Kawan2Ku

31 Januari 2014

Skandal???

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Januari 31, 2014 0 comments
Assalamualaikum wbt..

Dah berapa hari aku x sempat nak meng 'update' blog kesayangan aku nih... maklumle tinggal berapa hari je lagi nak raya.. banyak benda nak kena buat.. kuih raya, kemas rumah, sediakan kelengkapan raya untuk anak2 dan suami... sendiri punya pun tak settle lagi... huhu!

Cuma hari ni aku terpanggil untuk bercerita skit pasal gosip yang sedang melanda kat tempat kerja aku... tetiba jer aku rasa macam artis popular yang dah banyak kali menang anugerah ataupun artis baru yang sengaja mencipta kontroversi untuk menaikkan nama... ohhhh please la... itu bukan aku.. aku hanya seorang isteri dan juga ibu kepada anak2 aku... 

Semalam aku sempat ber whatsapp dengan salah seorang pegawai atasan aku... yup.. aku memang rapat dengan dia sebab umur kami lebih kurang jer... bukan aku jer, kawan2 seopis aku yang lain pun rapat dengan dia.. kiranya memang dah macam kawan2 jer, bukan macam boss... apa yang aku perasan, semenjak dua menjak ni dia suka menyakat dan menggiat aku dengan sorang abang polis ni.. siapa abang polis tu? Sapa lagi kalau bukan my good friend yang memang rapat dengan aku dari dulu lagi.

Eh helloooo! Memang aku mengaku aku rapat dengan dia, tapi aku dah anggap dia macam kawan baik aku, bukan skandal aku macam yang diorang fikirkan..otak aku sama gila dengan otak dia, tu yang boleh ngam tu.. lagipun.. dah kenapa aku perlu nak skandal2 ni? Asben aku tu nak campak mana? Asben aku lagi hensem tauuuuuuuuu!

Apa yang aku rasa macam nak demam, boss aku tu kata semua orang2 kat sini dah bercerita tentang tu.. Ya Allah! Sapa lah yang dah buat fitnah kat aku ni, menjaja cerita yang tak betul pasal aku.. aku tak taulah samada dia saja nak takutkan aku atau ianya benar2 berlaku.. kalau apa yang boss cakap tu betul, perlukah aku buat2 pengsan kalau terserempak dengan pegawai lain? Adoiiiii pening kepala aku dibuatnya...

Rabu lepas, ada majlis berbuka puasa peringkat IPD kat tempat aku.. aku incharge bahagian goodies... my good friend boleh pulak dok menyelit kat sebelah aku masa aku sibuk ambikkan makanan untuk anak2 yatim yang dijemput ke majlis tu.. yang lebih mengharukan, my boss yang tolong cedukkan lauk untuk letak kat dalam pinggan yang aku pegang.. dia siap ambik gambar kami lagi sambil menyakat... aduhhhhhh... 

dan satu peristiwa lagi pada malam tu, my good friend panggil nama aku.. sebenarnya dia nak minta tolong aku letak buah kat atas meja vip.. pastu boleh pulak kak sariha cakap, "tuan ni asyik panggil nama dalia jer".. terus berubah muka dia... aku pun masa tu rasa cam nak pengsan jer, dah le orang ramai kat situ... huhu!

Tapi sekarang aku dah paham, kenapa orang kata lelaki dan perempuan tu tak boleh jadi kawan baik... sebab walaupun pada kita dia cuma sebagai seorang sahabat, tapi persepsi dan pandangan orang mungkin berbeza. Dan inilah yang terjadi...

Okaylah... untuk puaskan hati semua orang, aku cuba la elakkan diri dari dia.. tak mau lagi dah bertegur sapa dengan dia.. kalau selisih pun aku nak buat2 tak kenal jer.. mungkin aku terpaksa melepaskan seorang kawan baik demi untuk menjaga nama baik yang dah hampir busuk ni..

Daaaaaaaaaaaaaaaaa......

Alia : waaaaaaaaaaaaaa aku nak mintak transferrrrrr!

#pengsan#

Terkini :

(boss aku dah baca entry aku yang ni dan reaksi dia lepas baca apa yang aku tulis ni : gelak terbahak bahak... menyampahhhhh! aku rasa dia saja buat cerita ni nak menyakat aku padahal takder apa pun orang kata..)

Baked Meatball Carbonara

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Januari 31, 2014 0 comments

Ajer giler. Pukul 11.05pm mula bertukang kat dapur sebab tetiba nafsu nak makan meatball carbonara datang menjengah. Dah nak masuk tengah malam tu, memang menambah lagi berat badan la jawabnya. Adoila... tapi dah teringin punya pasal ditambahkan lagi perut yang memang dah lapar (sebab pagi tadi cuma makan bihun je pastu xda makan apa lagi dah)

First time buat, memang menjadi dan sedap hasil dari bantuan pakcik google.. esok pagi nak buat lagi atas permintaan encik asben... korang bayangkanlah... jam 12.18am baru keluar dari oven.. kami berdua yang bedal sampai licin, anak awal dah tidur...memang berlumba lumba la kami laki bini menambah saiz badan... erkkkkk!

Meatball yang telah dimasak atas kuali (dengan sedikit olive oil) dan campuran capsicum, bawang holland serta cendawan yang telah disangai dalam kuali...

taburkan cheese sebelum dicurahkan dengan sos carbonara yang telah dimasak bersama sedikit susu segar dan oregano

lepas curahkan sos carbonara tu kena taburkan lagi cheese kat atas tu biar nanti bergetah2 bila kita gigit... yang dah tabur tu lupa plak aku nak snap gambarnya... hehehe.. jangan lupa masukkan kedalam oven yer...


tarrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaa..... siap dimasak.....

tak sampai 10 minit... licinnnnnnnnn laki bini tu kerjakan... hahahah! (sapalah laki bini tu agaknya)

Dalia, lepas ni jangan bising yer kalau berat makin naik! aptb! ngeeeeeeeeeeeeeeeeee!

24 Januari 2014

Makan Makan @ Island BBQ Steamboat

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Januari 24, 2014 0 comments
Seperti perancangan awal, hari ni lepas kerja aku, linie, kak wani, iema, as dan shikin plan nak makan kat Island BBQ Steamboat kat Kg Melayu Subang..  memandangkan aku EL hari, so aku tunggu diorang kat petronas kg baru subang... kak wani dah tolong booking kan awal2 lagi..

Aku walaupun Island BBQ Steamboat ni dekat je dengan rumah aku, tapi aku tak pernah pun makan situ.. ni la kali pertama.. hahaha!





 Masing2 bila dah kekenyangan.. macam ni la..







Si Kecik Yang Demam

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Januari 24, 2014 0 comments
Si kecik yang demam. Dah macam tajuk sinetron pulak. hehehe...

Pagi tadi dari jam 1lebih, si kecik Arissa tak dapat tidur sebab batuk yang teruk dan nafas berbunyi...mula2 aku ingat lepas bawak dia pegi klinik, aku nak masuk opis tapi lepas doktor cek dan bagi nebu kat dia, doktor minta aku datang semula jam 3 petang untuk diberi lagi nebu.. so aku terpaksa jugalah ambil EL...

Harap2 si kecik ni cepatlah sembuh.. janganla melarat sampai kena asthma... sian dia kecik lagi... huhuhu!

sesi pagi... menangis beria2 dia... tiga orang yang kena pegang...

muka tak sihat...

sesi petang... sempat cari kawan sebelum doktor panggil...





18 Januari 2014

Nak Bercuti... Jom Bercuti!

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Januari 18, 2014 0 comments

Macam dah lama jer tak pergi bercuti.. bercuti yang betul2 bercuti... bestnya... tapi nak pergi mana ek? Kalau ikutkan hati, teringin sangat nak pergi korea... kalau ada geng ramai2 pergi syok juga.. takderlah takut sangat... Nak pegi Jeju Island lokasi dalam drama My Girl tu dengan Nami Island, lokasi drama Winter Sonata tu... cantiknya tempat tu.... (kan best kalau ada orang sponsor) hahahaha berangan lebih!

Vietnam pun aku tak pernah pergi dan teringin nak pergi shopping kat sana... katanya kain kat sana murah2... ada rezeki lebih memang sampai le kesana nanti... In Shaa Allah...

Kalau boleh aku nak pergi Bandung sekali lagi... ada satu tempat yang aku rindu... rindu nak makan sirloin steak yang aku rasa paling sedap aku pernah makan. yummmmyyy! sedapnya....

Jakarta? Mungkin tidak... seriau aku mengenangkan keadaan jalanraya yang macet banget (jem)...lagipun kak zura dan abg syed pun dah balik M'sia.. tak duduk sana lagi so dah tak adalah tempat penginapan free untuk kami... agegegegege!

Lagi satu, teringin nak pergi China. Shopping barang2 murah kat sana pastu bisnes kat sini.. pehhhhh berangan... macamlah ada modal.. hehehe... eh tapi syok jugak.. tengok diorang beli fesyen eksesori kat sana pastu balik sini letak brand sendiri jual harga berkali ganda dari kos... masyukkkkk!

Paris? Sangat teringin nak bergambar kat puncak Eifel Tower tu.. peh! sambil menikmati pemandangan kota Paris bersama kekasih hati juga permata hati.. hahahhaah.. abang aku nan seorang tu walaupun dah banyak kali jejak kaki ke Paris (sebab dulu dia kerja sebulan Msia sebulan Mauritania selama berapa tahun. setiap kali perjalanan akan transit di Paris) tapi sekali pun dia tak pernah naik ke puncak Eifel Tower tu... rugi... rugi.. aku pulak yang ralat. Setakat bergambar kat bawah tu dan beli souvenir baik tak payah. hahahahha.. (gelak jahat)


Kalau kat Msia ni aku teringin nak pergi Pulau Pangkor. Sian aku kan tak pernah jejakkan kaki ke sana.. isk isk.. kalau yak dapat ke Pangkor dapat pergi mana2 pulau pun best jugak... tapi entah bilalah nak perginya.. haishhhhhh!


Dan...Alangkah bahagianya kalau dapat jejakkan kaki ke tanah suci Mekah... percutian paling menenangkan. Mudah mudahan Allah limpahkan rezeki buatku agar aku dapat menjejakkan kaki ke sana.. In shaa Allah... Amin....

Kenduri Kawin Anak Sepupu

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, Januari 18, 2014 0 comments
Assalamualaikum wbt...

Hari ni dapat jumpa mak ngan abah kat majlis kenduri kawin anak sepupu aku kat Putrajaya.. masa aku balik kampung hujung bulan 12 aritu, awal2 lagi abah dah pesan, nanti kenduri anak abang Nasir jangan lupa pergi...  hahaha... abah macam tau2 je yang aku ni kalau tak disuruh memang malas nak pergi kenduri kawin sedara... bukan apa.. nanti mesti sedara mara akan kata 'Dalia... apsal makin comel ni???'... tu yang buat aku malas nak jumpa diorang lebih2 lagi yang dah lama tak tengok aku... hahahhaah!

 Macam abang Nasir dengan isteri dia, kali terakhir aku jumpa tahun 2009 kat Hospital Tawakal masa dia datang melawat abah kat sana. Itupun dua hari sebelum dia berlepas ke Venuzuela, bertugas kat kedutaan Msia kat sana. Ni pun baru 3 bulan balik Msia... Anak dia yang kawin ni pun aku tak kenal sangat, masa kecik2 dulu pernah nampak keluar kat tv rancangan hari raya salam dari perantauan. Masa tu abg Nasir kat kedutaan Msia di Myanmar kalau tak salah aku. Sebelum tu kat US.. anak bongsu dia pun lahir kat US.. Balik Msia 3 tahun lepas tu kena hantar ke Jakarta pulak sebelum ke Venuzuela.. bak kata mak long aku  pulak tadi, lepas ni tak tahu la nak kena bertugas kat mana pulak sebab memang tu tugas dia sampai la pencen. Kerja kat negara orang. Sebab tu la aku tak rapat sangat dengan dia... jarang jumpa... tapi syok jugak jadi dia, dapat tengok banyak negara. Tak macam aku, otak tak berkembang... badan jer yang makin kembang.... isk isk..

Ada gambar sekeping je ni... itupun ambik dari jauh...


 Balik dari kenduri, terus pergi Jalan TAR, KL... bukan beli apa pun, tempah name tag PERKEP kat kedai depan SOGO... maklumlah.. minggu depan dah nak mesyuarat agung.. hehehe... (sempat gak menyinggah beli makan kat pasar malam tu)

12 Januari 2014

Penangan Kasih Bangla

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Januari 12, 2014 0 comments
Assalamualaikum wbt...

Dah seminggu tak update apa2 kat sini. Takder mood. Tak tau kenapa... Tapi hari ni aku terpanggil untuk berkongsi satu cerita...

Kelmarin di opis, aku terima panggilan dari kawan baik aku. Kesian dia. Kesian sangat sangat. Patutlah semenjak dua menjak ni macam tak ada mood jer... Tengok status update di fb pun tentang perkara2 yang sedih jer. Rupanya dia setiap malam menangis bila memikirkan masalah yang melanda dia dan keluarga tu. Masalah yang tak pernah diduga. Langsung tak pernah terlintas difikirannya apatah lagi ianya berlaku dalam keluarga yang boleh dikira sebagai keluarga yang besar. Pada mulanya aku membayangkan masalah yang menimpa dia tu berkaitan dengan suami dia, rupanya bukan....

''Dalia, mak dengan ayah aku nak bercerai''

Biar betul? Tak ada angin tak ada ribut tetiba jer nak bercerai? Si ayah berumur 67, ibu pula 57.. anak sulung dah berumur 41 tahun... Sukar nak percaya, sebab aku kenal keduanya.....

''Mak aku kata dia tak bahagia hidup dengan ayah......''

Tak bahagia dengan ayah? Setelah berpuluh tahun hidup bersama, dikurniakan 9 orang anak, masih tak bahagia?

''Kesian ayah, dah banyak dia bersabar... mak dah lama abaikan makan pakai ayah... ayah pergi kerja adik yang gosokkan baju ayah... ayah balik keje, mak tak pernah tanya ayah penat ke lapar ker... adik yang ambil berat pasal ayah... buatkan ayah air... masakkan ayah makanan...''

Aduh.... siannya pakcik....

''Awal tahun hari tu, mak jumpa ayah... mak minta ayah lepaskan mak.... mak nak pergi kat orang yang boleh bahagiakan mak... mak nak pergi kat orang yang boleh beri kasih sayang kat mak... mak tak nak bincang apa2 dah... kalau paksa mak, mak lari...''

''Dengan kami, mak selalu gunakan bahasa kesat.. macam dah tak ada kasih sayang kat kami, anak2 dan cucu dia.. aku tumpangkan anak kat mak, seharian anak aku tak makan... mak cuma bagi dia susu je kalau dia menangis....mak sibuk dengan handphone dan laptop dia... laptop dia memang orang lain tak boleh sentuh... kalau sentuh memang mak mengamuk... kadang kadang mak masuk bilik kunci pintu.. bila curi2 dengar mak tengah berborak (speaking) kat telefon sambil menangis.. agaknya mengadu masalah kat bangla tu"

Makcik... makcik.... kenapa sampai jadi macam ni.... bangla punya pasal, makcik sanggup runtuhkan istana yang sekian lama terbina... makcik sanggup tinggalkan segalanya semata mata makcik nak kejar 'kasih sayang' yang makcik harapkan... kasih sayang dari orang yang makcik tak pernah jumpa... hanya berkenalan di facebook.. makcik sanggup nak taja dia untuk datang ke Malaysia semata mata 'cinta' makcik... duhai makcik... dia bukan Shah Rukh Khan yang makcik minat setengah mati itu... dia hanya ingin mengambil kesempatan atas diri makcik... bukalah mata tu makcik. Makcik dah 57 tahun.... sanggup ke makcik runtuhkan segala yang makcik bina berpuluh tahun tu hanya kerana seorang BANGLA?

Aku tak tau nak cakap apa... aku hanya mampu menjadi pendengar setia yang akhirnya sama2 mengalirkan air mata.... tak mampu nak berkata apa!

 


Adakah Anak Sulung Bermasalah?

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Januari 12, 2014 0 comments
 Sharing Is Caring
(respon sebuah artikel : adil jangan dipukul) 

Tidak berlaku adil kepada anak SULUNG...

ANAK SULUNG APAKAH MEREKA BERMASALAH???

Anak sulung...anak sulung....Sedarkah kita anak sulung sering kita aniayai secara sedar atau pun tidak? Anak sulung adalah anak yang lahir dari semangat cinta dan kasih yang mendalam. Semangat seorang ibu yang mendapat anak sulungnya tentu sangat berbeza. Perasaan dan sifat keibuan yang ada padanya dicurah sebanyak dan sedapat mungkin pada si anak sulung. Anak sulung diberikan apa saja yang baik-baik, ditatang bagaikan minyak yang penuh...........tapi sebelum datangnya anak yang kedua.

 Apabila mengandungkan anak yang kedua, perhatian si ibu kepada anak sulung sedikit kurang. Anak yang sulung menyedarinya seawal kandungan si ibu 4 bulan lagi. Apatah lagi jika si ibu tadi bekerja dan dalam masa yang sama menguruskan keperluan rumahtangga selepas waktu bekerja. Dalam konteks ibu bekerja, mengandung dan memberikan perhatian kepada si sulung, tentunya akan ada perkara yang akan terlepas pandang. Ada keperluan dan rutinnya yang akan berubah ...dan si sulung akan menyedarinya dan menguatkan diri sebagai satu pengalaman baru menjadi yang sulung. Apabila si adik muncul di sisi, walau apa cara sekalipun si sulung perlu menyesuaikan diri pada yang mungkin dianggap pesaing, atau teman atau apa-apa lagi dengan naluri diri menyayangi si adik ini. Cuba anda membayangkan keadaan si sulung. Percayalah, ada yang dapat menyesuaikan diri menyayangi adik tetapi ada juga yang sering merenggek, cuba memberitahu perasaan diri tentulah kepada si ibu yang selalunya tak mengerti... 

Waktu terus berlaku, diri si sulung semakin membesar, tugas si ibu semakin bertambah. Jangan nafikan....mesti pada masa ini, tangan si sulung sangat bernilai. Si sulung mula mengambil alih sedikit tugas-tugas membantu, juga pada masa yang sama si ibu yang kepenatan mula bertukarlaku. Nak garang masa inilah kan. Di minta diambilkan cawan dan si sulung pun terpinga-pinga, banyak betul kosa kata ibu ni yang aku tak tahu rupanya. Hah! singa, naga, harimau tetapi selalunya tarzan mula hidup bersama-sama, mula memainkan peranan. Kesian si sulung...selalunya tidak faham kehendak si ibu. Bahasa sayang mula bertukar menjadi ayat-ayat suruhan yang banyak. Si sulung mesti tahu...kau yang sulung mesti tahu! Sedarkah kita akan kosa kata anak sulung kita pada masa ini... Betulkah mereka faham akan apa yang kita sampaikan, yang selalunya kesalahan mereka membuahkan kemarahan kita. Harapan si ibu terlalu tinggi. Pukul....siapa tidak pernah memukul anak sulung mereka. 

Suruh...Marah...Pukul....rutin baru dalam hidup si sulung itu. Apa jadi kepada anak kedua???????? Play save mak! I always do.... Anak kedua di mata kebanyakkan ibu adalah anak yang selalu lebih baik dari yang sulung. Lebih mendengar kata, lebih alert, lebih faham, lebih segala-galanya. Kalau disuruh anak yang sulung mandi, anak kedua akan buat dulu. Di suruh membuat kerja rumah...anak kedua akan berkata dia dah siap pun. Si sulung..tahan untuk dimarah bahkan tahan juga untuk dipukul. Itu bahasa biasa ibu kepada saya, yang sulung. Anak kedua lebih memerhati lebih melihat penderitaan yang sulung apabila dimarah dan dipukul. Tentu pendekatannya adalah untuk menyelamatkan diri agar tidak kena seperti yang sulung. Si ibu pula, ibarat jika sukakan pasukan JDT, busuk macamana pun suka juga. Ibarat kata jika bencikan TRW, bagus macamana pun tidak bermakna. Itulah nasib si sulung dengan para pesaingnya, adik-adiknya. Berikanlah harapan baru kepada si sulung. Fahamilah mereka. Ceriakanlah hidup mereka. Kaulah cinta ibu dan ayah, yang sulung... 

05 Januari 2014

Muzium Kapal Selam

Posted by Dalia Hassan at Ahad, Januari 05, 2014 0 comments
Assalamualaikum wbt...

Al kisah tengahari semalam mak call aku ajak aku tido rumah kak ani kat Melaka... aku pun on je la lagipun tak jadi nak hantar kereta kat bengkel minggu ni, tangguh ke Sabtu depan... nak ketuk dan cat semula belakang kereta aku yang eksiden aritu... so lepas zuhur aku gerak ke kenduri kawin anak Sarjan Tauhir kat Taman Medan.. encik asben tak dapat ikut sebab keje, so aku dengan Ainul dan si kecil Arissa je la..

Dalam pukul 3 aku baru gerak ke Melaka dari Taman Medan... lewat skit sebab hujan masa kat rumah Sarjan Tauhir so disebabkan parking agak jauh, terpaksalah tunggu hujan reda sambil sambung makan mee sup pulak (sebelum tu makan nasi minyak)

Hujan sepanjang jalan. Seriau gak aku tapi Alhamdulillah selamat sampai ke rumah kakak aku kat Taman Seri Pandan, Melaka... mak dan abah pun dah lama sampai rumah kak ani.. malam tu kami borak2 je tak pergi mana pun cuma mak dengan kak ani keluar beli asam pedas dengan satay.. tapau bawak balik...
Pagi tadi kami sempat bawa budak2 ni pergi ke Muzium Kapal Selam kat Pantai Klebang. Tapi aku yang jakun lebih sebab sebelum ni aku ingatkan kapal selam ni kecik je, rupanya besar macam saiz kapal terbang... jakun... memang jakun dibuatnya... hahaha

Lepas pergi ke Muzium Kapal Selam, bawak si Ainul dengan Adib merasa macamana bawak motor... seronok sangat diorang sebab dapat pengalaman pertama bawak motor.. ikutkan hati nak je aku join sekali tapi apakan daya aku ni pemalu orangnya....

Sebelum balik, singgah Pantai Puteri jap makan rojak.. hahaha!

 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea