10 Februari 2018

Hiking @ Gunung Panti, Kota Tinggi

Assalamualaikum wbt...

Lama dah tak panjat gunung.. kali terakhir panjat gunung, Gunung Yong Belar.. kali ni terbaca satu jemputan untuk join trip ke Gunung Panti, Kota Tinggi... memang ngam la.. asben aku memang kat sana, lagipun tarikh tu memang tepat kena waktu aku cuti. 

Sekarang ni aku memang susah skit nak ikut mana-mana trip. Dulu masa asben aku duduk sekali ngan aku kat Subang, pergi mana2 trip memang dengan dia. Dia la sweeper tak rasmi aku.. tapi semenjak dia duduk kat Kota Tinggi ni, aku pun terhad juga la.. kekadang nak ikut mana2 trip pun macam malas jer, kecuali bukit2 yang rendah.

So, aku pun join la NATREX Outdoors Hikers untuk Trans Panti. Alhamdulillah, grup ni memang best... Terbaikkkk!

Lepas parking kereta kat Kaki Gunung, kami dibawa menaiki lori untuk ke starting point yang memakan masa hampir satu jam perjalanan... Berdiri lama2 atas lori, sejuk giler.. sampai starting point masing2 terus mencari 'toilet'..
haha!

Sedikit taklimat dari guider...



Batu Tenggek



Kenyang pacat ni hisap darah aku. Gatal hoiii!

berehat jap...

Teruskan perjalanan.. kalau tak salah aku ni perjalanan dari Panti Timur ke Panti Tengah...

Salah sorang geng kami kaki termasuk dalam selut dan kasut tertinggal dalam selut.. nampak tak betapa dalamnya selut tu walau permukaan nampak cantik jer...

Panti Tengah kalau tak silap aku...

Ini kat puncak Panti Barat...

adik-adik yang sporting...

Bergambar kenangan walaupun pada masa ni ramai lagi yang masih belum sampai...

Kat puncak Panti Barat uols.. Siap ada tempat nak lepak... bangku pun ada...
 
Masa untuk turun...


seksa hoi...

Alhamdulillah... selamat turun dari batu yang tinggi ni... (dalam gambar nampak sikit jer padahal atas tu lagi tinggi)

Alhamdulillah... jam 6.30pm berjaya kembali ke pangkal jalan...

Secara keseluruhan Trans Panti merangkumi :
  • Batu Tenggek
  • Panti Utara
  • Panti Timur
  • Panti Tengah
  • Panti Barat
  • Pewai Bersepai

Jom tengok video kat bawah ni....


05 Februari 2018

Emosi


Assalamualaikum wbt...

Ikutkan hati, banyak perkara aku nak luahkan. Tak tertanggung aku nak simpan sendiri. Tapi.. kadang2 tak semua benda kita boleh kongsikan dengan orang lain.

Malu? Segan?

Tak juga... tapi aku tak mahu orang lain pula yang terbeban dengan masalah aku. Cukuplah aku sorang yang tanggung, tak perlu libatkan orang lain.

Apa yang aku perlu buat sekarang, sentiasa berdoa supaya permohonan aku untuk bertugas di Johor dimakbulkan Allah. Suami, anak-anak aku memang dah duduk sana sebab suami aku nak jaga mak mertua aku yang sakit (tak boleh berdiri sejak ogos aritu).

La Tahzan.


02 Februari 2018

Google Adsense Atau Nuffnang??


Assalamualaikum wbt..

Aku tengah keliru ni, sama ada aku nak kekal dengan Nuffnang atau beralih pada Google Adsense... Agak-agak yang mana satu lebih ok ya.




Atau




Takperlah. Aku tanya pakcik google jap.....
D'Alia Gallery. Dikuasakan oleh Blogger.
 

D'Alia Gallery Published @ 2014 by Ipietoon