Kawan2Ku

29 Januari 2016

Program Gaya Hidup Sihat : Hiking @ Bukit Cermin, Putra Height Selangor

Posted by Dalia Hassan at Jumaat, Januari 29, 2016 2 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt...



Petang tadi aku and the gang ikut aktiviti mendaki Bukit Cermin di Putra Height. Kalau ikutkan, ini adalah kali pertama IPD Subang Jaya buat program mendaki bukit kerana sebelum sebelum ni aktiviti untuk program gaya hidup sihat adalah senamrobik dan larian 2.4 km...



So untuk aktiviti hari ni, aku rasa lebih excited sebab belum pernah dibuat lagi sebelum ni... kebetulan, dua hari lepas aku ada sembang dengan Sue Senget pasal aku teringin nak mendaki bukit... dan Alhamdulillah... doa aku dimakbulkan walaupun bukit ni tak setinggi bukit yang aku bayangkan... ngeeeeeeee! (berlagaknyaaaa ko Dalia... tak sedar itupun hampir pancit ko dibuatnya.. takder stamina) haha!



awal2... masing2 bersemangat!
seronok bila dapat berjalan bawah pepohonan hijau.... boleh senyum senyum lagi.. haha!
ok.. cabaran bermula... panas weh panasssss!!! (sambil2 berangan kut2 nanti dapat beli banglo kat atas tu satu)
bertabahlah semua...
abang abang dan kakak kakak polis yang bersemangat waja mendaki Bukit Cermin, Putra Height.
chayyo chayyokkk!
haipppp! kak zah nak mintak bantuan lori ker??? hehe!

tengok budak berdua tu... short cut plak dia.. jom kita zoom.. tengok siapakah gerangannya....
ehhh!!! salah zoom la pulakkkk! hahaha!
ok. ni baru betul.. mak aihhhh... senang ati ko yer Fikruddin. mujurlah aku tak seberani ko nak panjat tebing tu.. kalau tak.. nak gak aku join ko.. cepat sikit sampai atas... haha!
skodeng dari atas! go go Seha! go go Kina!!
pemandangan dari atas...
Pakcik pakcik ni, sampai atas terus cari tempat duduk... (eh! aku pun sama la.. haha!)

dah sampai atas... posing la apalagi..





meeting ke tuan?









 masa untuk turun dan kembali ke alam nyata...

ok. Kak Zah ngan kak wani (juga Yatz) kantoi naik land rover mayat. ngeeeeeeeeeeeeeee!
Ada yang tanya aku hari tu, macamana kitorang boleh sampai balai awal padahal masa turun tu kitorang yang belakang sekali... diorang terkejut masa sampai bawah tengok kitorang dah rilek2 sambil makan padahal diorang ingat kami masih jauh ketinggalan kat belakang. Ok. Inilah rahsianya... rahsia tau! Kami turun ikut saliran air yang curam ni. Hahaha! Lenguh peha dan betis aku!


kat belakang tu, artis sendu!
eh!
sorry boss!!!

Serius je muka ima...
Ok. Sikit lagi nak sampai... bertabahlah!

Lepas mendaki, kita makan nasi lemak ya... nasi lemak putra height ni memang terkenal dengan kelazatannya... rugi kalau tak makan, dah orang sediakan... (errrr... tapi aku makan sambal dia jer.. mana nak lalu makan badan tengah penat)





Nasib baikla aku balik Kota Tinggi naik bas 11.30 pm dari Terminal Bersepadu Selatan. Kalau aku drive sendiri tak tau la camana, entah berapa kali berhenti untuk rehat agaknya... Kereta aku park je kat TBS tu..  Ingat nak park kat IPD jer, dari IPD kawan aku nak hantar.. tapi bila fikir2 balik, masa nak balik nanti takkan nak susahkan dia juga amik aku kat TBS. Kalau naik teksi pun entah berapa RM dia caj. So.. nekad jer la.

Update 1/1/2016: ok ok.. aku mengaku... sejak balik dari Langkawi aritu berat aku naik berkilo2. Mana taknya, asyik makan jer... tu yang nampak gemuk giler dalam gambar.. kalau tengok luar gambar lagilah gemuk. Ok! Esok aku start diet semula! Sekian!

27 Januari 2016

Cuti - Cuti Malaysia : Pulau Langkawi 2.0

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Januari 27, 2016 0 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...

Percutian aku kali ni menuju ke Pulau Langkawi, Kedah bersama sama dengan geng senget aku, Syuhadaa pada 24 - 26 Januari yang lepas. Kali ni kami rancang untuk pergi dengan menaiki bas dari Shah Alam ke Kuala Perlis memandangkan aku yang teringin sangat nak merasa naik feri dari Kuala Perlis ke Langkawi.

Tujuan utama aku ke Langkawi sebenarnya untuk rasa terbang bagaikan burung dengan aktiviti parasailing gara gara tergoda dengan blog Uzu (Kisah Emas Putih)... hahah!

Menaiki Sani Express dari terminal bas Shah Alam ke Kuala Perlis

Berdebar debar nak naik feri.. first time kannnnn...
RM18 jer... ok la...
Sebenarnya kitorang berdebar debar jugak aritu... takut tak sempat nak kejar feri terakhir pukul 7 petang... nasib baiklah abang drebar bas tu memahami kami... sepatutnya dia turunkan penumpang kat kangar dulu sebelum turunkan kami kat Kuala Perlis, tapi atas jasa baik dia dan kerjasama dari penumpang2 yang turun di Kangar, abang drebar sanggup hantar kami dulu ke Kuala Perlis. Terima kasih ya bang!!! Walaupun sebenarnya ex opismate aku masa kat Kopeda dulu, abang long Fadil offer untuk aku stay kat homestay dia di Perlis incase kalau tak sempat kejar feri, tapi seboleh bolehnya kami nak juga sampai ke Langkawi malam tu juga.. yerla.. masa yang kami ada sangat terhad. so kena la kami gunakan sepenuh dan sebaiknya.

Ok. Ni antara cerita aku kat Langkawi sana. Dan kali ni memang aktiviti kami sangat terhad. Island Hopping, Cable Car memang takder dalam list kami. Lagipun tu semua kami dah pernah pergi sebelum ni... jadi memang kami ketepikan la aktiviti tu kali ni.. In Shaa Allah akan datang kami akan pergi lagi...





sesi memilih minyak gamat...

ni la rupanya gamat...

satu beg baju.. satu beg coklat...  beg coklat lagi berat dari beg baju hokayyyyy!

Langkawi : Dataran Lang

Posted by Dalia Hassan at Rabu, Januari 27, 2016 0 comments Links to this post


Dataran Lang (Dataran Helang) merupakan mercu tanda Langkawi dan juga merupakan tugu tumpuan pelancong yang terkemuka di pulau Langkawi, Malaysia. Ia merupakan patung helang setinggi 12 meter yang menggambarkan helang yang dari mana Langkawi mendapat namanya. Kedudukan patung helang gergasi ini terletak bersebelahan dengan pelantar jeti Kuah, dengan sayap berkepak sedia untuk menyusur keudara menjadikannya satu pemandangan yang mengkagumkan bagi para pelancong sedia untuk mendarat di pulau ini.
Rakyat tempatan mencatatkan helang sebagai satu simbol di mana nama langkawi berasal “Lang” adalah sama atau dikata singkatan “helang” manakala “kawi” bermaksud perang merah di zaman Melayu purba.
Pada malam, seluruh dataran diterangkan dengan lampu. Dari laut, panorama adalah menakjubkan. Suasana malam sungguh menggasyikkan dengan cahaya lampu daripada kapal yang berlabuh.
Sumber : Wikipedia
Amaran : Sekali lagi post kat sini mengandungi aksi selfie yang boleh membuatkan anda termuntah. Kalau tetap rasa nak muntah, sila ke tandas yang berhampiran anda. terima kasih.



























 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea