Kawan2Ku

26 September 2015

Cuti - Cuti Malaysia : Snow World, Genting Highland

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, September 26, 2015 2 comments Links to this post

Assalamualaikum....

Dah berapa kali naik Genting, tak pernah sempat masuk ke Snow World ni... tapi naik Genting kali ni memang aku tak lepaskan peluang untuk masuk ke Snow World ni... nak rasa suasana berada kat overseas la konon-kononnya... haha! yerla... nak pergi merasa yang real punya, entah bila... so.. merasa kat Genting ni pun jadilaaaaa....




Harga Tiket masuk ke Snow World. Memang ngam la aku ambil family package.. dua dewasa, dua kanak2... RM106


















Masuk SnowWorld ni memang perlu pasrah dan redha... yer la... bukan apa.. Tiket boleh tahan mahal (untuk 40 minit).. tapi okayla kan... pasrah jer.. cuma.. kita tak dibenarkan bawa kamera / handphone untuk masuk ke dalam.. segala gambar disediakan jurugambar khas. Jadinya... macam aku... 18 keping gambar dalam sekeping CD = RM132.... alahai.... pasrah... pasrah....

Cuti - Cuti Malaysia : Indoor Theme Park, Genting Highland

Posted by Dalia Hassan at Sabtu, September 26, 2015 4 comments Links to this post

Assalamualaikum wbt..

Kelmarin 24 September adalah besday Ainul yang ke 9 tahun. Alhamdulillah... besar dah anak mama.. memandangkan kelmarin adalah hari cuti sempena Hari Raya AidilAdha (berbesen besen air mata ni meleleh sebab tak dapat beraya kat kampung memandangkan aku cuma cuti sehari jer), kami buat last minute decision untuk ke Genting Highland Theme Park.

Kami bertolak dari rumah jam 3.30pm. Agak sedikit lewat sebab menunggu encik asben abis kerja, tetapi oleh sebab dah terkeluar dari mulut ni tadi untuk bawak diorang naik Genting, so kita layankan jerla...

                                     

                                                     

                                                       

Posing dulu sebelum masuk dalam theme park...
                                               
harga tiket. dak tecik Arissa dah tak tecik lagi.. tinggi dia dah lebih dari 90 cm...  so kenalah bayar ikut rate kanak2...

Persembahan tarian...












World Tallest Man vs World Boroiest Man















Adoiyai kakak... tudung tu dah macam mak jemah dah mama tengok... awal2 tadi ok jer.. lama2 jadi macam tu dah,... kekeke!





                                                       

Tu je la percutian ringkas kami ke Genting Highland.. In Shaa Allah Sabtu depan nak bawak budak2 ni dan anak2 buah pergi Kidzania pulak. Dah janji dengan anak2 kak Ani untuk belanja diorang masuk Kidzania... tapi Si Ainul pulak yang over excited. haha!

24 September 2015

Selamat Hari Raya AidilAdha

Posted by Dalia Hassan at Khamis, September 24, 2015 3 comments Links to this post
Assalamualaikum wbt...

Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua... raya kali ni agak syahdu skit sebab aku tak dapat balik kampung sebab cuti sehari je. Jumaat dan Sabtu memang aku kena kerja.. bertambah sadis dibuatnya...

So untuk merasai nikmat beraya walaupun tak dapat balik raya, aku dengan penuh semangat waja masak jugalah juadah raya seringkas adanya... biasa biasa je.. walaupun tak buat sate goreng, rendang daging, mahupun sambal jawa tapi cukuplah sekadar yang termampu walaupun tak sesedap masakan mak...

Dan inilah hasilnya....

Nasi Impit Segera... hajat hati nak je buat ketupat, tapi kat sini mana nak cari daun kelapa? Lainlah kalau kat kampung, senang je nak dapat... tak payah susah payah mencari....

Rendang Ayam.. mula2 ingat macam nak buat rendang daging, tapi tak sempat pula nak pegi pasar cari daging segar. Ermmm.. ayam pun ayamlah... sedap jugak... hehe!

Kuah Lodeh... Tapi biasanya kuah lodeh ni aku dengan asben aku je la yang makan.. budak2 taknak makan, sebab sayur.. lebih2 lagi si Ainul tu yang memang dari kecil takutkan sayur. 

Sambal Kacang... menu wajib! Tapi sampai sekarang aku masih tak berapa mahir masak aambal kacang ni... camana nak dapatkan rasa sambal kacang yang sedap ye? Sedap macam mak buat... sampai sekarang aku tak berjaya buat.. huhu!

Tapai Pulut. Tapai ni aku dah buat sejak dua malam lepas.. pagi ni baru keluarkan dari peraman... Alhamdulillah.. sedap.. 

Tetiba teringat pulak kisah petang semalam perbualan aku dengan mak kat telefon :

Aku : salam mak.. akak ni.. mak tengah buat apa tu??
Mak : mak dengan dalia ni... tengah masak..
Aku : dengan dalia????
Mak : aah.. dengan dalia...
Aku : dengan dalia?????
Mak : aaahhhhhh... mak dengan dalia la ni kat dapur tengah masak... (sambil gelak2)
Aku : waaaaaaa mak perli akak ni tak balik raya....!!! sob sob sob!
Mak : (gelak besar)



PayPal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
 

D'Alia Gallery Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea