at Selasa, Jun 05, 2012 6 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...

Pada 1-4 Jun yang lepas, aku berkesempatan bercuti ke Jakarta menaiki pesawat Mandala, partner Tiger Airways... Cuti yang dirancang dalam masa kurang dari 2 minggu, booking ticket sehari selepas aku sampai ke Malaysia dari balik bercuti di Bandung... heheheh... niat asal tu takder la nak shopping sangat, cuma nak jalan2 tengok tempat orang... Dan percutian aku kali ni adalah secara senyap2, hanya 3-4 orang je kawan sekerja aku yang tau, termasuk bos sengalku, Baim Wong celup...

Yang kelakarnya, dalam pada pergi secara senyap2 rupanya ada lagi seorang kawan satu cawangan ngan aku pun pergi sana secara senyap2.. tu yang aku gelak gila bila jumpa dia ngan famili dia kat airport... yang bestnya, tujuan kami sama, menuju ke kota Jakarta.... dan kami juga satu flight masa balik ke Malaysia... dia sempat pesan kat aku, jangan kecoh2 tau... hahahah!

 
Kediaman Kak Zura dan Abang Syed di Kemang, Jakarta... kat sinilah aku tinggal selama berada di Jakarta.Abang Syed Azman bekerja di Kedutaan Malaysia di Jakarta.

Thamrin City, Jakarta... Suasana lebih kurang Pasar Baru di Bandung..

Makanan yang sempat aku amik gambar... yang lain aku terlupa nak snap, sebab dah kelaparan... hahaha! tapi biasanya pagi dan malam kami akan makan di kediaman kak zura yang sentiasa hidangkan makanan yang lazat... nyum nyum..

Balik dari Thamrin City, pas keluarkan barang2 semua, baru perasan yang ada barang2 kak ina hilang dan mungkin tercicir... sian kak ina, kain yang dia minat sangat2 hilang, selain telekung, baju kebaya batu n labuci, dan 6 helai baju tidur yang dia beli untuk souvenir kat kawan2.. malam tu memang dia tak senang duduk dan tak dapat tidur... esoknya kami plan nak pergi semula ke Thamrin City, mana tahu ada rezeki jumpa semula barang2 tu kat sana walaupun harapan sangat tipis... tujuan kami adalah kedai dimana tempat kami membeli t-shirt jakarta.
Esoknya, kami kembali ke Thamrin City dengan harapan yang menggunung tinggi agar barang2 tu kami jumpa semula.. dan sungguh kami tak sangka, rupanya karyawan di kedai tu simpan barang kami walaupun kami disoal siasat terlebih dulu.. barang2 apa? berapa banyak? selain tu, apa lagi barang yang tertinggal? pada mulanya aku pelik juga bila ditanya macam tu, bila dia kata barang tu ada, terus meremang bulu roma kami.. kalau dah rezeki tu memang tak kemana.. kalau dah tu memang hak kita, InsyaAllah akan ke kita juga.. Terima kasih pada karyawan yang jujur tu.. sungguh kami tak sangka..
Kak Ina, Pak Didik dan Kak Zura.. Pak Didik ni tailor kat Jakarta. Kami tempah baju kurung yang disulam dan dijahir batu.. Jauh lebih murah dari KL...

Petang tu, sempat gak join ngan anak2 kak Zura terjun kolam... ngeeeeee!

Malam terakhir di Jakarta, selepas puas terjun kolam, kami ber pijat (urut) pulak.. legaaaa rasa... Kak Zura panggil tukang urut ni datang rumah, so tak perlulah kami bersusah payah meredah jem untuk ke SPA...

with Farel... anak bongsu Kak Zura dan Abang Syed..

Kak Zura dan Kak Ina.. Suami kakak2 ni keje Navy.. TLDM.. kak Zura asben dia Leftenan Komander, merangkap Assistant Defense Attache kat embassy Malaysia di Jakarta. Kak Ina pulak suami dia Komander di KD Kelantan yang berpusat di Lumut... (entah. aku tak faham pangkat2 dalam tentera ni.. kalau dalam PDRM aku tahu la... hehehe)

Bila dah balik Malaysia, si kecil Farel ni la yang aku asyik teringat2.. dia pun masa kat sana manja sangat ngan aku.. ada sekali tu masa aku baru masuk kereta balik dari shopping, dia terus peluk aku... alahai... rindunya... entah bila boleh jumpa lagi..

Alia : Lepas ni mana pulak ye destinasi yang aku akan pergi? Tapi, uangnya sudah abis pergi shopping... aduh! gawat... gawat...

PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea