Kawan2Ku

Al - Kisah

Assalamualaikum wbt...


Blog ini telah menjadi diari hidup aku. Kebanyakan yang aku masukkan di sini adalah kehidupan harian aku. Walaupun ianya tidaklah menarik perhatian dan tiada apa yang menarik, tapi perjalanan kehidupan aku tetap mempunyai jalan cerita yang tersendiri walaupun kadang-kadang ianya sangat membosankan. Menjalani rutin hidup yang biasa, melakukan sesuatu yang berulangan setiap hari, namun ianya tetap satu kenangan yang aku cuba kenang sehingga ke akhirnya.


Untuk tahun 2020, aku cuba untuk menulis setiap hari apa yang aku lakukan. Selain untuk kenangan di masa hadapan dan juga untuk tatapan anak cucu aku nanti, aku cuba untuk mendisiplinkan diri aku untuk tidak melakukan sesuatu perkara hanya separuh jalan. Aku cuba... mungkin The Chapter ini tidak bermakna bagi para pembaca, tapi ianya sangat bermakna bagi aku, walaupun ianya hanya sebuah kisah harian yang membosankan yang aku lalui setiap hari.


Terima kasih kerana sudi membaca. Jangan lupa follow blog aku yang sendu ini.


Sekian.

15 Mac 2010

Pengenalan Cloth Diaper

CLOTH DIAPERS (CD)

Penggunaan lampin moden CD adalah sama seperti penggunaan lampin pakai buang, cuma bezanya kita tak perlu buang CD selepas digunakan kerana ia boleh dibasuh dan gunakan semula. Ia mampu menyerap beberapa kali basahan.. Boleh di cuci dalam mesin basuh dan boleh disesuaikan mengikut size anak dari 3kg hingga 13kg.. Bahagian dalam CD sangat menyerap dan lembut pada kulit anak.. Lapisan luar CD diperbuat dari PUL yang breathable tapi mampu menghalang dari kebocoran.. Jika terkena najis, lapisan dalam CD juga mudah dicuci dan tidak meninggalkan kesan pada CD.. Dengan langkah jagaan yang betul, CD yang kita beli untuk anak pertama, boleh diwariskan kepada anak ke 2 dan seterusnya.






TAHUKAH ANDA?

Berapakah jumlah wang yang anda habiskan untuk membeli lampin pakai buang untuk SEORANG anak selama tiga tahun?

Katakan harga adalah RM0.60 sehelai lampin pakai buang, penggunaan 5 kali sehari dan digunakan selama tiga tahun:

RM0.60 x 5 keping sehari = RM3.00
RM3.00 X 30 hari = RM90.00
RM90.00 X 12 bulan = RM1080.00
RM1080.00 X 3 tahun = RM 3240.00!!!

Ini pengiraan sekiranya menggunakan 5 helai sehari, kalau lebih?

Katakan pula anda beli 10 helai lampin moden CD;
RM29.00 X 10 = RM290 (perlu di basuh setiap hari)
Jimat RM3240 – RM290 = RM 2950!!!

Atau, Katakan anda beli 20 helai;
RM29.00 X 20 = RM580.00 (boleh dibasuh selang sehari).
Jimat RM3240.00 – RM580.00 = RM 2660!!!

14 Mac 2010

FAQ Cloth Diaper

1. KENAPA CD NI MAHAL SANGAT?  

   Ya, mungkin kali pertama anda mendengar harganya anda akan katakan mahal, tp anda harus pertimbangkan material yg digunakan utk membuat CD moden ini (PUL, fleece, microfiber utk insert dll) ~ utk menjadikan CD berkuasa menyerap dan lebih praktikal. Pertimbangkan juga penggunaan CD berbanding DD, ia adalah jauh lebih jimat, kerana kos CD adalah one-off expenses, anda hanya perlu mengeluarkan sekali sahaja belanja dgn memperuntukkan kurang dari RM1000 sepanjang anak anda berlampin (berbanding lebih RM3000 utk DD) dan CD boleh disimpan utk anak2 yg seterusnya. Sangat jimat bukan??? Tambahan pula sekarang terdapat banyak jenama CD yg lebih affordable di pasaran, seperti Coolababy dgn harga yg sgt berpatutan..........

 

 2. SUSAH LA NAK BASUH CD.. 

 Anda hanya perlu bilas sedikit saja CD yg telah   digunakan dan boleh basuh dgn mesin basuh 2-3 hari sekali. Ya, 2-3 hari sekali basuh dengan mesin basuh, bukan hari-hari (dgn syarat anda ada 15-20 CDs).. Jadi tak susah bukan? (Lagipun apa sangat la sedikit 'kesukaran' berbanding kebaikan yg tak terkira byknya kpd baby dan alam sekitar!!)

 

 3. CD BOCOR 

Jika dipakai dgn betul CD tidak akan bocor (dari pengalaman saya sendiri dan ramai orang). Tentu ada sebab CD anda bocor.  

 

4. CD BULKY 

 Ya, mungkin CD sedikit bulky tapi takdelah sampai besar dan tebal sgt sampai baby jalan terkangkang. Lampin zaman dulu pun tebal jugak. Juga pertimbangkan bahawa CD tidak mengandungi bahan kimia/ gel penyerap berbahaya seperti lampin pakai buang!!!

 

5. CD BERTAHI LALAT JIKA DIRENDAM LAMA 

 Material CD susah bertahi lalat (CD mmg tak perlu direndam, jadi kenapa nak rendam???) Sekiranya anak on medication, CD akan sedikit kehitaman. Walau bagaimanapun, ia akan hilang selepas beberapa basuhan.  

 

6. CD BERBAU HANCING 

 Oh tidak... CD yg dibasuh adalah tidak berbau apa-apa....Walaupun tidak menggunakan sabun yg banyak utk membasuh CD, namun CD tetap bersih dan tiada bau kencing/ najis selepas basuhan.

 

7. KESAN NAJIS SUKAR NAK HILANG 

 Jangan risau, kesan najis mudah saja hilang. Material fleece pada inner layer mudah saja utk menanggalkan kesan najis. Ataupun anda boleh jemur CD anda di bawah cahaya matahari dan kesan itu pasti akan hilang!!

06 Mac 2010

Pengenalan

Salam semua.... baru mula nak berjinak-jinak dengan dunia blog ni.... kalau ada kekurangan harap dimaafkan dan beri tunjuk ajar yer... thanks...

02 Mac 2010

Permulaan

sekadar permulaan... 



D'Alia Gallery. Dikuasakan oleh Blogger.
 

D'Alia Gallery Published @ 2014 by Ipietoon