Kawan2Ku

30 April 2013

Kek Keju Meleleh... Lagi...

Posted by Dalia Hassan at Selasa, April 30, 2013 2 comments
Assalamualaikum wbt...

Oleh sebab permintaan kek keju meleleh ni sangat tinggi dari rakan2 ofis dan juga pembaca blog, so hari ni aku pergi la jugak ambik stok kek keju meleleh ni kat Chef Sanif.. Selepas bersalin, ni la kali pertama aku start semula berniaga kek ni... Itupun sebab kawan kawan ofis aku dah bising, diorang dah lama tak dapat makan kek keju meleleh dari Chef Sanif ni.. hahaha!

Pas amik stok kek keju, aku terus hantar kat opis.. kebetulan, ramai la pulak pakcik2 polis trafik tu berminat dengan kek keju ni... so apalagi, aku keluarkanlah stok dari kereta...

Sampai je rumah, terus melantak satu bekas.. tapi memang dah cakap dengan encik asben, stok yang lain tu semua dah ada yang empunya.. pagi pagi esok dah nak kena hantar kat diorang... untuk jual kat pasar malam esok pon tak banyak.. nampaknya sehari dua lagi ni kena pergi amik stok lagila jawabnya... memang betul2 huru hara dalam pasaran....

ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

29 April 2013

"Simple Giveaway & Contest by MSH Productions"

Posted by Dalia Hassan at Isnin, April 29, 2013 2 comments

Assalamualaikum wbt...

Hari ni aku telah di tag oleh Aya untuk join giveaway ni... Tengok hadiah pun best belaka, sponsor pun ramai... syok lor!

-Sila klik banner untuk join..
Aku tag jiran sepagar : 
  Ibu 
 Alya

Giveaway berlangsung bermula 5 April 2013 sehingga 30 April 2013.
Posted by Dalia Hassan at Isnin, April 29, 2013 0 comments

Serunding Halia

Posted by Dalia Hassan at Isnin, April 29, 2013 0 comments

Korang pernah makan serunding halia tak? Inilah kali pertama aku merasa serunding halia ni yang dijual oleh kawan aku yang berasal dari Sarawak... apa yang pasti, aku suka rasanya...

Serunding Halia

Aku beli 3 bekas sekaligus.. buat stok... ngeeeeeeeeee!

Huh! Sedap makan dengan nasi panas.. kebetulan hari ni aku masak daging kicap dengan lada hitam.. confirm la jap lagi macam2 bunyi keluar... kekekekek!

28 April 2013

Blueberry Cheese Tart

Posted by Dalia Hassan at Ahad, April 28, 2013 0 comments

Kalau tengahari tadi aku sempat buat bakso dan sambal kicap, petang ni pulak berkesempatan buat blueberry cheese tart. tak buat banyak pun, dalam 60 biji jer... kira okaylah kan? yummyyyyyy!


Nampak gayanya, menjelang 3/6 aku naik kerja nanti, entah berapa kilo agaknya berat badan aku naik???? haisssssshhhhhh! tak mo tak mo!

Esok start diet. Sekian!

Bakso Dan Sambal Kicap

Posted by Dalia Hassan at Ahad, April 28, 2013 3 comments

Alhamdulillah..

Hari ni sempat jugak aku buat bakso bersama sambal kicap. Ya. Orang Johor dan sambal kicap memang tak dapat dipisahkan... Adik aku si Adah la yang sibuk suruh aku masak bakso ni...

Memandangkan hari ni dia dah nak balik Segamat, so aku layankan lah jugak buat bakso ni... Kebetulan tunang dia pun ada kat sini, datang jemput dia bawak balik kampung (adik aku ni mengada2 tak nak naik bas), so dapatlah aku jamu bakal adik ipar aku ni sekali..

27 April 2013

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, April 27, 2013 0 comments

26 April 2013

Jom Mengundi !!

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, April 26, 2013 0 comments

♫♫♫ Marilah mari... pergi mengundi.. jangan lupa kewajipan pada negara... ♫♫♫

Amacam? hari mengundi nanti korang mengundi kat mana? Aku In Shaa Allah akan balik ke kampung kat Segamat, Johor.. Then pas mengundi terus balik Kota Tinggi pulak coz encik asben mengundi kat sana.. Next PRU nampaknya kena tukar alamat rumah sekaranglah.. so nanti takder lah terkejar2 sangat.. huhu!

Aku pilih parti mana???? Opppsssss! Undi adalah rahsia....

Tunaikanlah hak dan tanggungjawab anda sebagai rakyat Malaysia...


daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

25 April 2013

Agar-Agar Milo... Lagi...

Posted by Dalia Hassan at Khamis, April 25, 2013 0 comments
Ha Ha Ha !

Ajer giler aku ni... giler dengan agar2 milo.. tengok... hari ni aku buat lagi tapi hari ni takder lapis oreo sebab oreo dah abisssss...

Berebut plak dengan anak n asben aku... tapi suka sangat kalau apa yang aku buat diorang suka... kalau diorang tak makan aku pulak yang kecik hati... hahahaha! tapi aku mengaku, yang agar2 milo ni memang sedapppppp...

Kejap ada, kejap takder....
ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

24 April 2013

Agar-Agar Milo Lapis Oreo

Posted by Dalia Hassan at Rabu, April 24, 2013 5 comments
Assalamualaikum...

Tadi dalam pukul 8pm aku ternampak resepi ni di facebook sorang kawan... dan dan tu jugak aku bersemangat nak buat dan terus kuar pergi kedai beli barang..

Tarraaaaaaaa.... kejap jer dah menjadi...


dannnnnn... kejap je dah abis...

pssssstttt... kalaulah selalu macam ni, lupakanlah niatku untuk kurusssssssssss...  apa pun tak boleh!

Luahan Rasa Seorang Isteri

Posted by Dalia Hassan at Rabu, April 24, 2013 0 comments
Assalamualaikum wbt...

Hari ni pagi2 lagi seseorang yang aku kenal telah meluahkan isi hati dan perasaan tentang suaminya .. aku faham perasaan dia bila suami dia rapat dengan perempuan lain.. Sebenarnya aku memang tahu suami dia rapat dengan si 'N' ni, dan aku dengan 'N' memang kawan baik.. 'N' tu pun dah kawin dan ada suami serta tiga orang cahaya mata, dan aku cuma anggap 'N' dengan suami dia tu cuma teman rapat.. sebagai kawan dan tak lebih dari tu sebab aku kenal dia, dia memang jenis peramah dan boleh ngam dengan semua orang...

Tapi bagi seorang wanita, bila suami dia rapat dengan perempuan lain, dan asyik sebut nama perempuan tu setiap kali, kita sendiri boleh faham perasaan tu. Mesti kita terasa hati kan? begitu juga dengan dia.. Dia terasa hati dengan si suami yang terlalu rapat dengan si 'N' hinggakan semua perkara pun perlu diberitahu dan perlu merujuk dulu pada suami dia... itulah yang menyebabkan si isteri kecik hati...

Sebenarnya banyak yang dia luahkan, tapi biarlah aku simpan sebab aku pun dah janji dengan dia apa yang dia cerita tu habis kat situ aja... tak nak kecoh2.. nanti apa pulak orang lain fikir.. Apa yang aku nasihatkan dia, fikir positif jer.. anggap je diorang tu satu kepala dan boleh saling bercerita, sebab tu diorang boleh jadi kawan baik.. tak lebih dari tu.. In Shaa Allah...


21 April 2013

Agar Agar Milo

Posted by Dalia Hassan at Ahad, April 21, 2013 3 comments
Assalamualaikum... Ermmm... tetiba jer teringin nak makan agar2 milo.. tak pernah buat, dan inilah kali pertama aku buat... sedap, sangat sedap dan aku sangat berpuas hati walaupun tak cukup. Yer la.. buat skit jer, konon2 nak try jer tak nak buat banyak takut tak menjadi...

Jom makan..

buat sikit jer satu bekeas eskrim ni jer...

agar2 yang dah di potong..
Menyesal buat sikit! haha!

20 April 2013

BEN ASHAARI dan WEECLICKS

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, April 20, 2013 21 comments
Assalamualaikum wbt..


Oleh sebab hari ni aku ada banyak masa terluang, dan kebetulan baby Arissa yang hari ni dah berusia 49 hari dan semakin aktif berceloteh di bawa lari oleh maksu dia (lari dalam bilik jer ajak berborak), maka aku ada banyak masa untuk join segmen yang diadakan oleh blogger Mr. Ben Ashaari... Inilah kali pertama aku nak try join segmen dari blogger terhangat ni... bak kata Mr.Ben Ashaari, tak perlu kejar trafik yang penting, persahabatan... yeeeaaaaahhhhh!

Okay. Soalan yang perlu dijawab adalah 'KENAPAKAH ANDA NAK MENJANA PENDAPATAN MELALUI INTERNET INI ?'

Dan jawapan aku adalah disebabkan aku ni jenis yang tak pandai nak meniaga secara konvensional, segan nak berjumpa dengan orang ramai untuk jual barang juga tiada modal yang besar untuk membuka perniagaan, internetlah salah satu cara untuk aku menambahkan pendapatan memandangkan sekarang ni kos sara hidup lebih-lebih lagi duduk di kota ni memang tak boleh nak bergantung sepenuhnya pada gaji bulanan semata. Dengan internet lah aku dapat menambahkan pendapatan untuk membantu suami yang juga makan gaji untuk menyara keluarga dan walaupun tidak mewah tetapi ianya sangat memadai. Syukur Alhamdulillah...

Buat kawan2 blogger semua, jom kita sama2 join segmen ni sambil kita dapat berkenalan diantara satu sama lain serta dapat mengeratkan silaturrahim antara kita. In Sha Allah.

**Segmen ni ditutup jam 5 petang 20/4/2013 okay! Apa tunggu lagi, Jom cepat !**







16 April 2013

Brochure Pulau Krabi, Thailand

Posted by Dalia Hassan at Selasa, April 16, 2013 2 comments

Ok. Pada sesiapa yang belum pernah baca entri aku ketika bercuti ke Pulau Krabi tahun lepas, bolehlah klik ke link Cuti - Cuti Thailand : Krabi Island.

Memandangkan banyak pertanyaan dari kawan-kawan dan pembaca blog, di sini aku lampirkan brochure yang aku dapat ketika bercuti di Krabi dulu.. Mungkin agak terlewat sedikit aku masukkan brochure ni (lebih dari setahun), tapi harap2 boleh dijadikan rujukan dan panduan ketika korang bercuti...

Sebenarnya ada banyak brochure yang aku ambil dari sana, tapi aku lampirkan kat sini cuma yang dibawah ni saja.. dan maaflah, aku tak ada scanner... so guna kamera tab aku tu jer la..

Brochure 1

page 1

page 2


page 3

Brochure 2

page 1



page 2

page 3

page 4
 Brochure 3


page 1

page 2


Brochure 4


page 1
page 2
Brochure 5


page 1
page 2
Brochure 6 

page 1

page 2
Brochure 7


page 1

page 2

 Akhir sekali, acara wajib kalau ke Thailand... Jangan lupa memanjakan diri anda di spa.. memang berbaloi.. Aku buat traditional thai massage hanya RM20 je kalau ikut duit Malaysia, 60 minit pulak tu.. massage terbaik pernah aku buat...

senarai harga untuk scrub & massage.. murah giler.. kalau kat Subang ni mau seminggu sekali aku berurut..

15 April 2013

Kawan Lama...

Posted by Dalia Hassan at Isnin, April 15, 2013 0 comments

Al kisah kawan lama....

Dia lah kawan terbaik aku sejak tingkatan1... Dulu kami memang rapat, hinggakan parent aku dan juga makcik makcik kat kampung aku tu ingatkan aku couple ngan dia... padahal masa tu kami rapat hanya sebagai kawan... masuk tingkatan empat, dia ke sekolah vokasional dan aku masih di sekolah lama, tapi kami sering berhubung... Dulu mana ada handphone, macam zaman sekarang.. kalau dia call aku, mesti dia akan call telefon rumah... dan dia memang seorang kawan yang baik...

Habis SPM, aku sambung ke UITM dan dia ke politeknik... Masa tu seingat aku, dialah satu2nya kawan sekolah yang rajin hantar surat kat aku.. sampai aku boleh buat koleksi.. tapi dalam surat tu semuanya berkaitan dengan pelajaran, tentang keluarga.. tak ada sikit pun sentuh soal hati.. yer la.. bestfriend jer pun...

Tapi sebenarnya bila kita dah rapat dengan seseorang, mesti terdetik kat hati kita perasaan sayang, walaupun sedikit.. tapi takkan la aku pulak yang terhegeh2 bagitau perasaan aku... yer tak?

Dan dia selepas habis belajar, dia terus join TUDM... so memang lama jugaklah aku terputus hubungan dengan diaa tapi sekali sekala kalau dia balik kampung ada jugaklah dia call aku...

Yang best, masa dia kawin aku sempat datang sekejap, tengok pengantin bersanding.. dan aku balik kampung menaiki bas ekpress (masa tu masih kat Pudu lagi).. yang bestnya, masa aku nak balik ke KL semula, dia dan wife dia sempat meneman aku di stesen bas Segamat... seronok tengok kawan baik aku dah menikah (yer la... masa tu aku masih dara.. hahahah! tapi dah bertunang, tinggal berapa bulan je lagi aku nak kawin)

Tapi baru2 ni, aku sempat ber WeChat dengan dia... pengakuan dia, dia kata dia pernah suka kat aku, tapi aku tak layan.. hahahahhaa! Dia tak cakap.. manalah aku nak tau...aku ingat lagi masa kat uitm dulu, aku pulak yang sibuk nak meng'kenen'kan dia dengan kawan2 aku.. siap atur date lagi untuk diorang.. tapi tak menjadik.. hahaha! yang penting dia dan kawan aku tu pun dah jadik kawan... macam aku ngan dia..



ermmmm... bila teringat kenangan lama.. terasa rindu pulak... hahahaha!

Puding Koktel

Posted by Dalia Hassan at Isnin, April 15, 2013 0 comments
Assalamualaikum wbt...

Hari ni tetiba je macam tekak ni meminta minta je nak makan puding koktel... rasanya dah lama jugak aku tak buat... so dengan sisa sisa kerajinan yang ada, akhirnya sempat juga aku buat...

jemput la makan yer... yummy!!!






09 April 2013

Aku Dan Jiran

Posted by Dalia Hassan at Selasa, April 09, 2013 0 comments

Erm. Hari tu aku kuar jap g beli barang... Masa balik, kebetulan my jiran ada kat luar rumah.. Pastu dia tanya;


Jiran : baby siapa tu? (sambil pandang Arissa yang dalam dukungan aku)
 
Aku : i punya baby la.... Dah sebulan lebih.... (sambil senyum kat dia)
 
Jiran : haaaaa! Bila u MENGANDUNG????


Huhuhuhu.... 


Beginilah kehidupan di kota...
Jiran pun susah nak berjumpa...
Apatah lagi nak beramah mesra...
Aku kerja dia pun kerja...
Masing2 tak ada masa...
Raya puasa aku pulang ke desa...
Raya cina turn dia pula tak ada...
Sampai bila ya agak-agaknya?

Gambar Hiasan

Rumah, Anai-Anai dan RM.. Apa kaitannya?

Posted by Dalia Hassan at Selasa, April 09, 2013 0 comments
Assalamualaikum....

Inilah dia... hasil dari terjahan si anai-anai yang dah bertahun bermaharaja dan sempat membina kerajaan dan empayar dalam rumah aku... habis pintu bilik dan lantai rumah aku dikerjakannya.. APTB!

Dan kini, aku terpaksa mengeluarkan belanja untuk membaiki apa yang perlu dibaiki ni.. lantai, frame pintu dan terpaksa tukar pintu bilik air.... adoi...
lantai lama (jenis kayu) terpaksa di tanggalkan.. anai2 bermaharajalela bawah kayu2 tu.. aptb!
lantai kayu tu digantikan dengan mozek...
frame pintu terpaksa digantikan dengan frame besi.. huh! anai2 kalau berani, makanlah besi tu!


dalam proses penukaran lantai kayu kepada mozek...

Dan sekarang pinggang aku masih terasa sakit disebabkan sibuk mengangkat barang2 dari dalam bilik walaupun seorang pekerja encik asben (Ayub) ada datang membantu kami untuk keluarkan barang2 dalam bilik tu... lupa plak yang aku ni baru lepas operation.. huhu!

05 April 2013

My baby dah sebulan...

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, April 05, 2013 0 comments


Usia Arissa Qaisara dah sebulan... cian dia tadi kena cucuk kat klinik... tapi Arissa baik, skit pun dia tak menangis...berat pun dah naik dari 3.27kg masa lahir, sekarang dah 4.05kg...

tengok... cian Arissa kena dera ngan mama.. peace yo!

Minyak Argan

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, April 05, 2013 0 comments
 Korang pernah dengar tak pasal kebaikan dan khasiat minyak argan?

RATUSAN tahun dahulu, bangsawan Rom membongkar rahsia kejelitaan semula jadi dengan minyak argan, ‘Cecair Emas Maghribi’ yang merawat pelbagai masalah kulit, rambut dan kuku.
Minyak argan diperah dari biji buah argan (argania spinosa) dan hanya tumbuh di selatan Maghribi, justeru, dikatakan salah satu minyak paling unik dan termahal di dunia.

Minyak argan dalam gambar diatas ni pemberian abang kandung aku.. sebenarnya dia bagi aku dua botol secara percuma, dan yang lagi sebotol telah habis aku gunakan... so bila dah tinggal sebotol ni baru aku terfikir nak tulis satu entri tentangnya... Al kisah abang aku tu dulu berulang alik ke Islamic Republic of Mauritania atas dasar kerja. Dan kawan2 sekerjanya datang dari pelbagai negara... katanya minyak ni dia beli dari kawannya yang berasal dari Morocco... dapat harga murah sikit kalau nak dibandingkan dengan harga kat Malaysia... tapi dia tak bagitahu pulak berapa harga yang dia beli dari kawan dia tu... yang pasti kami satu famili semua dapat souvenir minyak ni dari dia...  dan aku memang suka benda2 free ni...

Antara khasiat minyak argan ni yang aku dapat dari google antaranya ialah :

     ~ melembapkan rambut dan kulit
     ~ anti-penuaan
     ~ mengurangkan kedutan di wajah
     ~ mengurangkan stretch mark
     ~ melegakan sakit2 sendi
     ~ mengurangkan parut di badan
     ~ merawat ekzema
     ~ merawat psoriasis
     ~ merawat cacar air
     ~ merawat jerawat
     ~ dan lain-lain

Pokok dan buah algan

ni la orang yang bagi aku minyak argan secara percuma... hahaha!

Alia : pssssttttt... minyak yang dalam gambar tu bukan untuk dijual yer... Ianya untuk kegunaan diri sendiri... ;)
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea